Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Student
2) Mam windowsa z uczelni, więc jakby się udało bez to by było super. Ale z racji tego, że dosyć ciężko znaleźć coś bez systemu niech będzie, że może być też z :)
3) 14,0" / 14,1"
4) SSD M.2 128 GB / 256 GB
5) 4 tysiące to maksimum. Sam laptop, bez żadnych dodatków.

5b) 4-5 lat lub dłużej

5c) W ciągu miesiąca
6) Podświetlana klawiatura będzie bardzo dużym plusem.
7) FHD, IPS/EWV, matowa
8) Studia, dom
9) Nie mam zamiaru na nim grać.

10) Laptop ma służyć głównie do przeglądania internetu, programowania (visual studio), pracy w programach biurowych, sporadycznie do jakichś filmów.

Liczę na płynną pracę. Bateria powinna trzymać minimum 4/5 h na jakiejś rozsądnej jasności.

11) -
12) Wygląd nie gra tutaj głównej roli jednak wolałbym wykluczyć Lenovo (Thinkpady - według mnie są okropne / o serwisie laptopów lenovo innych niz thinkpady słyszałem słabe opinie).
13) 

ASUS ZenBook UX410UA i5-7200U/8GB/256SSD/Win10 - szczerze mówiąc pierwszy model jaki wpadł mi w oko. Czytając opinie główne minusy to słaba klawiatura i głośne chłodzenie. 

Dell Vostro 5468 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD - tutaj na plus dłuzsza gwarancja. Obawiam się trochę wyświetlacza.

Z chęcią poczytam opinię o wyżej wymienionych laptopach, który będzie rozsądniejszym wyborem na kilka lat / przeczytam inne propozycje laptopów :smile:

Edytowane przez GlobalForumAdmin
Opublikowano

Thinkpady - według mnie są okropne

Lenovo ThinkPad L470 ale za to jak się na nich pisze wygodnie (o ile umiesz korzystać z trackpointa) no i znacznie lepsze chłodzenie (cichsze) + możliwość wsadzenia modemu WWAN (LTE).

Dell Vostro 5468 - tutaj na plus dłuższa gwarancja. Obawiam się trochę wyświetlacza.

Matryca TN więc odpowiednio słabsze kolory i kąty - model biznesowy.

ZenBook UX410UA ... główne minusy to słaba klawiatura i głośne chłodzenie.

Za to cała klapa górna i dolna z jednego kawałka aluminium i świetne matryce IPS - możesz spróbować regulować ilość RPM przez jakiś software, puki nie wydadzą jakiegoś sensownego biosu.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Jak nie przywiązuje szczególnej uwagi do wyglądu i byłbym w stanie zaakceptować pewnie 99% laptopów to thinkpady znajdują się w tym 1% :P

Wiadomo, że czasem trzeba iść na ustępstwa.

Na razie chyba zostanę przy asusie, della odrzucam w takim razie i będę rozmyślał o tym thinkpadzie.

Mam jeszcze pytanie co do tego co będzie po zakończeniu gwarancji. Czy w przypadku zenbooka np. wymiana baterii (o ile to w ogóle możliwe) będzie dużym problemem?

Nie chciałbym zostać po 2 latach z kawałkiem aluminium.