Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zamierzam kupić ultrabooka przeznaczonego na studia.

1) 20lat, student, laptop na firmę.

2) System nie wymagany.

3) Rozmiar matrycy 13,3 lub 14 cali, typ ultrabook.

4) Wymagany dysk SSD, jestem również otwarty na różne sugestie w sprawie zamiany HDD na SSD. Bez napędu DVD.

5) Interesują mnie laptopy poleasingowe pokroju DELL, Lenowo z serii Think Pad + nowa bateria. Gdzie ewentualnie mógłbym szukać takowych modeli?

Kwota max 2500 (wliczając nową batkę).

5b) Zamierzam go używać przez cały okres studiów, generalnie im dłużej wytrzyma tym lepiej. Na razie byłby to mój jedyny komputer, nie wliczając starego Lenovo.

5c) Chciałbym dokonać zakupu jak najszybciej.

6) Solidna i smukła obudowa, procesor i5, 8gb ram, długi czas pracy na baterii.

7) Rozdzielczość najlepiej 1920x1080, powłoka musi być matowa, bezdotykowa, chciałbym również mieć możliwość podłączenia zewnętrznego monitora poprzez stację dokującą. I tutaj mam pytanie. Jaką wielkość monitora najlepiej zastosować przy rozdzielczości laptopa 1920x1080?

8) Głównie dom-uczelnia.

9) Nie gram w gry.

10) Programy typu Solidworks (nauka), Visual Studio.

11) Fajnie by było gdyby miał podświetlaną klawiaturę.

12) Jestem otwarty na różne sugestie. Raczej nie jestem sceptycznie nastawiony do konkretnej marki.

13) A oto moje propozycje:

http://allegro.pl/dell-latitude-e7440-i5-8gb-128ssd-pods-k-fhd-ips-7-i6938140722.html

http://allegro.pl/lenovo-x1-carbon-ii-i5-4300u-8gb-ssd-hd-pods-kl-8-i6908868813.html

Edytowane przez elo_danielo
Opublikowano

Pytanie tylko gdzie mógłbym takowego della bez dysku znaleźć? Na allegro brak ciekawych pozycji. Nurtuje mnie pytanie, w co lepiej uderzać, w della + dysk czy w carbona? Co się lepiej sprawuje na dłuższym dystansie?

Opublikowano

No na pewno nie warto kupować przez allegro, to sprzęt poleasingowy - napisz im co chcesz a będą w stanie ci zaoferować taka konfigurację.

Co się lepiej sprawuje na dłuższym dystansie?

Co dłużej podziała nie wiadomo, co lepiej się sprawdzi kwestia zdecydowanie indywidualna np. w kwestii rozdzielczości matrycy, pamięci RAM bodajże ten ThinkPad ma wlutowaną 4GB/8GB bez opcji rozbudowy.