Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kuzyn prosił mnie o pomoc w zakupie laptopa na studia, więc zwracam się z pomocą do Was, bo aż tak zorientowany nie jestem.
Więc do rzeczy.

1) Laptop dla chłopaka, przyszłego studenta (19lat).
2) Fajnie gdyby lapek miał preinstalowany system Windows.
3) Matryca będzie raczej 17,3", chociaz kuzyn miał sobei jeszcez na żywo w sklepie porównać czy jednak nie 15,6".
4) W tej kwocie raczej nie ma co liczyć na SSD, więc lepiej chyba iśc w lepszy procesor na start.
5) Kwota jaką chciałby przeznaczyć to 3tys. zł, maksymalnie 3200 zł. tylko nowy sprzet wchodzi w grę.
5b) Jak długo ? Nie mam pojęcia ale na pewno przez okres studiów czyli na początek 3,5 roku.
5c) Laptop ma być kupiony w przeciągu najbliższego tygodnia.
6) Główne oczekiwania to jak najlepsza wydajnośc w tej cenie, ale jednak w granicach rozsądku, jakośc wykonania też ma znaczenie.
7) Matryca tylko FullHD 1920x1080, matowa.
8) Będzie używany głównie w mieszkaniu i czasem na uczelni.
9) Fajnie gdyby jakies nowsze tytułu, jak Battlefield 1 chodziły przyzwoicie chociaż na minimalnych.
10) Konkretnie nie wiem jakie będą to programy, ale coś typu CAD (rysunek inżynieryjny)  i tego typu rzeczy (kierunek to konstrukcja i budowa maszyn).
11) Matowa matryca, mocny -wydajny procesor, co najmniej 8GB ramu z możliwością ewentualnej rozbudowy ? Oraz dedykowana karta graficzna.
12) Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
13) -brak-
14) -brak-

Opublikowano

Okej, słuchajcie, gry nie są aż takim priorytetem, fajnie jakby chodziły przyzwoicie ale jeśli się nei da w tym budżecie to spoko, ważniejszy jest tutaj procesor czy większa ilość ram czy też SSD kosztem trochę słabszej grafiki.

Opublikowano

czy większa ilość ram czy też SSD

RAM sobie mozesz dołożyć w każdej chwili, dysk SSD M.2 też - na to nie zwracaj uwagi, tylko na procesora i grafikę (tych nie wymienisz) oraz na to czy ma dobre chłodzenie.

Jak mówiłem dzwoń do HP-ka :wink:

Opublikowano

Okej, jasna sprawa, procek i grafika są niewymienialne, ten HP`ek na prawdę ma fajne podzespoły tylko ten cały "gejmerski" design do mnie nie przemawia totalnie, jest szansa na coś podobnego ale co wygląda w miare normalnie ?