Staszeczek0231 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 Witam.Również mam bardzo podobny problem z wyborem lapka.Mam kilka pytań do forumowiczów: Czy chłodzenie w Thinkpadzie L470 jest lepsze niż w L570 przez pozbycie się nagrywarki ? Czy samodzielne czyszczenie układu chłodzenia w L470 to będzie wielki problem ? Jak się za to wgl. zabrać ?? Co muszę zrobić by w L470 móc korzystać z Internetu na tej samej karcie którą mam w telefonie ? Jaki format kart sim wchodzi do tego łapka ? Ile może kosztować taki wewnętrzny model WWAN? Czy IPS>TN ? (Ogl. filmów (nie akcji) ,praca z tekstem,programowanie,internet,tv online) (3-4h dziennie) ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 Lenovo ThinkPad L570 i5-7200U/8GB/256SSD FHD Lenovo ThinkPad L470 i5-7200U/8GB/256SSD FHD https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-L570.232548.0.html https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-L470.235480.0.html Chłodzenie jak widzisz jest takie samo. Cytuj Czy samodzielne czyszczenie układu chłodzenia w L470 to będzie wielki problem ? Jak się za to wgl. zabrać ?? Oczywiście że nie, zdjąć po prostu dolną klapę lub spod klawiatury powinno się też dostać. Cytuj Co muszę zrobić by w L470 móc korzystać z Internetu na tej samej karcie którą mam w telefonie ? Synchronizacja zakładek w przeglądarce? Cytuj Jaki format kart sim wchodzi do tego łapka ? Instrukcja obsługi - obstawiam pełną SIM a mniejsze z ramką. Cytuj Ile może kosztować taki wewnętrzny model WWAN? Trzeba zrobić wpierw research jakie konkretnie na 100% obsługuje (3G lub 4G-LTE) i wtedy szukać nowych lub używanych. Ogólnie IPS są lepsze, chyba ze liczysz na super czerń. 1 Cytuj
Staszeczek0231 Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 Wybrałem l570 w wersji z 16gb ram.Czy warto w tym modelu wymieniać dysk SSD na inny o podobnej pojemności ? Jakie programy diagnostyczne polecasz na nim zainstalować na początek?Na lapku będzie windows 10 z dream sparka.Warto instalować antywirusa,czy Defender wystarczy ? Gdzie mogę kupić nowe modemy WWAN ? Zależy mi na Internecie 3G. Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 Cytuj Czy warto w tym modelu wymieniać dysk SSD na inny o podobnej pojemności ? Nie. Cytuj Jakie programy diagnostyczne polecasz na nim zainstalować na początek? A co chcesz sprawdzić dysk? Cytuj Warto instalować antywirusa,czy Defender wystarczy ? Malwarebytes + antywirus. Defender to się nadaje jak ochroniarz któremu nie płacisz od dwóch miesięcy. Cytuj Gdzie mogę kupić nowe modemy WWAN ? Aledrogo / OLX. Możesz napisać też do Lenovo na FB jakie obsługuje modemy na WWAN na M.2. https://ok1.de/thinkpad/HMM/l570_hmm_sp40k88826_01.pdf 1 Cytuj
Staszeczek0231 Opublikowano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 Głównie chciałbym kontrolować temperatury CPU,GPU,użycie RAM,szybkość obrotu wentylatorów. Jakiego darmowego antywirusa polecasz ? Czy warto zaktualizować bios/zainstalować sterowniki ? Gdzie mogę je znaleźć i instrukcję do ich instalacji ? Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 Cytuj Jakiego darmowego antywirusa polecasz ? Żadnego, bezpłatne się nie sprawdzają. Cytuj Czy warto zaktualizować bios/zainstalować sterowniki ? To jest wręcz obowiązek jeśli sprzęt ma działać bez problemów, po to wydają nowe wersje by usprawnić wydajność i naprawić wykryte błędy. Wszystko masz na stronie supportu Lenovo. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi