Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, proszę o pomoc w doradzeniu lapka:

1.  Dla pracującego studenta informatyki, raczej chciałbym zakupić na raty 0% gdzieś   
2.    Nie musi mieć windowsa(mogę mieć z dreamsparka)
3.  ok.15,6". Waga nieistotna za bardzo, ale 5kg to też dużo jak na lapka xd   
4.     Wolałbym żeby do tej kwoty móc kupić lapka z hdd i ssd(ssd może być oddzielnie, pewnie i tak by mi w sklepie od razu założyli). Nagrywarka niepotrzebna.
5. 3500-4000zł(maks). Tylko nowe.   

5b. ok.4lat, to będzie mój jedyny laptop/komputer.   

5c.  Prawdopodobnie w ciągu 2 tygodniu-do końca września.
6. Chciałbym, żeby był dobrze wykonany. Praca na akumulatorze to bez grania niech będzie 3-4h. Przemyślałem sprawę i chciałbym czasem w coś pograć(np. wiedźmin 3), więc wydajność też ważna.   
7.  Preferuję full hd, matowa ips. Możliwa w przyszłości praca na zewnętrznym monitorze.
8. Głównie biurko/czasem na kolanach. Tylko w Polsce. 
9.    Chciałbym czasem w coś pograć nowszego np. wiedźmin 3 na wysokich, dishonored 2

10.  Programowanie- Netbeans(możliwe w przyszłości android studio), visual studio, czasem obróbka w photoshopie, maszyna wirtualna w VMware oraz inne programy informatyczne na studiach+codzienna praca(office, internet itp.).

11.Matowa matryca full hd ips. Dobre wykonanie więc aluminiowa obudowa spoko byłaby, lecz wszystkiego nie można w tej cenie mieć, więc porządny plastik też chyba ok.   
12.    Od 6 lat posiada lenovo z580a. Wiem, że dell latitude i vostro mają bardzo dobry serwis, lecz stwierdziłem, że czasem chciałbym w coś pograć, więc raczej szukam czegoś z gtx 1050. Parę lat temu acer miał słabe wykonanie + słaby serwis. Jednak czytałem, że teraz Całkiem porządne laptopy produkuję oraz posiadają dobry serwis. Chciałbym również wasze opinie usłyszeć. O serwisie/rozpatrywaniu gwarancji lenovo tyle się naczytałem, że raczej sobie odpuszczam tę firmę. Co do innych nie wiem jak z serwisami i wykonaniem, więc liczę na wasze opinie.
13.  

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 -nie wygląda gamingowo, ma dobre parametry, tylko nie wiem jak z jakością wykonania, chłodzeniem, serwisem oraz czy ma odpowiednie oraz czy gtx1050 2GB nie jest dużo słabszy od 4GB? 

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 - mieści się w górnej granicy i wygląda spoko, jednak również nie wiem jak z wykonaniem, chłodzeniem , serwisem itp.

Acer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050  ten ma dobre opninie i parametry, jednak nie podoba mi się jego gamingowy wygląd.
Chciałbym, żeby nie miał typowo gamingowego wyglądu.

Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

ale 5kg to też dużo jak na lapka 

MSI GT80S 6QE Titan 18,4" - 4,5kg, więc nie wiek skąd ci się wzięło te 5kg :happy:?

Jednak czytałem, że teraz Całkiem porządne laptopy produkuję oraz posiadają dobry serwis. Chciałbym również wasze opinie usłyszeć.

Informacje o serwisie - tak serwis jest bardzo chwalony.

oraz czy gtx1050 2GB nie jest dużo słabszy od 4GB? 

https://www.purepc.pl/notebooki/test_geforce_gtx_1050_2gb_vs_gtx_1050_4gb_w_laptopach_msi

To jest sprzęt to pracy a nie do gier, to samo VivoBook Pro - do pracy ale nie do grania - za słabe do tego mają chłodzenie.

Chciałbym, żeby nie miał typowo gamingowego wyglądu.

Dell Inspiron 7577 - ulepszony i poprawiony model 7567 (nowa matryca itp) będzie za miesiąc dostępny w Polsce.

HP OMEN 15 MID-2017 - tego bym na twoim miejscu brał, z dysk SSD M.2 dokupił na grudniowych wyprzedażach - na SSD powinny sie trafić jakieś sensowne promocje.

A jak ci się nie uda to na raty:

HP Omen 15-ce008nw

Acer Aspire VX15

Lenovo Legion Y520-15IKB  z dyskiem SSD NVMe - Samsung PM961 256GB (wydajny jak EVO 960) - na pewno bo nie obsługuje dysków M.2 SATA AHCI

Opublikowano

Rozumiem, że nie znajdę nic godnego z gtx1050 co wygląda bardziej standardowo/biznesowo, zamiast gamingowo?(no poza tym dellem co będzie za miesiąc)

PS: z tymi 5Kg to był taki żart...chodziło że waga nieważna za bardzo, ale żeby nie odbiegała jakoś bardzo od innych lapków w podobnym rozmiarze, więc luz ;)

Opublikowano

Pomijając wygląd gamingowy, którego lapka lepiej byłoby wybrać: 

HP Omen 15  czy Acer Aspire VX15? Która firma ma lepszy serwis? Wydajność raczej mają podobną(prawie identyczne parametry i cena), a jak jest z chłodzeniem? Które jest głośniejsze?

Lenovo raczej pod uwagę nie biorę, bo czytałem opinie niezbyt dobre o ich serwisie.

Opublikowano

Która firma ma lepszy serwis?

Acer

jak jest z chłodzeniem? Które jest głośniejsze?

https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-7700HQ-GTX-1060-Max-Q-Full-HD-Laptop-Review.236264.0.html

https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-VX5-591G-7700HQ-FHD-GTX-1050-Ti-Laptop-Review.213172.0.html

Lenovo raczej pod uwagę nie biorę, bo czytałem opinie niezbyt dobre o ich serwisie

Serwis już jest w Polsce.

Opublikowano
Dnia 17.09.2017 o 11:34, szumiii napisał:

Lenovo raczej pod uwagę nie biorę, bo czytałem opinie niezbyt dobre o ich serwisie.

Lenovo korzystam i mają dobry sprzęt, a serwis działa w porządku, generalnie mieli może kiedyś problemy, teraz jest dobrze. A jest i serwis, ale też infolinia czy zdalny konsultant i idzie w razie czego wiele problemów rozwiązać. 

Opublikowano

Mogłoby więcej osób wypowiedzieć się na temat lenovo (jakość wykonaniaa/serwis/rozpatrywanie gwarancji)?.Czytałem słabe opinie o wykonaniu/serwisie, czy coś się poprawiło? Bo legion y520 ma spoko parametry w podobnej cenie i się zastanawiam, aczkolwike nie chciałbym bawić się w oddawanie co raz do serwisu +martwienie się czy uznają w ogóle gwarancję;/

Opublikowano

Mogłoby więcej osób wypowiedzieć się na temat lenovo

Którego, w jakiej konfiguracji, z jaką ilością VRAM (2GB, 4GB)?

Czytałem słabe opinie o wykonaniu/serwisie, czy coś się poprawiło?

1. Każdy model jest inny Y520, Y700, Y50-70 ...

2. Serwis przenieśli do Polski więc jest z tym lepiej.

Opublikowano (edytowane)

https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i7-7700hq-16gb-1000-gtx1050ti.html  np.tutaj się zastanawiałem. Przekracza niestety budżet :/ Ale patrząc na parametry mamy grafe 1050ti, i7 czyli 8-wątkowego(myslę, że nie warto do tego procka dołożyć, bo może być bardziej przyszłościowy) i do tego 16Gb ramu.

A jakby z i5 to:https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i5-7300hq-8gb-1000-gtx1050-ti.html  np. ten jest poniżej 4k zł, a oferuje spoko parametry. 

Jednak nie wiem jak z awaryjnoscią/wykonaniem i serwisem. Wiem, że przenieśli do Polski serwis, jednak czy to znaczy, że jest lepsza obsługa? Czytałem opinie np. że ludzie wysyłali uszkodzony laptop, a odsyłali niy naprawiony, jedak okazywało się że nadal to samo wystepuje. I tak kilka razy bywało, aż ludzie do rzeczników praw chodzili.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, w takim razie lenovo odpuszczę sobie, za duże naginanie budżetu. i5 może jednak wystarczy.

Acer ma lepszy serwis niż hp. A hp serwis jest przyzwoity? Tak samo jakość wykonania hp omena jest ok?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Zdecydował się chyba na kupno jednak hp omena + dysk ssd . Jutro mogę odebrać w salonie jakbym dzisiaj zamówił. Ale dysku by mi nie założyli i tu pytanie, trudne jest założenie dysk ssd? Bo napisai mi, że nie tracę gwarancji jest prawidłowo założę dysk. Więc jestem ciekaw o co chodzi z tym "nieprawidłowo".

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

http://laptopmedia.com/highlights/inside-hp-omen-15-2017-disassembly-internal-photos-and-upgrade-options/

Bez problemu z dołożeniem, odkręcasz śrubki i delikatnie zdejmujesz klapę, przy wkładaniu dysku SSD najlepiej odłączyć baterie.

https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc

Do tego procesora najlepiej założyć dysk NVMe np. Plextor PX-128M8SEGN

Opublikowano

podałem model lapka hp, to powiedział, że jest to model biznesowy laptopa i że voucher nie przysługuje...

To trzeba zapytać po znajomych niech ktoś podrzuci lub jakiś z OLX

Hyperbook to jak wszystkie inne nieznane firmy, sprzedają tajwańskie kadłubki Clevo (konkretnie N850HP6) z własnym znaczkiem.

Jakościowo to mniej więcej to samo co w Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256 GTX1060

Ale do lepszych nie plastikowych i cięższych jak Legion Y720-15 nie ma porównania.

Opublikowano

Już nie wiem co kupić xd Byłem przekonany do hp omen, ale wczoraj kumpel mówił, że do jego firmy dali na serwis lapka hp, który niby miał usb 3.0, ale działały urządzenia po podłączeniu tylko z 2.0. Dzwonili do serwisu HP, a oni powiedzieli, że to niskonapięciowe złącza, tutaj łatkę jakąś wypuszczą kiedyś, ale nie wiedzą kiedy i tyle...

Opublikowano (edytowane)

Ostateczne pytanie: lepiej dopłacić teraz 250zł i kupić wersje hp omen z 16Gb ramu, czy nie warto i lepiej np. za rok sobie dołożyć? Udało mi się załatwić voucher, więc tak się zastanawiam.

Czy dołożenie później samemu pamięci ram, wiąże się z utratą gwarancji?

Edytowane przez szumiii
Opublikowano

Zamowiony, ok.weekendu dostanę. Wziąłem wersje bez windowsa czyli pewnie nic nie bedzie wgrane(nawet linux)? Coś czytałem, że chyba najlepiej jest instalować system na ssd w formacie UEFI?(czy jakoś tak). O co w tym chodzi? Zawsze normalnie instalowałem system i nie pamiętam czy był tam wybór typu np. uefi?

Opublikowano

W instrukcji co podałeś do tworzenia penda z uefi, jest rozmiar jednostki alokacji 4096, za to u mnie nie ma takiego nawet do wyboru, a domyślnie jest tylko 16kb. Zostawić tak, czy coś jest nie tak? Proszę o szybką odpowiedź.

r.png

Opublikowano

Jeżeli zrobiłem według poradnika, podłączyłem pena do omena i po włączeniu kompa nic nie zmieniałem w biosie, tylko od razu mi pojawił się ekran instalacyjny windowsa, to znaczy, ze jest wszystko ok? Czy, że może normalnie się instaluje mimo wszystko?

Opublikowano

Czasami trzeszczy czasami nie, nie wiem od czego zależy. Ale jest taki problem(nie wiem czy to z systemem czy nie), ale np. jak włączam instalacje jakiegoś programu, to w momencie jak wyskakuje mi okienko z uprawnieniami czy uruchomić program instalacyjny, to jest sekundowa przycinka. Wchodzę wtedy w menedżer zadań, a tam pokazuje, że było w tym momencie ok.100% użycia procesora. Miał ktoś podobny problem? System czysty, nawet nie zdążyłem zainstalować żadnej gry do przetestowania wydajności.

Opublikowano (edytowane)

Wydaję mi się, że pobrałem wszystkie. Pobierałem ze strony hp, nie przez windows update(jedynie stery do grafy pobrałem ze strony nvidii);/  I widzę, że jak nic nie robię to chyba powinno być taktowanie góra na 2,8Ghz procka, a w menadżerze zadań widzę ,że cały czas mam ok. 3,6Ghz.

Chyba, że jest jakiś darmowy program, który sam mi znajdzie i zainstaluje najnowsze stery?

Edytowane przez szumiii