Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

1. Komputer dla gracza taty, 30+ (raczej z zamiłowania, niż potrzeby). Dodatkowo z komputera będzie korzystać żona. 

2. Koniecznie z systemem (chociaż rozważam bez info poniżej).

3. Matryca 17" (ale dla 1050Ti mogę wziąć 15,6"), waga nie istotna, design nieistotny.

4. Raczej bez SSD  dokopię w przyszłości (choć będzie o miły dodatek). HDD koniecznie 7200 obr./min. żeby jakoś przetrwać zanim kupie SSD.

5. Budżet to 4500 zł - maksimum.

5b. Tylko kilkuletnie laptopy. zamierzam kupić na 4-5 lat.

5c. Koniecznie przyszły tydzień (w związku z tym, że jadę na szkolenie i będę miał czas w hotelu dobrze go wypróbować).

6. Bardzo ważne, aby wytrzymał te kilka lat. Czas pracy na baterii nie istotny, zależy mi na jak najlepszej wydajności.

7. Praca bez monitora. Najlepiej matowa IPS, ale nie jest to dla mnie bardzo istotny element. Rozdzielczość FullHD.

8. Przede wszystkim na stołach - częste wycieczki po rodzinie.

9. Głównie to Cywilizacja 6, Herosi, klony diablo może jakieś MMORPG. Nie oczekuje ustawień ultra, ale płynności przy racjonalnych ustawieniach.

10. Żona lubi bawić się programami do obróbki zdjęć, ja czasem uczę się programowania.

11. Napęd DVD były miłym dodatkiem dla żony.

12. Zdecydowałem się na odświeżonego HP Omen'a, ze względu na voucher mogę kupić go w dobrej cenie, a do tego podoba mi się jego design i wykonanie.

13. Model zależy od odpowiedzi na pytania pod ankietą:

Numer 1 - najtańszy, (sam dokupię SSD) jeśli uda mi się przenieść windowsa.

Numer 2 - 350 zł za 240GB SSD to nie dużo, pytanie czy warto, podobno montowany fabrycznie, więc nie najgorsze co może być.

Numer 3 - jeśli nie zadziała plan z windowsem.

Numer 4 - 17,3", ale z GTX1050.

14. Nie chce blaszaka. Nie mam gdzie postawić monitora w domu - odpada. Zależy mi na tym, aby można było go rozbudować w przyszłości (RAM, SSD). Jeśli chodzi o grafikę to liczę na 1050Ti.

Teraz nurtujące mnie pytania:

A. Mam stary komputer z win 7 zaktualizowanym niedawno do win 10. Komputer zakupiony dawno temu razem z windowsem. Czy po sprawdzeniu klucza programem zainstaluje na tym kluczu win 10 na nowym komputerze - oszczędzę sobie zakup kompa z systemem?

B. W sumie to jako ojciec nie mam czasu na siedzenie dużo przy grach, z tego względu zastanawiam się, czy aż tak bardzo potrzebuję lepszej grafiki, a bardzo chciałbym lapka 17,3" (Niestety brak omenów 17 z Ti). Podchodzę do tego bardziej z zamiłowania do technologii i wybiegając w przyszłość - lapek ma być na lata i wtedy też chciałbym odpalić nowości, choćby na minimum - tu pytanie czy za 3-4 lata zwykły 1050 wystarczy.

Edytowane przez FxJ