Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Osoba prywatna, 28 lat

2. Nie musi być z systemem, docelowo będzie win 10

3. Matryca 14,6 cala, laptop będzie w większości będzie używany jak stacjonarka z zew. monitorem, klawiaturą i myszą. Może być ewentualnie mniejsza matryca.

4. Dysk na system SSD + HDD ( około 500 GB)

5. Chciałbym dać około 3000 złotych. 

5a. Jest to mój podstawowy komputer. Chciałbym go używać jak najdłużej, obecną stacjonarkę mam 9 lat i jeszcze daje rade.

6. Chciałbym, żeby był wytrzymały, ale z drugiej strony i tak mało go będę nosić, więc to chyba nie jest priorytetem.

7. Matryca matowa, większość czasu i tak będzie z zew monitorem.

8. Będzie używany jak stacjonarka, czyli będzie większość stać na biurku. 

9. Nie gram raczej w gry.

10. Będzie używany do:

- internet, filmy, muzyka

- programowanie

- wirtualizacja innych systemów na virtual boxie

- montowanie prostych filmików

Sam nie wiem co wybrać. Budżet mnie nie trzyma za bardzo, ale nie chce wydawać fortuny na komputer w którym będę korzystać z 20% jego możliwości. Może warto dać więcej, żeby starczył na dłużej? Moje użytkowanie to internet, programowanie czasami postawię jakiś wirtualny system, żeby czegoś się nauczyć na linuxie. Planuję montować jakieś proste filmy i to może być zasobożerne. Fajnie jakby był cichy.

Do tej pory miałem styczność tylko z dell latitude e6430 jako komputer służbowy i jestem zadowolony. 

Po przeglądaniu internetu do tej pory znalazłem:

Acer Aspire 5

Acer Swift 5

Dell Vostro 5568 <- to chyba mój faworyt bo miałem styczność z dellem i było ok

z góry dzięki

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dell Latitude E6430

W jakiej konfiguracji z i5 czy i7?

- wirtualizacja innych systemów na virtual boxie
- montowanie prostych filmików

Warto żebyś pomyślał nad procesorami cztero rdzeniowymi HQ np. MSI GL62 7QF (DisplayPort) lub Lenovo Ideapad 700-15 - oba z dobrym chłodzeniem (dwa wentylatory).

Wtedy możesz przeznaczyć dla VirtualBoxie lub VMWare dwa rdzenie fizyczne ma maszynę wirtualną i dwa na system ci zostają.

nie chce wydawać fortuny na komputer w którym będę korzystać z 20% jego możliwości

Nie da się tak tego porównać, tu chodzi czysto o wydajność albo będziesz jakiś filmik renderować przez 30 minut z i5-7200U albo przez 8-10 minut z i5-6300HQ+950M.

Acer Aspire 5 i5-7200U/8GB/1000/Win10 MX150 FHD - tutaj masz wersje z matrycą IPS, na morele masz z TN.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/16GB/1000 FHD + dobry dysk SSD jak Crucial MX300 czy Samsung EVO 850

Osobiście radzę dobierać samodzielnie dysk SSD, choćby ze względu na gwarancję.

Opublikowano

Dell Latitude E6430 używałem z i5.

Sam nie wiem co wybrać, może faktycznie dołożyć trochę i kupić coś mocniejszego. Najbardziej martwi mnie ta zintegrowana karta graficzna w niektórych modelach. Siedzę na komputerze dosyć dużo, więc jak mam się wkurzać, że wolno chodzi to wolę wydać parę stów więcej. Każdy z laptopów ma jakieś wady i zalety, a ja nie za bardzo umiem nadać im odpowiedni priorytet.

Jak już postawię wirtualny system to i tak używam go do programowania i jednak siedzę tylko na jednym, więc nie wiem czy inwestować w 4 rdzenie. Obecne oprogramowanie faktycznie używa 4 rdzeni do pracy??

Opublikowano

Czyli na placu boju został MSI GL62 + dysk SSD  (Crucial MX300 czy Samsung EVO 850). Czy to dobry zestaw czy możecie coś polecić coś alternatywnego. W sumie to i tak zrobi się z tego z 3700 zł, więc może pole manewru trochę wzrosło jeśli chodzi o wybór.

Z tego co widzę, to obecnie laptop jest niedostępny. Rozumiem, że jak zamówię laptopa i dysk to mi go od razu zamontują?

dzęki za odp:)

Opublikowano (edytowane)

Ewentualnie ze względu na super dysk i dobre chłodzenie to Lenovo w granicach 3700zł

Rozumiem, że jak zamówię laptopa i dysk to mi go od razu zamontują?

Nie zamówisz jeśli nie mają potwierdzonej daty dostawy.

HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050 - odświeżony model MID-2017 

http://laptopmedia.com/review/hp-omen-15-mid-2017-gtx-1060-max-q-review-a-fresh-new-start/
https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-7700HQ-GTX-1060-Max-Q-Full-HD-Laptop-Review.236264.0.html

Możesz też postarać się załatwić sobie "voucher" od HP ale ciężko się jest dodzwonić do nich.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dobra załatwiłem sobie voucher, powinien przyjść w ciągu 2-3 dni na maila.

Teraz z kolei naszło mnie to, że skoro mam voucher, który zwraca 650zł przy zakupie powyżej 4000 zł, to może warto minimalnie przekroczyć tą granicę.

Znalazłem taki model HP OMEN i5-7300HQ/16GB/240SSD/Win10 GTX1050

Fajnie, że ten model ma już SSD. Przeczytałem porady, że lepiej samemu dobrać SSD, ale przekraczając 4k ( najtańszy powyżej 4k jest za 4250) i jeszcze samemu dokładając SSD wyjdzie ponad 4 tysiące. Za dużo jednak.

Dobry jest ten model, czy może polecacie inne rozwiązanie?

dzięki

ehh a może już zainwestować i kupić z i7 ?? Musiałbym jednak jeszcze SSD dokupić.

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050Ti

Edytowane przez lonerpl
Opublikowano

Ok wszystko jasne. A jak jest z głośnością pracy w tym omenie? Chodzi mi o małe obciążenie, czyli muzyka plus ptzrglądarka.

Używane przeze mnie delle muszę pochwalić, że były bardzo ciche.