Linuxiarz Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) 1) Laptop ma być dla mnie, 21 letniego studenta elektrotechniki, który raczej nie może mieć PC z uwagi na zagraniczne praktyki i dosyć częstą zmianę położenia. 2) Mam własną licencje na windowsa i korzystam również z linuksa. Nie mniej jednak nie umrę jeżeli będę musiał kupić laptopa z systemem, w końcu na dreamspark nie mogę liczyć bez końca. 3) Nie mniejszy niż 15 calowy, w głównym miejscu pracy używany w tandemie z monitorem 4) Tutaj pojawia się mój nietypowy problem. Otóż do obecnego laptopa (Acer E5 z i5 5200u+840m+8gb RAM) rok temu dokupiłem SSD na sata 3 (crucial mx200) a do tego całkiem niedawno wpadł mi w ręce kolejny SSD Samsung 850 Evo również na sata 3. Nie chciałbym się ich pozbywać dlatego najlepiej chciałbym mieć laptopa z czymś na M2 w standardzie + w wolne miejsce dołożyć sobie jeden lub oba posiadane SSD. Jeżeli będzie faktycznie uzasadniony powód mogę sprzedać jeden z nich i tym samym rozszerzyć budżet o około 400 zł. HDD spokojne mogę sobie odpuścić lub przełożyć do zewnętrznej obudowy. 5) Generalnie mogę wydać maksymalnie do 6000 zł z możliwością uzasadnionego nagięcia budżetu. Wszak oszczędzanie na sprzęcie na którym się pracuje to katastrofa. Nie mniej jednak nie wiem czy rozsądne jest brać laptopa którego nocy nie wykorzystam (chociaż 2 lata temu też tak myślałem o obecnym acerze) Laptop teoretycznie będzie używany aż padnie lub aż (jak teraz) przestanie mi wystarczać jego wydajność. Liczba około 5 lat jest dla mnie satysfakcjonująca. Kupić chciałbym do końca roku, ale im szybciej tym lepiej. 6) Poluje głównie na wydajność, ale dobrze zrobiona obudowa jest również mile widziana. Bateria i walory transportowo-wagowe są pomijalne bo od takich spraw mam ThinkPad x60s i dobrze się sprawdza. 7) Tylko i wyłącznie IPS, full HD, matowa. To jedna z cech które drażnią mnie w acerze (1366 i tn), mile widziany ale nie konieczny g-sync 8) Będzie wożony od domu do domu i biura. Nie przeznaczony do pracy na trasie ani w terenie. 9) Teraz ostrzę sobie trochę zęby na Destiny 2 i PUBG. Chociaż nie mam parcia na detale więc spokojnie jak coś działa w 30 FPS w natywnej rozdzielczości na średnich to jest już dobrze. 10) Visual studio, PyCharm, Matlab, heavy Excel (mój i5 5200u nie daje rady na arkusze jakie muszę edytować), virtualbox (obecny Acer zablokował w biosie wirtualizację 64 bit więc to kolejny powód dlaczego się go pozbywam) 11) Poza wymienionymi wyżej to miłe widziana jest podświetlana klawiatura, pełen blok numeryczny i thunderbolt ale w żadnym razie nie wymagany 12) Teraz mam Acera wcześniej wspomnianego, ale jeżeli jest coś godnego polecenia to mogę mieć znów Acera. Dodatkowo mam ThinkPada x60s. 13) Pisze z telefonu więc nie wklejam linków. Hyperbook s503vr chyba Lenovo legion y520/720 (u nich plusik za fajny dysk nvme) Dell 7577 HP Omen Wszystkie wymienione w konfiguracji nie gorszej niż i5 6/7300hq, 1050ti 14) Nie przeszkadza mi odpustowy wygląd, fajnie byłoby mieć 16 GB ramu od początku ale ram najłatwiej dokupić więc nie wymagane. Z góry dziękuję za pomoc. PS. Obiło mi się o uszy coś nt ostatnio ulepszonego chłodzenia w hyperbookach n85. Nie przeszkadza mi hałas startującego odrzutowca z układu chłodzenia. No i słyszałem coś o Prema BIOS w DreamMachines, czy się opłaca myśleć o czymś takim? Tak samo jak o rzekomych laptopach z możliwością podpięcia desktopowych procesorów. Edytowane 24 Września 2017 przez Linuxiarz Dopisanie PS Cytuj
FxJ Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2017 Cytuj Nie chciałbym się ich pozbywać dlatego najlepiej chciałbym mieć laptopa z czymś na M2 w standardzie + w wolne miejsce dołożyć sobie jeden lub oba posiadane SSD. Tylko sprzedaż, większość ma dysk HDD ze względu na ceny dysków SSD. Też nie zamontujesz dwóch 2,5" w żadnym modelu, nawet w sporej ilości 17,3" masz więcej slotów M.2. Zresztą jak już montować to najlepiej dyski PCIe NVMe. Cytuj Lenovo legion y520/720 (u nich plusik za fajny dysk nvme) Y520 tak ale w Polsce nie widziałem Y720 z dyskami NVMe Samsunga, raczej montują Patriota Hellfire a ten potrzebuje radiatora. Dell Inspiron 7577 i7-7700/16G/256+1000/Win10 GTX1060 - będzie dopiero pod koniec października. HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1060 (16GB RAM) - wersja Max-Q z matrycą 120Hz, jest szansa go dostać znacznie taniej jeśli zdobędziesz voucher. Acer VN7-793G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1060 - super matryca IPS, z tobii eye tracking. Jeszcze się pojawią odświeżone Acery i Asusy na pewno za miesiąc Cytuj
Linuxiarz Opublikowano 24 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2017 Dziękuję za odpowiedź, jednak chciałbym jeszcze zapytać dlaczego by nie wziąć jakiegoś rebranda clevo? Np model DreamMachines G1060-15PL20 z i7 7700hq, 8 GB ramu i 1060 ma dwa sloty na dyski sata, a w wersji bez żadnego dysku twardego wyjdzie około 5000 zł co jest ceną akceptowalną, zwłaszcza że podobno jest g-sync w monitorze. Coś z tym modelem jest nie tak że ogólnie się go nie poleca? Ewentualnie w którymś z podanych laptopów zamontować cruciala zamiast normalnego HDD a z pieniędzy po Samsungu kupić coś na M2. I podobno promocja u HP się skończyła i już nie można vouchera zdobyć, czyli teoretycznie omeny są już poniżej granicy opłacalności. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Cytuj jakiegoś rebranda clevo? Często nieprzemyślane konstrukcje i słaba jakość, fatalna obsługa jeśli chodzi o o software (biosy, oprogramowanie). Uwierz że cena odzwierciedla ich jakość i serwis. Cytuj podobno promocja u HP się skończyła i już nie można vouchera Jak nie umiesz zagadać dobrze z konsultantem na infolinii to tak ci powiedzą. Cytuj Kupić chciałbym do końca roku Jeszcze wyjdą z procesorami AMD Ryzen to możesz poczekać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi