Lobek Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) 1. Firma, osoba dorosła, 30+ 2. Nie musi być z systemem, docelowo będzie win 7 3. Matryca 17,3. Może być ewentualnie mniejsza matryca (choć mocno preferowałbym 17,3) 4. Fabryczny SSD (250-500) / SSHD (250 + 500-1000); 5. Chciałbym dać około 3000-3500 zł przy czym 3500 zł jest to kwota ostateczna. Interesuje mnie laptop tylko nowy na fakturę bez żadnych dodatkowych akcesorii 5b. Planuję używać go kilka lat (około 5?). Laptop przeznaczony będzie do pracy i tylko w tym celu będzie używany 5c. Chciałbym zakupić w przeciągu 1-2 tygodni 6. Jakość wykonania nie jest dla mnie bardzo ważna, najbardziej zależy mi na wydajności. 7. Matryca odpowiednia do długotrwałej pracy przed laptopem (nie znam się na matrycach). Interesowała by mnie rozdzielczośc 1920. Laptop nie będzie podłączany do żadnego zewnętrznego monitora. 8. Laptop będzie używany tylko w Polsce w domu lub biurze 9. Nie będzie używany do gier 10. Będzie używany do: praca w pakiecie office (Excel) - 95% wyliczenia makr w excelu - 90% internet (raczej do stron typu stackoverflow a nie FB) - 5% Zależałoby mi na jak największej wydajności, aby makra były jak najszybciej wyliczane więc (chyba?) dobry szybki proces i duża ilośc ram'u 11. Brak wymagań specjalnych 12. Chyba nie mam problemów z żadną marką, choc HP mnie zaiódł raz 13. http://allegro.pl/asus-pro-p2540ua-i5-7200u-16gb-240ssd-win10-gw-36m-i6656829714.html Jak napisałem wyżej zależy mi na laptopie do kwoty 3500zł praktycznie tlyko w jednym celu tj. praca z arkuszem kalkulacyjnym Office Excel i większośc czasu to liczenie makr, które potrafią czasami 1-2h się wyliczać. Z góry dzięki za wszelkie linki informacje. Mam nadzieję, że wszystko poprawnie wypełniłem i jest jasne o co mi chodzi. Edytowane 4 Października 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Cytuj docelowo będzie win 7 Mamy rok 2017, chcesz się męczyć na starym systemie który praktycznie nie jest wspieramy przez laptopy z 2017 r. ? Cytuj SSHD (250 + 500-1000) Jakie 250GB? SSHD mają pamięć raptem 8GB/16GB powierzchni opartej na kościach MLC NAND. SSHD działają zupełnie inaczej niż ci się wydaje, na części z kościami NAND nie instaluje się systemu - on robi za pamięć podręczną na najczęściej odpalane programy (wliczając system). Cytuj Jakość wykonania nie jest dla mnie bardzo ważna, najbardziej zależy mi na wydajności. Najwyższa wydajność jest przy procesorach cztero rdzeniowych HQ. I teraz tak biznesowy model będzie znacznie droższy, więc w tej cenie tylko konsumenckie chyba że jesteś skłonny dołożyć? Cytuj nie mam problemów z żadną marką, choc HP mnie zaiódł raz Jeśli mówisz o marce musisz od razu powiedzieć jaka seria/model. Jeśli ci powiem że najdroższe laptopy jaki robi Acer kosztuje ponad 40 tys zł? 13. Ze względu na matryce HD bym od razu go odrzucił. Cytuj większośc czasu to liczenie makr, które potrafią czasami 1-2h się wyliczać. Więc jeśli chcesz skrócić ten czas znacząco polecam inwestować w laptopy z wydajnymi procesorami i7-HQ (4 rdzenie, 8 wątków). MSI PL62 i7-7700HQ/8GB/1TB MX150 - pojedynczy wentylator MSI PL62 i7-7700HQ/16GB/1TB MX150 MSI GP62 Leopard i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050 - znacznie lepsze chłodzenie, dwa wentylatory. + do każdego z nich można dokupić dysk SSD M.2 na system (bez utraty gwarancji). Dla porównania z biznesowych do pracy dostaniesz z procesorami "U" (2 rdzenie, 4 wątki). Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/256+1000 FHD Dell Vostro 5568 i5-7200U/16GB/256+1000 FHD Cytuj
Lobek Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) 17 minut temu, FxJ napisał: Mamy rok 2017, chcesz się męczyć na starym systemie który praktycznie nie jest wspieramy przez laptopy z 2017 r. ? Taki system mam narzucony przez pracodawcę więc nic nie poradzę. 17 minut temu, FxJ napisał: Jakie 250GB? SSHD mają pamięć raptem 8GB/16GB powierzchni opartej na kościach MLC NAND. SSHD działają zupełnie inaczej niż ci się wydaje, na części z kościami NAND nie instaluje się systemu - on robi za pamięć podręczną na najczęściej odpalane programy (wliczając system). Mój błąd. Myślałem, że SSHD to skrót od połączenia SSD i dodatkowo HDD. Nie widzę możliwości edycji więc chyba tak musi zostać. 17 minut temu, FxJ napisał: Najwyższa wydajność jest przy procesorach cztero rdzeniowych HQ. I teraz tak biznesowy model będzie znacznie droższy, więc w tej cenie tylko konsumenckie chyba że jesteś skłonny dołożyć? Nie będę w stanie dołożyć. Max. 3500-3600, ale na pewno nie kwoty rzędu 500-1000zł 17 minut temu, FxJ napisał: 13. Ze względu na matryce HD bym od razu go odrzuci Mam rozumieć, że lepiej FullHD? Dzięki za linki. Zaraz przejrzę je. Edytowane 4 Października 2017 przez Lobek Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Cytuj Nie będę w stanie dołożyć mam narzucony przez pracodawcę To mu przedstaw jak się kształtuje wydajność procesorów i ile czasu zaoszczędzi inwestując w wydajnego laptopa. Albo obliczenia wykonuj przez jakiś serwer (chmura). Cytuj
Lobek Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) 2 minuty temu, FxJ napisał: To mu przedstaw jak się kształtuje wydajność procesorów i ile czasu zaoszczędzi inwestując w wydajnego laptopa. Albo obliczenia wykonuj przez jakiś serwer (chmura). Ciężko będzie z nim rozmawiać na ten temat. Ustalmy, że muszę trzymać się okolic kwoty 3000-3500zł :) Edytowane 4 Października 2017 przez Lobek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi