Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

szukam laptopa, który spełniałby poniższe wymagania:

[1] kwota - 1900-2200, nowy

[2] bez systemu - mam własną licencję 

[3] matryca - 15,4"- 15,6”, matowa, chyba IPS wystarczy ale nie jestem pewna

[4] waga laptopa i czas pracy na baterii - optymalne, choć nie wyśrubowane - często będą pracować na nim w domu, choć mam też stacjonarnego poczciwinę ;)

[5] zastosowanie to internet i praca biurowa głównie office, nieraz jakiś filmik on-line

[6] zależy mi na płynnej i szybkiej pracy czyli 8 GB RAM, dysk SSD, procesor inter najlepiej od szóstej generacji wzwyż

[7] etap gier mam za sobą ;)

[8] brak 

Myślę nad tymi modelami: 

https://www.x-kom.pl/p.....v110-15-i3-6006u-8gb-240-dvd-rw.html

https://www.x-kom.pl/p.....r541ua-dm1404d-8-i3-7100u-8gb-256ssd-dvd.html

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i uwagi.

Pozdrawiam. :)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

matowa, chyba IPS wystarczy ale nie jestem pewna

Nie w tej cenie, do najtańszych z choćby przeciętnymi matrycami IPS musiała byś dołożyć jeszcze kilak stówek tak minimum, naprawdę dobre matryce IPS od 4,5 tyś zł w górę.

dysk SSD

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Jeśli mozesz lepiej dokup na własna rękę.

najlepiej od szóstej generacji wzwyż

Laptopy z procesorami intela 7 generacji mają sprzętowe wsparcie dekodowania H.264, HEVC i VP9, więc śmieszne filmiki na youtuba (też 4K) czy innych portalach będą mniej obciążać procesor i zamiast pod 90% może być 10-15%.
https://youtu.be/cI-a4WZWwZc

Najlepiej to od siódmej - czyli z 2017 r.

Zasadniczo w tej cenie mówię szczerze tylko budżetowe laptopy.

Jeśli miałbym doradzić coś lepszego z dokupieniem dysku SSD:

Lenovo Ideapad 320-15 i5-7200U/8GB/1000 - ma slot M.2

Acer Aspire 5 i3-7100U/8GB/500/Win10 940MX FHD - ma slot M.2, matryca IPS

Acer Aspire 5 i3-7100U/8GB/500/Win10 940MX FHD czarny - ma slot M.2, matryca IPS

ASUS R558UA-DM966D-8 i5-7200U/8GB/1TB/DVD - brak M.2, świetna bateria

ASUS VivoBook 15 R542UA i5-7200U/8GB/1TB/DVD - ma slot M.2, świetna bateria

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Nie w tej cenie, do najtańszych z choćby przeciętnymi matrycami IPS musiała byś dołożyć jeszcze kilak stówek tak minimum, naprawdę dobre matryce IPS od 4,5 tyś zł w górę.

Zatem to rozwiązanie nie wchodzi w grę w moim przypadku. Dzięki.

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Jeśli mozesz lepiej dokup na własna rękę.

Nie mam o tym pojęcia, jestem dyletantką, dlatego to rozwiązanie nie jest dla mnie.

Najlepiej to od siódmej - czyli z 2017 r.
Dlaczego? Do office i internetu?

Zasadniczo w tej cenie mówię szczerze tylko budżetowe laptopy.
Czy te, które podałam jako przykładowe są budżetowe?
Czy budżetowe w przypadku moich potrzeb będą niewystarczające?

Dzięki! :)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

dlatego to rozwiązanie nie jest dla mnie

Skoro dasz radę zainstalować system lub ktoś ci pomoże z dołożeniem dysku nie powinno być tak naprawdę problemu.

Dlaczego? Do office i internetu?

Żeby to nie były zeszłoroczne modele, no i aktualnie jak na przykładzie (YouTube) grafika zintegrowana radzie sobie z każdym filmem na YT.

Czy budżetowe w przypadku moich potrzeb będą niewystarczające?

Wystarczające tak, na dłuższą metę zadowalające względem trwałości i jakości - niezbyt. Jeśli chcesz na dłużnej niż powiedzmy te dwa-trzy lata albo z lepszą matrycą radzę dołożyć do którejś z wyższych serii jak choćby "Aspire 5".

Opublikowano
3 minuty temu, FxJ napisał:

Skoro dasz radę zainstalować system lub ktoś ci pomoże z dołożeniem dysku nie powinno być tak naprawdę problemu.

Instalacja systemu to nie jest wielki problem, w każdym razie zakładam, że wkładam płytkę i zaczyna się proces, w którym oczywiście uczestniczę. Tak, robiłam to kiedyś. Oczywiście ktoś może mi pomóc. Tymczasem dołożenie dysku to zupełnie coś innego - zabawa z harware'em czyli inna liga. Dlatego chcę kupić coś z wbudowanym dyskiem SSD.

Żeby to nie były zeszłoroczne modele, no i aktualnie jak na przykładzie (YouTube) grafika zintegrowana radzie sobie z każdym filmem na YT.

Mogę mieć model zeszłoroczny, gadżeciarką jestem w sferze sprzętu do biegania, a nie komputerów. Tymczasem zeszłoroczny model, zawsze będzie nieco tańszy.

Wystarczające tak, na dłuższą metę zadowalające względem trwałości i jakości - niezbyt. Jeśli chcesz na dłużnej niż powiedzmy te dwa-trzy lata albo z lepszą matrycą radzę dołożyć do którejś z wyższych serii jak choćby "Aspire 5".

Trwałość jest ważna, chciałabym, że pochodził choć 5 lat ale jednocześnie laptop to dla mnie głównie narzędzie do pracy, nie zabawy i nie chciałabym płacić za coś czego nie będę używać. Stąd moje wątpliwości.

Kluczem dla mnie będzie:

- szybkość, płynność pracy czyli także wydajność i wszystko to dotyczyć ma office'a i internetu;

- trwałość.

Zakładałam, że budżetowe znaczy tańsze czyli słabsze (czyt. nie dla maniaków gier i grafiki), ale niekoniecznie mniej trwałe. Rozumiem, że to założenie było błędne.

A co powiesz o tych dwóch modelach, których linki podałam w pierwszym swoim poście?

Opublikowano

Tymczasem dołożenie dysku to zupełnie coś innego - zabawa z harware'em czyli inna liga.

Dołożenie dysku zrobią ci w większości sklepów (nie w marketach) od ręki lub na poczekaniu.

Tymczasem zeszłoroczny model, zawsze będzie nieco tańszy.

Wszystkie dobre które można było kupić zostały już dawno wyprzedane, zostało to co nie chce się sprzedać. Więc odradzam kupowanie laptopów z 2015 czy 2016 r. pod koniec 2017.

nie zabawy i nie chciałabym płacić za coś czego nie będę używać

To jak wyjaśnisz że najtańsze MacBooki które są świetnymi laptopami kosztują 4 tyś a nic w zasadzie poza innym systemem i dobrą jakością nie oferują.

Chyba maja matryce TN więc to chyba już je skreśl?

Lenovo Ideapad 320-15 lub ten Acer najlepiej.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tamagotchi napisał:

Dołożenie dysku zrobią ci w większości sklepów (nie w marketach) od ręki lub na poczekaniu.

A następnie, przy oddawaniu do serwisu - znów zamiana.

To jak wyjaśnisz że najtańsze MacBooki które są świetnymi laptopami kosztują 4 tyś a nic w zasadzie poza innym systemem i dobrą jakością nie oferują.

Bardzo prosto - snobizm. I mam w otoczeniu wiele takich przykładów.

No właśnie, w przypadku prac biurowych, niekoniecznie, jak napisano w podanym wątku.

Chyba maja matryce TN więc to chyba już je skreśl?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, FxJ napisał:

@adria słabo sobie radzisz z tym cytowaniem :wink:

Khm, no właśnie coś widzę, że jakoś nie do końca mi wychodzi. ;)

R541UA - ma znacznie bardziej pojemną baterie.

Czyli Asus, gotowiec w wersji budżetowej.

Dziękuję za pomoc i opinię.

Edytowane przez FxJ