kam1 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Cześć, potrzebuję porady odnośnie laptopa na studia: 1) Student (1 rok informatyka) 2) Obojętnie czy z systemem czy bez 3) matowa matryca 15.6” 4) SSD lub HDD z możliwością montażu SSD M.2 5) Max. 4500 zł ale chciałbym żeby w tej kwocie zmieścił się laptop + dysk (chociaż te 120GB) Laptop ma być nowy 5b) Będzie to mój jedyny komputer którego mam zamiar używać przynajmniej do końca studiów 5c) Chciałbym kupić w tydzień 6) Jakość wykonania jest ważna – laptop mam zamiar sporo przenosić (aluminiowa obudowa na plus ale może być jakiś dobry plastik) Z procesorem celuję w 4 rdzeniowe modele i5/i7, ale mogę się zastanowić nad jakimś mocniejszym U Karta graficzna dobra (coś typu 1050) – nie musi być najlepsza (ale 1050ti mile widziane) Co do baterii – im dłużej pociągnie tym lepiej, 8 GB RAM 7) Matryca matowa, jakaś z lepszych TN, najlepiej IPS, 8) Akademik / uczelnia / dom 9) Co pójdzie to pójdzie, sprawa drugorzędna, 10) Programy związane ze studiami informatyki (niestety konkretniej nie jestem w stanie półki co) 11) Wygląd – chciałbym żeby ten laptop wyglądał w mirę neutralnie, bez wyrazistych wzorków, krzykliwej klawiatury czy budowy przez co część laptopów gaimingowych odpada (Acer VX5, HP OMEN, Acer Helios) – chciałbym żeby sprzęt z którym spędzę trochę czasu mi się podobał :) Chłodzenie – ideałem jest efektywne, niezbyt głośne ewentualnie żeby się dało podstawkę dołożyć, Rzeczy nie konieczne ale będące na plus: - podświetlana klawiatura (raczej nie czerwona) - porty – im więcej tym lepiej, - aluminiowa obudowa, 12) biorę pod uwagę wszystkie marki, 13) Mój faworyt: Acer Aspire 7 Ten też fajny, taki numer 2: MSI GP62 Leopard Pro Dodatkowe pytanie - ostatnio zostały zaprezentowane procesory intela 8 generacji i jest to takie połączenie U i HQ w jednym, ale na razie widzę że same ultrabooki z nimi wychodzą, myślicie że warto poczekać na jakiegoś laptopa z nowszym procesorem (czy różnica względem 7 gen będzie znaczna a jeśli tak to w jakim zakresie) i ile mniej więcej trzeba by było czekać? Edytowane 6 Października 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 Cytuj jest to takie połączenie U i HQ w jednym, ale na razie widzę że same ultrabooki z nimi wychodzą https://www.purepc.pl/notebooki/sprawdzilismy_wydajnosc_procesorow_intel_kaby_lake_refresh Procesory HQ 8-gen wyjdą dopiero jakoś luty-marzec lub później. Cytuj przez co część laptopów gaimingowych odpada Mocno jesteś wybredny MSI GE62 Apache Pro i7-6700HQ/8GB/1000 GTX970M FHD z dobrą matrycą IPS Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050 - IPS ale jeszcze nie wiem jaki Dell Inspiron 7567 i5-7300HQ/16G/1000/Win10 GTX1050 - TN (banalnie prosto się wymienia matryce) Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti - IPS z średnich Plus do każdego jakiś lepszy dysk NVMe 128GB lub bardziej pojemny SATA AHCI. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi