Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

1. Student informatyki 1 roku, chcę, aby laptop dawał radę w grach i codziennym użytkowaniu przez następne 5 lat.

2. Najlepiej bez systemu, skorzystam z programu Microsoft Imagine + będę także na nim używał linuxa.

3. Rozmiar matrycy: 14.0 - 15.6 cala. Mile widziany laptop do 2 kg, max. dopuszczalna waga to 2,5 kg.

4. Dysk SSD M.2 PCI-e 512 GB lub SSD M.2 PCI-e 128-256 GB + HDD 1TB

5. Tylko nowy laptop, widełki cenowe to 4000- 7000 zł, jeżeli jest coś bardziej opłacalnego za kilkaset złotych więcej to proszę o podlinkowanie takiego modelu, jestem w stanie dopłacić.

5b. Laptop będzie używany przez minimum 5 lat, będzie to mój jedyny komputer.

5c. Zakup zostanie dokonany w ciągu 2 tygodni - 1 miesiąca

6. Dobra jakość wykonania, bateria co najmniej 5 godzin, najbardziej zależy mi na wydajności (kompilacja programów, gry, ogólna szybkość działania)

7. Rozdzielczość Full HD, IPS matowa, od biedy błyszcząca, będę używał zewnętrznego monitora 24".

8. Użytkowanie głównie w domu oraz na uczelni

9. Średnie/Duże wymagania

10. Głównie środowiska programistyczne typu Visual Studio, IntelliJ IDEA, pakiety typu xampp. 

11. Koniecznie podświetlana klawiatura, będę dużo pisał, więc chciałbym, aby klawiatura była wygodna.

12. Odpadają produkty marki msi, nie interesują mnie bajery typu podświetlenie RGB klawiatury, najlepiej, żeby laptop wyglądał elegancko

13. https://www.x-kom.pl/p.....yoga-720-15-i7-16gb-512-win10-gtx1050-platynowy.html - niestety błyszcząca matryca, boję się o czytelność obrazu w jasnych pomieszczeniach oraz wytrzymałość zawiasów

https://www.x-kom.pl/p.....zenbook-pro-ux550vd-i7-7700hq-16gb-512pcie-win10.html widziałem negatywne recenzje, wspominające o jakościowo słabej klawiaturze oraz przegrzewaniu się jednostki

https://www.x-kom.pl/p.....rog-strix-gl502vm-i7-7700-8gb-480pcie-win10.html Podobno słaba bateria

Pozdrawiam!

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla studenta informatyki (ok 7000 zł)
Opublikowano

Odpadają produkty marki msi

Kwestia serii jednymi z najlepszych jakie są to własnie MSI serii GT Dominator - GT62VR 7RD nie maja sobie równych pod względem chłodzenia i kultury pracy.

Wszystkie pokroju MSI GS63VR czyli z cienkich o stylistyce ultrabooka maja słabe chłodzenie i nie sprawdzają się do grania.

Acer Aspire VN7-593G + 960 EVO 250GB - na tą chwilę z najsensowniejszych modeli.

https://www.purepc.pl/notebooki/dell_planuje_wypuscic_w_2018_roku_tansze_laptopy_alienware

Opublikowano (edytowane)

Sęk w tym, że nie szukam typowego laptopa do grania.

Priorytetem jest praca (dlatego też szukam czegoś bardziej eleganckiego od typowych gamingowych jednostek).

Zależy mi na mobilności oraz mocy, teraz będę go nosił po uczelni, a za 2-3 lata, jeżeli znajdę pracę, to będę go także tam używał. W gry będę oczywiście grał (cs:go, lol, battlefield, gta V itp.), ale jest to drugorzędna potrzeba - będę grał w domu z pomocą podkładki chłodzącej, która w jakimś stopniu powinna wspomóc układ chłodzenia), najbardziej zależy mi na pracy. Jeżeli faktycznie chłodzenie nie będzie dawało rady to jestem w stanie trochę spuścić z detali. 

Podstawą jest porządna klawiatura, mocny procesor i rozsądna waga (3 kg i 39 mm wysokości tego MSI to trochę za dużo).

Czy biorąc pod uwagę te czynniki masz coś jeszcze do zaoferowania?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

The V15 Nitro performed the stress test based on Prime95 and Furmark stably at 2.8 GHz and 94 °C. Thus, Turbo is not utilized but only the base clock speed. However, since is it maintained permanently, we do not speak of throttling.

We used The Witcher 3 as a stress test (FHD, ultra-settings, external monitor) for a gaming scenario. The GPU's temperature increased to 86-89 °C in the three hours of stress. The FPS fluctuated from 35 to roughly 40 FPS, i.e. they remained stable and did not drop. The processor's clock rate consistently varied from 2.8 to 3.6 GHz. The 2.8 GHz periods increased toward the end of the 3 hours and it ultimately stayed there. The temperatures on the processor varied from 80 to 95 °C in the The Witcher 3 test (average: 87 °C).

Briefly: The processor and graphics card heated up to 87 °C in the three-hour The Witcher 3stress test. The clock rate of Intel's CPU slowly dropped until it reached 2.8 GHz where it remained (after 3 hours). The frame rates never dropped. Thus, the Acer Aspire VN7-593G proved itself suitable for permanent gaming load.

Do grania podkładka chłodząca + undervolting

Sęk w tym, że nie szukam typowego laptopa do grania.

Zależy mi na mobilności oraz mocy

najbardziej zależy mi na pracy

Wydajność + mobilność musi być obkupiona gorszym chłodzeniem podczas grania (obciążenie GPU i CPU).

chcę, aby laptop dawał radę w grach i codziennym użytkowaniu przez następne 5 lat
3 kg i 39 mm wysokości tego MSI to trochę za dużo

To grania zdecydowanie seria "GT" są jeszcze ALienware ale nawet droższe.

https://www.notebookcheck.net/MSI-GT62VR-7RE-Dominator-Pro-Notebook-Review.197272.0.html

https://www.notebookcheck.net/MSI-GT62VR-6RE-Dominator-Pro-Notebook-Review.171215.0.html

Opublikowano

z tego co kojarzę to serwis Acera był bardzo słaby

Kilka lat temu był na Słowacji teraz jest w Polsce, zobacz sobie - link

a ich produkty rozsypywały się w rękach

Nadal kupując badziewie za 1500zł można się tego samego spodziewać i nie ważne czy kupisz u Lenovo,  HP czy Acera. Wszystkie będą mieć jakość plastiku jak zabawki z odpustu.

Zasadniczo liczy się seria, Acer też robi przecież modele biznesowe - link