LukaRonii Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) 1) Student / programista 2) Z systemem Win10 3) 15,6" 4) Z dodatkowym dyskiem SSD ~128GB pod M.2 5) Nowy. Za sam laptop z zakupem dysku SSD max 4500zł. W cenie mogę zrezygnować z wydajniejszej grafiki na rzecz wydajności (procesor, ram, dysk) 5b) 4-5 lat 5c) jak najszybciej 6) Priorytetem jest dla mnie wydajność komputera, kultura pracy i stosunkowo dobrze spasowane elementy obudowy 7) FHD, IPS, matowa, praca na dodatkowym monitorze HDMI 8) Używany głównie w domu. 9) Będę grał sporadycznie więc nie zależy mi na super wydajnej grafice 10) Maszyny wirtualne, środowiska programistyczne (Visual Studio / Android Studio / MATLAB), Altium Designer 11) Matowa matryca, USB-C 12) Odrzucam Lenovo ze względu na słaby serwis chyba, że ktoś poda racjonalne powody wyboru Lenovo. Miałem styczność z MSI GL62 (słaba kultura pracy ze względu na zero jedynkową pracę wentylatorów) więc wolałbym aby laptop miał bardziej elastyczny układ chłodzenia. 13) Obecnie zastanawiam się nad:https://www.x-kom.pl/p.....vx5-591g-i7-7700hq-8gb-1000-win10-gtx1050.html oraz https://www.x-kom.pl/p.....pl62-i7-7700hq-8gb-1tb-win10x-mx150.html 14) Co do Acera skłania mnie kultura pracy (testy i recenzje w sieci) w stosunku do MSI. Dodatkową zaletą jest wydajniejsza grafika za stosunkową niewielką dopłatą 250zł. Wykonanie Acera na żywo wydaje się być dużo solidniejsze w porównaniu z GL62 z którym miałem doczynienia. Niewiele wiem niestety na temat MSI PL62 ponieważ jest bardzo mało recenzji w sieci oraz nie udało mi się go nigdzie zobaczyć na wystawie. Jaki dysk SSD polecacie? Czy ten Acer wspiera szybsze dyski NVMe? Jaką podkładkę chłodzącą polecicie do takich laptopów? Edytowane 19 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 Cytuj 1) Student / programista 2) Z systemem Win10 Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (Microsoft DreamSpark)? Cytuj Odrzucam Lenovo ze względu na słaby serwis Już przenieśli go do Polski. Cytuj Miałem styczność z MSI GL62 Z 940MX, 950M czy 960M. Cytuj wolałbym aby laptop miał bardziej elastyczny układ chłodzeni Przecież można sterować programami zewnętrznymi. Cytuj Jaki dysk SSD polecacie? Link Cytuj Czy ten Acer wspiera szybsze dyski NVMe? Tak Cytuj Jaką podkładkę chłodzącą polecicie do takich laptopów? SilentiumPC Glacier NC400 Cytuj
LukaRonii Opublikowano 19 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 Posiadamy dostęp do dreamspark ale pełnoprawnie można go używać jedynie jako upgrade. Czyli trzeba posiadać wcześniej licencję Windowsa na danym komputerze. Styczność miałem z MSI GL62 GTX950M z jednym wentylatorem tak jak wspomniany PL62. Niestety ale nie da się sterować prędkością obrotową w tych modelach MSI (Dragon center pozwala jedynie na kompletne wylączenie wentylatorów włączenie ich na 3300RPM oraz na full z przycisku ponad 5k bodajrze) gdyby była możliwość sterowania innym oprogramowaniem to już dawno wszyscy pisaliby o tym na forach. Co do dysku SSD chodziło mi o konkretny model a nie opis złącza M.2 ;) Co do NVMe znalazłem w kilku źródłach że go nie wspiera. Prócz dysku Intela bo z innymi są problemy. Dzięki za podkładkę ;) Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 Cytuj Czyli trzeba posiadać wcześniej licencję Windowsa na danym komputerze. Wróć jak przeczytasz regulamin. Cytuj
LukaRonii Opublikowano 20 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2017 Jeszcze jakiś czas temu był taki oto zapis: Cytuj c. Using Windows Desktop Operating Systems. Your DreamSpark Direct Subscription includes certain Windows operating system products. You may install these products only on a computer that is already licensed to run a full version of a Windows operating system on it, as evidenced by a valid Certificate of Authenticity (COA) for a Windows operating system affixed to the computer. W chwili obecnej nie mogę tego odnaleźć może coś się pozmieniało. Jednakże takiego oprogramowania nie będę mógł w przyszłości ewentualnie używać w celach komercyjnych. Czy mam rację? Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Cytuj nie będę mógł w przyszłości ewentualnie używać w celach komercyjnych Wg. licencji tak. Cytuj Niestety ale nie da się sterować prędkością obrotową w tych modelach MSI Nie aplikacją producenta ale prze jakiś inny zdecydowanie tak. Cytuj Co do dysku SSD chodziło mi o konkretny model a nie opis złącza M.2 ;) Zły link. Cytuj Co do NVMe znalazłem w kilku źródłach że go nie wspiera. http://www.userbenchmark.com/UserRun/3437124 Nie wgrają nowego biosu i płaczą. Cytuj kultura pracy i stosunkowo dobrze spasowane elementy obudowy FHD, IPS, matowa, praca na dodatkowym monitorze HDMI MSI PE60 7RDMSI PE62 7RD Cytuj 5c) jak najszybciej Dell Inspiron 7577 - niestety będzie pod koniec przyszłego miesiąca. Acer Aspire 7 i5-7300HQ/16GB/1000/Win10 GTX1050 Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti MSI GP62 Leopard i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10X GTX1050 HP OMEN i5-7300HQ/16GB/1TB+120SSD/Win10 GTX1050 HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10x GTX1050Ti Co do HP jak byś jeszcze dziś się postarał zdobyć voucher to miałbyś je sporo taniej. Edytowane 23 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Krzysowsky Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2017 @FxJ nie chce tutaj podwazac Twojego autorytetu, bo bardzo szanuje Twoja prace, ale dlaczego polecany jest laptop ktory na notebookcheck.pl ma niesamowicie zla ocene? Zle odwzorowanie kolorow, dlugi czas reakcji, beznadziejny touchpad, tragiczne glosniki, nieprzyjemna klawiatura etc. - te cechy eliminuja tego laptopa Cytuj
Włóczykij Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2017 Cytuj ale dlaczego polecany jest laptop ktory na notebookcheck.pl ma niesamowicie zla ocene? Napisz o którym mówisz lub wrzuć link. Cytuj
Krzysowsky Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 Dnia 20.09.2017 o 22:08, Włóczykij napisał: Napisz o którym mówisz lub wrzuć link. Aspire 7 https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-7-A717-71G.242768.0.html Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 Cytuj Za sam laptop z zakupem dysku SSD max 4500zł (+ system) @Krzysowsky tutaj masz największe ograniczenie, nie ma też w tej kwocie czegoś naprawde dobrego bez kompromisów. VX5-591G też w większości maja spore uloty światła w montowanych w nim IPS-ach a dobre matryce znajdują się w modelach od 4500zł np. PE60 7RD Prestige. Nawet VivoBook Pro 15 N580VD ma matrycę TN żeby było śmiesznie (większość modeli w Polsce). Cytuj
Krzysowsky Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) I tu dochodzimy do momentu w ktorym nie rozumiem jak w cenie 4000zł moze nie byc doskonalych laptopow. Za takie pieniadze mozna kupic dobry komputer stacjonarny, smartfona i pojsc na melanż. Edytowane 23 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 No w tej cenie masz MacBook Air (wiadomo z jakimi podzespołami), a bardzo dobre w cenie MacBooka Pro. To jest raczej wyznacznik cenowy a u innych to nawet można mówić o swoistej zmowie cenowej, też przez monopol wieloletni Intela i Nvidii. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi