Slesa Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Witam, poszukuję laptopa do gier i pracy dla pracującego studenta. Muszę kupić go w tym miesiącu na fakturę (własna działalność - koszta przychodu). Zastanawiam się nad kupnem MSI GE62VR , ale przekopałem forum i teraz bije się z myślami na temat Dominatora. Czy to tak duża różnica w jakości? 500 + kostka Ramu + ssd jednak wychodzi sporo drożej. Ankieta: 1. Mężczyzna, student, gracz, używam też laptopa do pracy 2. Bez systemu 3. Stawiam raczej na jakość ekranu ale 15,6 to minimum 4. Jeśli nie stracę gwarancji jestem w stanie dołożyć dysk samodzielnie. Docelowo interesuje mnie SSD + HDD 5. Kwota to ok 6000 zł jestem w stanie dopłacić jeśli różnica w jakości będzie znacząca 5b. Będzie to drugi komputer (w domu PC), ale też często używany, pracuje na wyjazdach po 300 h w miesiącu, czas pracy baterii bez znaczenia 5c. Ze względu na podatki muszę kupić w tym miesiącu 6. Interesuje mnie raczej wydajność, czas pracy na baterii bez znaczenia 7. Matryca matowa IPS, FullHD 8. Głównie w biurze / domu, rzadziej na łóżku, sporadycznie w samochodzie 9. Gry najnowsze, najwyższe wymagania 10. Programy biurowe, okazyjnie jakieś graficzne - nic wielkiego 11. Podświetlana klawiatura + USB 3.0 przynajmniej 2 porty 12. Do tej pory miałem Toshibę - nie pamiętam parametrów, ale nie był to dobrze przemyślany zakup i nie byłem zadowolony, aktualnie mam Lenovo ideapad y580 któremu umiera dysk. Miałem do tej pory do czynienia z wieloma markami, chociaż teraz producenci robią praktycznie taki sam sprzęt i nie ma to większej różnicy. Napaliłem się jak pryszczaty gimbus na MSI bo fajnie wygląda ta seria gamingowa. ;-) 13. Linki wyżej Edytowane 13 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Slesa Opublikowano 13 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Dodatkowo dwa pytania 1. Czy opłaca się brać wersję bez SSD i 8 GB RAM gdzie różnica między nimi jest 780 złotych? Wersja podstawowa vs Wersja z bajerami 2. Co myślicie o dodatkowym ubezpieczeniu od x komu? Mają pakiety na awarię (po okresie gwarancyjnym) oraz od przypadkowego uszkodzenia + kradzieży. Edytowane 13 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) MSI GT62VR 7RD Dominator ma tak dobre chłodzenie że radzi sobie z GTX 1070 nawet zresztą ma slot MXM czyli wymienną grafikę Seria GT to ich najwyższa seria. Zresztą upewni sie że dostaniesz za darmo "blaszkę" do zamontowania (przykręcenia) dysku SSD M.2 - https://www.facebook.com/MSIPoland/ bo ostatnio nie wysyłają. MSI GT72VR Dominator i7-7700HQ/16/1TB GTX1060 - 17,3" Z tańszych z dobrym chłodzeniem: Lenovo Legion Y720-15 i7-7700HQ/16GB/1000 GTX1060 HP OMEN i7-7700HQ/16GB/1TB/Win10 GTX1060 A jeśli chodzi o pasujący dysk SSD (NVMe) to Samsung 960 EVO 250GB 1. Serii "GL GE" bym nie brał za słabe i za głośne chłodzenie 2. Możesz dokupić u producenta albo w Hestii - ale to trzeba całą umowę przeczytać w każdej takaiej firmie bo kruczków jest masa. Edytowane 13 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Slesa Opublikowano 13 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 3 godziny temu, FxJ napisał: Serii "GL" bym nie brał za słabe i za głośne chłodzenie Nie pisałem nic o GL, chyba że to to samo co GE? Lenovo daje 1 rok gwarancji na serwis więc słabo, HP słabe wykonanie wg mnie. Da się dokupić tą blaszkę? Chyba się zdecyduje na Dominatora... ;-) Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 Chciałem "GE" napisać. Cytuj Lenovo daje 1 rok gwarancji Chyba w USA bo nie w PL, tu jest 24 miesiące i tyle samo rękojmi w sklepie. Cytuj Da się dokupić tą blaszkę? Da ale widziałem że robili sobie już samodzielnie ją, napisz wpierw czy dostaniesz za darmo. Cytuj
Slesa Opublikowano 13 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 9 minut temu, FxJ napisał: Chyba w USA bo nie w PL, tu jest 24 miesiące i tyle samo rękojmi w sklepie. Muszę jeszcze doczytać, ale gdzieś widziałem, że na firmę jest właśnie rok. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 A nie napisałeś że kupujesz na firmę w ankiecie Ale pewnie tak, dla pewności napisałem do Lenovo. To jutro się upewnimy. Cytuj
Slesa Opublikowano 13 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 3 minuty temu, Tamagotchi napisał: A nie napisałeś że kupujesz na firmę w ankiecie Ale pewnie tak, dla pewności napisałem do Lenovo. To jutro się upewnimy. Mój błąd, napisałem wyżej, zapomniałem dodać niżej. Na chwilę obecną najbardziej się waham między GE62VR z dodatkami przez lenistwo a GT62VR - najbardziej mnie przekonuje to, że to rozwiązanie przyszłościowe, wymiana karty więcej slotów na RAM. Mówi się, że biedny płaci dwa razy więc zdecyduję się chyba na GT na dłużej. Niestety nie ma dołączonych akcesoriów do montażu dysku SSD, ale pewnie allegro coś na to zaradzi. Muszę się upewnić czy rozkręcenie obudowy nie równa się utracie gwarancji. Orientujecie się może jak z awaryjnością MSI? Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 https://forum-en.msi.com/index.php?board=168 No taki sprzęt się nie psuje chyba że ktoś przesadził z OC. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Cytuj Witamy, ten model objęty jest dwuletnią gwarancją, również w przypadku zakupu na firmę. Pozdrawiamy No więc dwu letnia. Edytowane 14 Września 2017 przez Tamagotchi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi