Gumaa Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Od razu zaznaczam, że nigdy nie miałem laptopa więc ciężko mi stwierdzić, jakie parametry będą mi odpowiadać i czy to "co mi się wydaje" ma jakieś oparcie w rzeczywistości. Tak więc chętnie przyjmę wszelkie, nawet jak bardziej banalne, rady. Nie mam też całkiem sprecyzowanego budżetu, ale im taniej tym lepiej (patrz punkt 5). 1) Student2) DreamSpark 3) 15" albo 17" (ale raczej skłaniam się ku 17"). Waga nieistotna.4) Raczej SSD 5) Chętnie bym się zorientował w jaki minimalny zakres cenowy mogę celować. Myślę, że chciałbym się zmieścić w 2000zł. Niechętnie, ale mógłbym dołożyć, jeżeli przy tych wymaganiach będzie to konieczne, lub znacznie bardziej opłacalne. Absolutne maksimum to coś koło 3000zł. Raczej sprzęt nowy, wolę nie ryzykować używek. 5b) Parę lat, myślę 3/4 lata to minimum. 5c) W ciągu najbliższego miesiąca.6) Jakość wykonania jest ważna, fajnie gdyby nie trzeszczał. W sprawie baterii/wydajności to raczej coś pomiędzy, ale praca na baterii nie aż tak istotna jak wydajność. 7) Brak szczególnych preferencji/nie jestem pewny co lepsze. 8) Głównie w domu, czasem uczelnia.9) Niskie wymagania (obecnie właściwie tylko Dota 2 i Gothic :D), ale może w przyszłości trochę przesunie się w stronę średnich. 10) Visual Studio, Gimp, Excel, przeglądarka z bardzo dużą ilością otwartych okien. Zazwyczaj przeglądanie śmiesznych obrazków i filmików w Internecie, czasem drobne programowanie i praca „biurowa”. Często pracuję też na wielu okienkach jednocześnie, dlatego więcej miejsca = lepiej i skłaniam się ku 17"). Poza tym nigdy nie miałem laptopa i nie wiem czego oczekiwać. 11) Podświetlana klawiatura byłaby bardzo spoko. 12) Preferuję kolor czarny. Wolę także normalne strzałki, w paru laptopach znajomych widziałem strzałki, które były ściśnięte (tzn. przyciski góra/dół były wepchane na miejsce jednego guzika). Chętnie również posłucham opinii na temat sklepów, gdzie opłaca się kupować, gdzie są problemy z gwarancją (ostatnio jakieś afery z x-komem).13) - 14) - Pozdrawiam cieplutko c: Edytowane 23 Września 2017 przez Gumaa Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Cytuj ale może w przyszłości trochę przesunie się w stronę średnich Wtedy będziesz potrzebował dedykowanej grafiki bo do tych wystarczy zintegrowana. Cytuj Zazwyczaj przeglądanie śmiesznych obrazków i filmików w Internecie Cytuj Laptopy z procesorami intela 7 generacji mają sprzętowe wsparcie dekodowania H.264, HEVC i VP9, więc śmieszne filmiki na youtuba (też 4K) czy innych portalach będą mniej obciążać procesor i zamiast pod 90% może być 10-15%. Staraj się by miał procesory 7-gen. Ten temat tutaj też pasuje. Edytowane 23 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 Cytuj W ciągu najbliższego miesiąca. http://www.anandtech.com/show/11738/intel-launches-8th-generation-cpus-starting-with-kaby-lake-refresh-for-15w-mobile W październiku pojawią się w sprzedaży pierwsze laptopy z procesorami Kaby Lake Refresh (8-ma generacja Intel Core na 2018 r.) pierwsze procesory cztero rdzeniowe "U" w przedziale za ok 3000zł. Więc masz szanse się załapać na trochę szybsze laptopy z procesorami 8-gen. Będą słabsze od procesorów HQ ale będą wydajniejsze w zajęciach wielowątkowych. Cytuj
Gumaa Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Bumpuję temat, gdyż zacząłem się zastanawiać nad opcją ogarnięcia mojego stacjonarnego komputera i kupieniem taniego lapka <1k jedynie do internetu, śmiesznych filmików, excela, programowania i pracy "biurowej" (nadal na wielu okienkach tak jak w pierwszym poście). Mój obecny komputer ma już 5 lat (dokładnie teraz w sierpniu/wrześniu jakoś minęło). Na pokładzie jest i5-2500k i 8GB RAMu. Karty graficznej nie posiadam, bo wysiadła już dobrych parę miesięcy temu. Czasem wydaje mi się, że dysk też zaczyna świrować. Ogólnie komputer-ruina i trzeba przy nim sporo zrobić, jedynie procesor jest w porządku. Na dłuższą metę trzeba by dokupić też monitor. Pytanie czy to zabawa warta świeczki? Czy może bardziej opłaca się wydać te 2k w porywach do 3k (i mieć przy tym święty spokój bez bawienia się z gruchotem), aby zastąpić ten komputer jako główną jednostkę do wszystkiego i obecny oddać matce na Facebooka? Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Z takim procesorem zostawić mamie, no bez sensu, kup jej właśnie poleasingowego za 1000-1300zł. https://www.purepc.pl/procesory/intel_coffee_lakes_oficjalne_informacje_o_nowych_cpu CO najwyżej w grafikę i dysk SSD warto zainwestować. Cytuj
Gumaa Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Ten ewentualny laptop za 1k nie miałby być dla niej, tylko dla mnie, do pracy i śmiesznych obrazków, ona nadal zostałaby przy PC. A do komputera musiałbym dokupić nie tylko grafikę i dysk, ale też monitor, więc koszty jego reanimacji rosną. Dlatego chciałem kupić laptopa i mieć spokój, bo przy tym rozwiązaniu wydam jeszcze więcej i nie wiem czy ten komputer jest warty tego czasu i pieniędzy. Oraz czy jakiś tani laptop za ~1k spełni moje oczekiwania. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Trudna sytuacja bo na laptop z procesorem HQ + dysk SSD za mało, i na sensowną rozbudowę PC też, chyba że na urywanych częściach. Cytuj
Gumaa Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 No ale nie zależy mi na niewiadomo jakich parametrach. Czy do gry w Dotę i płynne użytkowanie na co dzień przy jakichś pracach z przeglądarką laptopy do 2k nadal są zbyt słabe? Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Do 2 tyś masz tylko najtańsze budżetowe konfiguracje, czyli najtańsze modele które warto kupić ale w których nie ma nic poza standardem. Przynajmniej 2300zł warto wydać my mieć matrycę FullHD i slot na dysk SSD (M.2). Cytuj
Gumaa Opublikowano 26 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 No ze 2300 mógłbym wydać. Ale z znalazło by się coś bez systemu? Bo te dwa to widzę z systemem właśnie. Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 Acery są dostępne tylko z systemem Windows (mają umowę z MS), ale za to sam system jest w bardzo tanio wychodzi. Nie znajdziesz nic lepszego ze slotem M.2. Cytuj
Gumaa Opublikowano 26 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 A myślisz znalazłyby się jakieś sensowne poleasingowe, które byłyby lepszym wyborem? I od ilu PLN by się mniej więcej ta sensowność zaczynała? Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 1000-3000zł zależy od serii, konfiguracji i matrycy. Cytuj
Gumaa Opublikowano 26 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Teraz zobaczyłem na FB tego HP'kahttps://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-pavilion-15-bc203nw Jeszcze poczytam o tym voucherze. Kurde kuszące. Warto? Edytowane 26 Września 2017 przez Gumaa Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 Na pewno warto przetestować, koniecznie trzeba wgrać najnowszy bios !!! Cytuj
Gumaa Opublikowano 27 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Tak tak, to o voucherach już czytałem :D Bardziej mnie ciekawi jest coś lepszego w tej cenie biorąc pod uwagę do czego mi potrzebny i czy warto dopłacać, zamiast brać chociażby wspomnianego Aspirona. Widzę też, że nie ma złącza M.2 na dysk SSD. Edytowane 27 Września 2017 przez Gumaa Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 Cytuj Widzę też, że nie ma złącza M.2 Jak to Aspire 5 nie ma? Przecież ma i jego poprzednik tez miał. Cytuj
Gumaa Opublikowano 27 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Może źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że Pavilion nie ma i zastanawiam się czy warto dopłacać albo czy jest coś lepszego w tej cenie (już licząc voucher). Edytowane 27 Września 2017 przez Gumaa Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 Pavilion też ma slot M.2 - patrz recenzje. Reszta w twoim budżecie jest raczej nieosiągalna. Cytuj
Gumaa Opublikowano 28 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 To jeżeli miałbym kupować teraz to prawdopodobnie zdecydowałbym się na tego HP'ka. Jednak nurtuje mnie jeszcze kwestia 8 generacji Intela. Jak oceniasz? Warto czekać? Będzie to jakiś duży skok w wydajności (i czy będą jakieś z tej półki cenowej?), a może reszta stanieje? Wybacz, że tak Cię męczę, ale w sumie sam mnie tu zaprosiłeś więc mam nadzieję, że to nie problem c: Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Cytuj Warto czekać? Będzie to jakiś duży skok w wydajności Które U czy HQ? Cytuj i czy będą jakieś z tej półki cenowej? Intel co roku wypuszcza procesory mobilne dekstopowe w każdym przedziale cenowym Cytuj a może reszta stanieje Stanieją te które będą wymieniane przez odświeżone modele. Więc nowe będą w cenach starych (plus minus stówka dwie) a stare wtedy odpowiednio taniej 200/300zł tak żeby się słabo opłacało kupić stare. A jak się wyprzedadzą to nowe będą w tej samej cenie - no chyba że kurs walut się mocno zmieni. 1 Cytuj
Gumaa Opublikowano 28 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Godzinę temu, FxJ napisał: Które U czy HQ? Nie wiem czy HQ będą w przedziale cenowym <3k. Więc raczej U. Kiedy mniej więcej spodziewać się tej obniżki? I ewentualnego zestawienia polecanych laptopów? Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Pierwsze modele dopiero w połowie października, choć miały być już wcześniej (koniec września). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi