Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, 

potrzebuję pomocy w wyborze laptopa.

1) Dla studentki.
2) Z Windowsem 10.
3) Max 15,6''
4) Najlepiej z SSD, ale biorę też pod uwagę dokupienie go oddzielnie, pod warunkiem, że zmieszczę się w budżecie. Napęd DVD nie jest wymagany.
5) Tylko nowy, maksymalna kwota to 3200 zł. Nie potrzebuję żadnych dodatków, typu torba czy myszka.
5b) Chciałabym, żeby podziałał przynajmniej 3-4 lata, to będzie jedyny komputer w domu.

5c) W ciągu 2 tygodni.
6) Szanuję wydane pieniądze, laptop ma się po prostu nie rozpaść w ciągu 3 lat.

7) Myślę, że FHD, gdyby miał matową matrycę to też dobrze.
8) Będzie używany głównie w domu - biurko i łóżko.
9) - 
10) Będę go używać do nauki, oglądania filmów, przeglądania internetu, przez większość czasu mam też włączony youtube
11) -
12) Dotychczas korzystałam z Samsunga, Lenovo i Della. Nie mam uprzedzeń do żadnej marki, bo też nigdy nie musiałam korzystać z serwisu.
13) https://www.x-kom.pl/p.....v310-15-i5-7200u-8gb-1281000-dvd-rw-win10-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p.....inspiron-3567-i5-7200u-8gb-120500-win10-r5-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p.....vivobook-15-r542ua-i5-7200u-8gb-1tb-dvd-win10.html

Nie wiem, czy jest sens płacić więcej w przypadku Della i Asusa, skoro Lenovo też spełnia moje wymagania.
14) -

Dzięki

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

dla studentki.

Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (Microsoft DreamSpark)?

V310-15

To już lepiej kupić Acera z serii F5 znacznie lepsza jakość obudowy (pulpit roboczy z aluminium) i jeden z najbardziej popularnych w tym roku

Acer F5-573G i5-7200U/8GB/120+1000/Win10 GF940MX FHD (tanie dyski SSD).

Lepsze były by z pogranicza tej kwoty:

• Acer Aspire 5 i5-7200U/8GB/1000/Win10 MX150 FHD - odświeżony niedawno model F5 teraz już z matrycą typu IPS + grafika w najniższym obecnie procesie  technologicznym (najmniej wydziela ciepła) - slot M.2 na dysk SSD.
  • Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000/Win10X FHD (typ matrycy TN) - biznesowej klasy Dell z gwarancją 3 letnią, częściowa aluminiową obudową i podświetloną klawiaturą z czytnikiem linii papilarnych, lekki bo bez nagrywarki - slot M.2 na dysk SSD (info). Z wad brak USB-C.
  • ASUS R558UA-DM966T-8 i5-7200U/8GB/480SSD/DVD/Win10 (typ matrycy TN) - wyjątkowo pojemny fabryczny dysk SSD (bez miejsca na kolejny) + super bateria , obudowa z tworzywa sztucznego lakierowany na aluminium. Z wad nie można rozbudować RAM o kolejną kość, mało złącz USB za to ma USB-C wiec można wtedy podłączać np. stacje dokujące.
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.09.2017 o 00:29, FxJ napisał:

Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (Microsoft DreamSpark)?

To już lepiej kupić Acera z serii F5 znacznie lepsza jakość obudowy (pulpit roboczy z aluminium) i jeden z najbardziej popularnych w tym roku

Acer F5-573G i5-7200U/8GB/120+1000/Win10 GF940MX FHD (tanie dyski SSD).

Niestety na moim wydziale nie są dostępne darmowe systemy.

A co do Acera F5... od Lenovo jest lepszy jedynie pod względem obudowy? W takim razie jest sens dopłacać 500zł?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Tanie Lenovo - odradzam.

od Lenovo jest lepszy jedynie pod względem obudowy?

Nie tylko, ale to bardzo istotna kwestia. Ma też USB-C czy podświetlaną klawiaturę + grafikę dedykowaną (z własną pamięcią RAM).

Oraz ma dwa sloty na RAM - bez wlutowanej pamięci (4GB).

Lepiej kup tego Vostro bo to najlepsza seria z tych wymienionych, lub Asusa z dużym dyskiem SSD.

Opublikowano
10 minut temu, (RED) napisał:

Warto dopłacić do tego Della - sprzęt to do zniszczenia, a jeśli nawet to serwis w 24h z naprawą na miejscu wszystko załatwia :thumbsup:

Niestety, ale tak jak pisałam w ankiecie, najwięcej na wydanie mam 3200 zł.