Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano,

Kupiłbym monia ale od nadmiaru wyboru głowa może rozboleć.

Wszelkie rady, wskazówki oraz linki mile widziane - dawno nie odświeżałem tematu...

Nieco kryteriów/pytań:

1. minimum 27"
  2. rozdzielczość co najmniej QHD przy 27" oraz co najmniej 4k jeśli wjeżdżamy powyżej 30"
  3. złącza: USB-C z zasilaniem lapka oraz HDMI (DP też nie zaszkodzi)
  4. zastosowanie: gierki, filmy, tekst, programowanie (w dowolnej kolejności)
  5. grafikiem nie jestem ale im bliżej 100% sRGB tym lepiej, co sobie będę żałować :wink:
  6. budżet: nie muszę się zbytnio ograniczać ale niekoniecznie musi być  to najdroższy sprzęt - no chyba, że faktycznie będzie najlepszy
  7. czasem oglądam filmy z kanapy jakieś 3-4m od kompa, więc może nawet lepiej 30"+ ale nie wiem, czy to z kolei nie będzie za dużo z bliska, gdy siedzę przy biurku - próbował ktoś takiego rozmiaru?
  8. wklęsły ekran o wymiarach 21:9 to chyba nie dla mnie ale jeśli są jakieś argumenty za - również słucham
  9. jakieś inne ciekawe "ficzury", na które warto się obecnie zwracać uwagę?
  10. o co chodzi z tymi matrycami 8 bit, 10 bit, itd (nie widzę tego parametru w speckach)

Odpowiedź na którekolwiek z pytań będzie pomocna, pzdr!

Opublikowano (edytowane)

o co chodzi z tymi matrycami 8 bit, 10 bit, itd 

To liczba kolorów jakie morze wyświetlić monitor, im wyższy tym lepszy kolor.

nie muszę się zbytnio ograniczać ale niekoniecznie musi być  to najdroższy sprzęt - no chyba, że faktycznie będzie najlepszy

LG 32UD99-W - bardzo mało jest z USB-C dopiero na przyszły rok monitory mogą mieć w większej ilości to złącze.

Edytowane przez FxJ