kulas177 Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Witam. Zakupiłem niedawno laptopa Lenovo Legion y520-15. W zestawie nie było dysku SSD więc postanowiłem kupić go sam. Kupiłem dysk SSD Adata SU800 m.2 2280 128GB (doradzono mi ten dysk w jednym ze sklepów komputerowych) - kupiłem go na oleole. Problem w tym, że laptop go nie wykrywa. Zacząłem przeszukiwać internet i znalazłem informację iż ten laptop obsługuje interfejs PCiE, a w tym modelu dysku jest SATA. Dysk ma dwa otwory na styku łączenia, zaś w laptopie mam tylko jeden z prawej strony .Czy ten dysk po prostu jest nie kompatybilny z moim laptopem? Proszę o pomoc :( Edytowane 19 Września 2017 przez kulas177 Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 Cytuj doradzono mi ten dysk w jednym ze sklepów komputerowych Ale powiedziałeś im że to do Y520-15? Cytuj Czy ten dysk po prostu jest nie kompatybilny z moim laptopem? Dokładnie tak powinieneś kupić SATA AHCI. Np. te: - Plextor PX-128M8SEGN - Plextor PX-128M8SEG (z radiatorem) PS: pamiętaj by wgrać najnowszy bios do Lenovo i jak będziesz mieć dysk SSD też najnowszy "firmware" ze strony producenta. Cytuj
kulas177 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Tak, przekonywano mnie iż ten dysk będzie odpowiedni. Czyli z tego dysku już nici? A jakiś do 300zł udało by się znaleźć? Pozdrawiam. Edytowane 19 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 @kulas177 wołaj zamiast cytować całego wpisu. Cytuj Czyli z tego dysku już nici? Jak byłeś mądry i zamawiałeś prze internet robisz zwrot. Jak nie to OLX. Cytuj A jakiś do 300zł udało by się znaleźć? Nie no to jedne z tańszych to są PCIe NVMe trzeba było o tym myśleć kupując ten model bez dysku SSD, bo 250B dysk kosztuje 550zł. Cytuj
kulas177 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 Mam możliwość zwrotu. W takim razie rozejrzę się za tymi Plextorami. Dziękuję za pomoc! Cytuj
kulas177 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 Jeszcze jedno pytanie - jaka jest generalna różnica między tymi modelami Plextora? Co daje radiator i czy warto ewentualnie do tego modelu dopłacić? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 Cytuj jaka jest generalna różnica między tymi modelami Plextora? Mogłeś przejrzeć co podesłałem. https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc Cytuj Co daje radiator i czy warto ewentualnie do tego modelu dopłacić? To co każdy inny radiator rozprasza wydzielone ciepło przez układ - w tym wypadku dysk. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi