Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Laptop dla studenta informatyki ( 19 lat)
2.     System nie jest ważny, na uczelni dostępny jest Dreamspark.
3.     15,6 to optimum, 17 cali raczej w tej cenie i tak nie dostanę
4.    Mógłby być SSD, ale wbudowany HDD z możliwością rozbudowy o SSD też wchodzi rachubę
5.     2300zł +-200zł, wolałbym nowy sprzęt, ale używany również może być

5b.   5 lat (okres studiów).

5c.   Dosyć szybko, w ciągu przyszłych 2 tygodni
6.   Jakość jest ważna (mam nadzieję że sprzęt wytrzyma 5 lat), zintegrowana grafika wystarczy, przydałby się wydajny procesor 
7.    Ważna jest matowa matryca, TN/IPS - obojętnie
8.    Laptop będzie używany głównie w domu, kilka razy w tygodniu na uczelni.
9.     -

10.     Laptop ma umożliwić wygodne programowanie aplikacji.

11.     Niewątpliwie plusem byłaby wygodna klawiatura.
12.    -
13.     http://allegro.pl/lenovo-v310-i5-7200u-8gb-128ssd-fhd-mat-zestaw-i6864408409.html  <-- ten model spodobał mi się, jednak nie wiem czy 2 rdzenie wystarczą do komfortowego programowania, do tego dochodzi fakt że jest to model o niezbyt dużej trwałości

https://www.x-kom.pl/p.....e5-575-i5-7200u-8gb-500-win10.html

zdaje się że acera ktoś tu na forum polecał, nieznaczenie droższy od Lenovo i również dwurdzeniowy.
14.    Cały czas zastanawiam się nad tym, czy potrzebuję 4-rdzeniowych procesorów na studia informatyczne - słyszałem różne opinie od znajomych, w Internecie można znaleźć opinie, że ważniejsze jest minimum 8GB RAMu i dysk SSD. Byłbym wdzięczny za rozwianie wątpliwości. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

również dwurdzeniowy

Jak wszystkie do ok. 3000zł (+/-) Unikaj tanich Lenovo w tej samej cenie Dell z tymi samymi parametrami będzie kosztować 500zł więcej i będzie tego wart.

Cały czas zastanawiam się nad tym, czy potrzebuję 4-rdzeniowych procesorów na studia informatyczne

http://www.anandtech.com/show/11738/intel-launches-8th-generation-cpus-starting-with-kaby-lake-refresh-for-15w-mobile
W tym miesiącu pojawią się w sprzedaży pierwsze laptopy z procesorami Kaby Lake Refresh (8-ma generacja Intel Core na 2018 r.) pierwsze procesory cztero rdzeniowe "U" w przedziale za ok 3000zł.

Kwestia czy możesz dołożyć?

że ważniejsze jest minimum 8GB RAMu

Dobrze by miał 8GB w jednej kości z opcja rozbudowy.

Z tańszych ale z świetną baterią

ASUS R558UA-DM966D-8 i5-7200U/8GB/1TB/DVD

ASUS R558UA-DM966D-8 i5-7200U/8GB/256SSD/DVD

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Niestety Asus leży poza moim budżetem (nie chciałbym na razie przekroczyć 2500zł). Znalazłem coś takiego: http://www.servecom.pl/laptop-dell-vostro-3568-i5-7200u156fhd8gb256ssdintlinux-n059pvn3568emea011801ubu/laptopy-biznesowe . Specyfikacja podobna, na minus mniejsza ilość złączy (zaledwie dwa USB),  według recenzji jakość wykonania nie powala (ale to zmora chyba wszystkich laptopów w tym segmencie), na plus na pewno aż 3 lata gwarancji i niska cena(no i to Dell, a nie Lenovo). Dowiedziałem się też, że przez pierwsze kilka lat na studiach nie potrzeba wcale potężnej maszyny, problem może się pojawić przy magisterce, ale nad tym zastanawiał się będę za 5 lat. Mogę wg Ciebie brać tego Della? 

Opublikowano

Tylko oni sprzedają laptopy poleasingowe i po serwisowe (recertyfikowane/odnowione).

na plus na pewno aż 3 lata gwarancji

Jak większość laptopów z serii biznesowych, Vostro 3568 to sprzęt "biurowy" ma słabiutką baterie 2700mAh

Dopiero seria "Vostro 15 5000" jest warta zakupu.