Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1 - Laptop dla chłopaka lat 22, pracujący za granicą, stąd też jest zmuszony kupić laptopa, ponieważ dużo będzie przewożony. Gwarancja w miarę możliwości jak najwięcej. Sam laptop będzie zakupiony na raty, dla osoby prywatnej.

2 - System wliczamy w cenę, oczywiście Win 10

3 - Rozmiar matrycy przynajmniej 15,6, jak będzie więcej nie będę narzekać. Waga laptopa jak można to jak najlżejszy, chociaż podejrzewam że te dla graczy swoje ważą, także mało istotny szczegół.

4 - Fajnie jakby miał ten HDD 1T + 256 SSD, jeżeli SSD jest mega drogi, a można go zamontować w przyszłości, to chętnie zobaczę też taki wariant bez SSD ile to wyjdzie. Napęd zbędna rzecz w tych czasach, także podziękuję.

5 - Budżet 6000 +/- Jak można to oszczędzamy, ale jeżeli ma się to znacząco odbić na wydajności, to dokładamy, w zestawię widziałbym GTX 1060, a jak można to i nawet 1070. Jeżeli będą jakieś dodatki jak najbardziej skorzystam, ale nie skupiałbym się na tym.

5b - 3-4 lata na pewno, komputer jest przyjemny, jednak GTX 780 umarł, ale i tak muszę mieć sprzęt mobilny, komputer pewnie jakoś zagospodaruję, lub sprzedam.

5c - Zakup planowany na koniec września, początek października.

6 - Wydajność tylko i wyłącznie, wygląd jak najbardziej, o ile nie odbije się na wydajności.

7 - Rozdzielczość 1920x1080 na matrycach średnio się znam, ale ważne są kolory, mają być żywe, wiedziałem już parę laptopów z takimi szarymi, mdłymi kolorami. Aktualnie używam monitora EIZO FS 2434 i jestem bardzo zadowolony, jeżeli jest możliwość to matryca podobna, do owego monitora.

8 - Używany będzie w domu (Polska lub Szwecja), ewentualnie może się zdarzy w samochodzie.

9 - Gry oczywiście topowe i najlepiej najwyższe detale, GTA 5, Wiesiek i dużo więcej, oraz to co będzie wychodzić.

10 - Programy tutaj nie ma nic specjalnego, to co się używa u typowego Janusza.

11 - Tutaj standard, żeby podstawowe gniazda i wejścia były, ale bardzo bym był szczęśliwy, gdyby klawiaturka się świeciła, najlepiej w tych bodajże 16,8 mln kolorach.

12 - DELL i HP po prostu złe rzeczy słyszałem i tak mam, oczywiście możecie mnie przekonać że się mylę. Laptop niech wygląda normalnie, albo jak dla gracza. Do tej pory miałem przyjemność obcować z Fujitsu siemens i nie byłem zawiedziony, jakiś AMILO z 2006 - 2009 roku, tam był GT 9600M 512mb.

13 - https://www.x-kom.pl/p.....msi-gs43vr-i7-6700hq-16gb-1tb128pcie-gtx1060.html Nad tym się zastanawiałem.

14 - Będzie mi bardzo miło za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Waga laptopa jak można to jak najlżejszy, chociaż podejrzewam że te dla graczy swoje ważą, także mało istotny szczegół.

Lekkie się nie nadają do grania, zbyt słabe mają chłodzenie.

wiedziałem już parę laptopów z takimi szarymi, mdłymi kolorami.

Matryce typu TN

DELL i HP po prostu złe rzeczy słyszałem i tak mam, oczywiście możecie mnie przekonać że się mylę

Liczy się tylko seria, ci co kupują budżetowe najbardziej narzekają a producenci robią laptopy od 1500zł do 20.000zł nawet.

13. GS43VR 6RE

Skup się na 15,6" z dobrym chłodzeniem

W tej kolejności:

1. Lenovo Legion Y720-15 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10X GTX1060

Ma dobre chłodzenie i dobrą konstrukcję wiec jest też dość ciężki 3,2kg + dokupić dysk SSD M.2 - PCIe NVMe (nie obsługuje SATA AHCI). Nie pomyl z budżetowym plastikowym Y520.

2. HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1060

2. HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB+120SSD/Win10 GTX1060 - z fabrycznym dyskiem SSD

Troszkę słabsza grafika bo Max-Q czyli o obniżonych zegarach żeby poprawić kulturę pracy, za to matryca 120hz IPS - z wad ma mało pojemną baterie.

3. Dell Inspiron 7577 i7-7700/16G/256+1000/Win10 GTX1060

I tutaj jest problem bo do sklepów trafią pod koniec października dopiero.

Opublikowano

Kurde ten Dell jest bardzo przyjemny, ma sporo więcej elementów od lenowo i HP, a cenna bardzo przyjemna. Jeżeli na premierze byłaby faktycznie taka cena to byłbym skłonny zaczekać. Jeszcze mam pytanie o te obniżone zegary, jak to się odbija na wydajności, najlepiej przedstaw mi to na FPS w grach, wtedy raczej złapie różnicę. Oczywiście dziękuję za dotychczasowe propozycje, już mi dużo pomogłeś.

Opublikowano (edytowane)

Widzę już mniej więcej o co chodzi, a powiedz mi ten Lenovo będzie bardzo złym pomysłem https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i7-7700hq-16gb-256-win10x-gtx1060.html wspomniałeś żeby raczej unikać serii y520, bo konfiguracja cena, wydaje się przyjemna.

Ps doba już wiedzę, pamięć karty graficznej 3 gb, także nieważne.

Zastanowię czy dam radę zaczekać z zakupem, czy też nie. Prosiłbym jeszcze nie zamykać, bo podejrzewam że jeszcze jakieś pytania mogę mieć.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dobra jutro dzwonię do HP i zobaczymy co się uda zdziałać, jeżeli dostanę voucher to biorę Omena, a jeżeli nie to lecę po Lenovo. Mimo tego że DELL bardzo korzystnie wygląda, to niestety nie dam rady tyle wyczekać. Dobrze rozumiem że bez vouchera Lenovo będzie korzystniejszy?

Opublikowano

Kurde, no trudno i tak nie było mnie na miejscu także nie miałem kiedy tego załatwić, to teraz pytanie co będzie korzystniejsze Lenovo czy ten HP ,chyba że jeszcze coś innego?

Opublikowano

Czyli tak naprawdę dopłacam do możliwości wymiany grafiki, chłodzenia i kultury pracy, to raczej zrezygnuję, bo to jest jednak 1000 zł dopłaty. Bez tego vouchera bardziej jestem skłonny kupić Lenovo, pełna moc karty i lepszy wygląd (według mnie), a matryca 120 Hz raczej mi nie potrzebna.

Opublikowano

Dysk i pamięć RAM rozszerzona na profesjonalnej linii montażowej x-kom

240GB sądzę że to byłby tak w ciemno Patriot Hellfire a on bardzo mocno się nagrzewa i zdecydowanie potrzebuje radiatora. Więc najlepiej kupić z Samsung 960 EVO 250GB to nie powinieneś mieć problemów żadnych. Od Kingstona dedykowana do Y720 jest KCP424SS8/8 ale jeszcze mozesz poszukać od Cruciala itp.