Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, 

W związku z faktem, że mój poprzedni laptop jest już dość stary, potrzebuję pomocy w wyborze nowego.  Niestety, nie znam się na laptopach i liczę, że wspólnie uda się znaleźć coś fajnego. :)

Zależy mi na tym, żeby obsłużył on nowsze gry MMORPG w możliwie jak najwyższej jakości, oraz współczesne tytuły single-player. Laptop będzie użytkowany wyłącznie do gier i obsługi multimediów. 

Ankieta 

1. Laptop w zestawie z systemem Windows 

2. Matryca 15'4-15'6

3.Najlepiej byłoby gdyby miał i SSD i HDD (nie musi mieć napędu dvd)

4. Cena to tak ~5000, jeśli będzie jakaś bardzo dobra okazja, jestem w stanie dopłacić do 400 zł więcej

5. Zamierzam zakupić go jak najszybciej

6. Wygląd nie jest dla mnie istotny, najważniejsze to co w środku ;) Aczkolwiek, nie ukrywam, że stylistyka niektórych modeli gamingowych (agresywny design, czerwone akcenty, gigantyczne loga) nie przemawia do mnie.

7. Niestety,  nie znam się na rozdzielczościach i typach matrycy, nie wiem czego w tym zakresie cenowym mogę oczekiwać. Na pewno nie zamierzam się bawić w żadne 4k. :) 

8. Laptop będzie wykorzystywany do grania w gry bardzo wymagające (np. Rise of the Tomb Raider) jak i głównie gry MMORPG (np. Aion, Blade and Soul, Guild Wars 2)

Zastanawiałem się nad modelami Lenovo z serii Legion, MSI, Acer, lub Asus. Polecano mi też laptopy od firmy Clevo i Hyperbook, natomiast spotkałem się z negatywnymi komentarzami na ich temat. 

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie i chętnie odpowiem na wszystkie pytania. :) 

Z góry serdecznie dziękuję :) 

Opublikowano

nie musi mieć napędu dvd

Bardzo słusznie bo odbiło by to sie mocno na chłodzeniu.

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8GB/256/Win10 GTX1060 FHD

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/16GB/256/Win10 GTX1060 FHD

Te Delle trafią do sklepów pod koniec tego miesiąca, to następcy modelu 7567 z słabymi matrycami TN. Te nowe aktualnie będą już miały IPS-a.

Lenovo Legion Y720-15 i5-7300HQ/8GB/1000 GTX1060

Lenovo Legion Y720-15 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10X GTX1060 (czysty system Windows OEM - bez zbędnego syfu)

Na pewno warto też inwestować w Y720 ze względu na konstrukcję (3.2kg) oraz wydajne chłodzenie.

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1060 (model MID-2017)

Jest opcja dostać tego Omena z i7 znacznie taniej jeśli załatwił byś sobie voucher od HP.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o model Lenovo Legion to on ma dysk HDD prawda? 

Ten Dell wydaje się tez na prawdę fajny, no i ma 16 GB RAM. Natomiast dysk jest tylko 265. Wydaje mi się, że jest to dosyć mało. 

Niestety nie jestem posiadaczem żadnego modelu HP i nie mam możliwości skorzystać z vouchera. :( 

Opublikowano

Znalazłem jeszcze coś takiego, będę wdzięczny za komentarz dotyczący tej konfiguracji. :) 

http://sklep.hyperbook.pl/laptop_customization.php?products_id=26272&osCsid=1b10f4994fdf5263911c93aa1f6be290 

Cena 5399 zł 

15.6" Ekran matowy FullHD IPS

Procesor Intel Core i5-7300HQ 2.50 - 3.50GHz Turbo, 6MB L3 cache, HD 630, 14nm, 45W  

8GB RAM DDR4 

120GB SSD + 1TB HDD (możliwość zmiany dysków)

NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB

Microsoft Windows 10

Czy ma ktoś może doświadczenie z tymi laptopami, może zasugerować jakieś zmiany dodatkowe w konfiguracji?

Mam jeszcze prośbę o wytłumaczenie jak wygląda kupno dysku SSD i jego montaż w laptopie, gdybym zdecydował się na ten model Lenovo Legion Y720-15?

Opublikowano

Jeśli chodzi o model Lenovo Legion to on ma dysk HDD prawda? 

W tej cenie z dyskiem SSD to najwyżej Y520 ale to się nie opłaca, chyba ze wolisz całkowicie plastikową konstrukcję.

Dwa zawsze kupuj bez SSD! Raz że wsadzają tanie dyski za które przepłacisz, dwa masz gorszą wydajność i krótszą gwarancję.

Natomiast dysk jest tylko 265. Wydaje mi się, że jest to dosyć mało.

Przecież ma slot na dysk HDD.

Niestety nie jestem posiadaczem żadnego modelu HP i nie mam możliwości skorzystać z vouchera

Kolegów też nie masz?

będę wdzięczny za komentarz dotyczący tej konfiguracji

Tanie clevo są gorsze od tanich Lenovo Y520, no i serwis słaby.

Mam jeszcze prośbę o wytłumaczenie jak wygląda kupno dysku SSD i jego montaż w laptopie

Zdejmujesz klapę, odłączasz baterie od płyty głównej, wsuwasz dysk SSD i przykręcasz jedną śrubkę mocującą.

Opublikowano

Dziękuję Ci bardzo za wszystkie odpowiedzi. 

Mam jeszcze ostatnie pytanie: Co się bardziej opłaca, kupić Lenovo Legion z 8 GB RAM i dokupić SSD czy kupić ten Dell Inspiron z 16GB RAM i dokupić do niego HDD? 

Skoro radzisz, żeby nie kupować z wbudowanym dyskiem SSD, czy ten w Dellu jest jakiejś lepszej jakości?

I ostatnia prośba, jaki dysk SSD poleciłbyś do Lenovo i jaki HDD do Della? 

No, po tych odpowiedziach już na pewno wybiorę jeden z nich! Dziękuję jeszcze raz :)

Opublikowano

https://www.ultrabookreview.com/18534-dell-inspiron-7577-reviewed/

Akurat tutaj mamy doczynienia z bardzo nowym modelem który ma już dysk PCIe NVMe - Samsung PM961 więc bardzo dobrym dyskiem.

I ostatnia prośba, jaki dysk SSD poleciłbyś do Lenovo i jaki HDD do Della? 

Co do dysku SSD do Lenovo to koniecznie dysk typu PCIe NVMe, a co do HDD to obojętnie np. Hitachi HTS721010A9E630.

Zwróć uwagę że Lenovo ma pełną GTX 1060 a Dell ma Max-Q (obniżone taktowanie) by zachować jak najlepszą kulturę pracy.