Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Laptop dla mnie-student pracujący.
2. Szukam laptopa już z wgranym Windowsem, nie mam dostępu do Dreamsparka.
3.  Lapek 15,6' najlepiej. 14' to juz za malo, a teraz jestem posiadaczem 17 i jest juz troszke duza.
4.  Myślałem nad tym żeby kupić lapek z HDD 500gb/1tb i wrzucić na drugi slot SSD i na nim mieć system, ale dokladnie nie znam sie na tym i nie wiem jaka opcja będzie najkorzystniejsza.
5.     3500-5000max. Tylko nowe. Nie zależy mi na żadnych zestawach, raczej sam laptop, no a jak sie coś trafi to niech będzie.

5b.   Nie mam pojęcia jak długo, chciałem żeby troszkę popracował. Mój aktualny samsung jest ze mną od 5 lat no ale już nie wyrabia, więc myśle że coś na 4-5 lat byłoby ekstra ale nigdy nie wiadomo.

5c.   Zależy mi żeby dokonać zakupu już w tym miesiącu, ale jeśli jakaś super nowość ma nadejść w październiku to jestem w stanie poczekać jeszcze chwilkę.

6.Jest dla mnie ważna jakość wykonania laptopa, zależało mi na konkretnym modelu ASUS VivoBook i część z nich występuje z procesorami 4rdzeniowymi a część z nich z 2rdzeniowymi i w przypadku tych drugich jest zastosowana również technologia NanoEdge, na której mega mi zależy. Żeby ramka była mniejsza niż standardowa ramka a matryca pokryła większą część. Z tego co wiem nie istnieje taka konfiguracja z procesorem 4rdzeniowym i technologią NanoEdge. A dokładnie na tej smukłości laptopa, na tym że jest mega cieniutki i na tej ramce mi zależało.
7.  Na tym się totalnie nie znam, ale na pewno nie chciałbym matrycy błyszczącej tylko matową.
8.  Głównie w domu i w trakcie podróży(Polska).
9.   Przyznam szczerze ze graczem to ja już nie jestem, ale czasami lubie w coś pograć raczej niewymagającego, ale nie ukrywam, że w GTA V czy Wiedźmina chętnie bym zagrał.

10.   Nie wiem jak sobie poradzić z tym pytaniem.

11.   Tak jak wspomniałem wcześniej, zależy mi na tym, żeby znaleźć coś podobnego do Vivobooka o ile coś takiego istnieje, ponieważ bardzo zależy mi na tym żeby laptop nie był gruby, mniejsza ramka, no teoretycznie design Vivobooków z NanoEdge jest dla mnie idealny a co równie ważne i na czym bardzo mi zależy temperatura i głośność lapka. Chciałbym żeby chodził ekstremalnie cicho i żeby nie miał problemów z chłodzeniem.
12.  Jestem zachwycony laptopami ASUSa pod względem designu, na pewno nie interesują mnie kolorowe, dziwnie wyglądające laptopy. Do tej pory pracowałem na samsungu, niestety konkretnego modelu nie pamietam.
13. Tak jak wspominam od początku: https://www.x-kom.pl/p.....vivobook-s15-s510uq-i5-7200u-16gb-256ssd1tb-win10.html
Wysyłam jako laptop z NanoEdge, nie zastanawiałem sie nad konkretną konfiguracją i nie wiem co tak naprawdę mi potrzeba, nie wiem czy mogę wybrać 2 rdzenie i nano edge czy jednak lepiej pójść w te 4 rdzenie i już trudno. Myślę, że 8-12GB ramu jest wystarczające, ale jeśli 16GB będzie lepsze dla mnie to proszę mnie wyprowadzić z błędu. Z tego co sam zdążyłem się lekko zainteresować to raczej jednak chciałbym pozostać przy procesorze i5.
14.   Myślę, że o wszystkim juz napisałem, jeśli coś sobie przypomnę to dopiszę. Wiem, że wiele rzeczy nie potrafie sprecyzować, ale będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Pozdrawiam!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Myślałem nad tym żeby kupić lapek z HDD 500gb/1tb i wrzucić na drugi slot SSD

Dokładnie tak wszystkie laptopy mają teraz slot M.2 na dyski SSD więc warto z tego korzystać jak najbardziej.

jeśli jakaś super nowość ma nadejść w październiku to jestem w stanie poczekać jeszcze chwilkę

Nie wiadomo jak z cenami będzie.

ASUS VivoBook i część z nich występuje z procesorami 4rdzeniowymi a część z nich z 2rdzeniowymi
bardzo mi zależy temperatura i głośność lapka

VivoBook to jest seria ale nie model - te nie nadają się do grania! Za słabe chłodzenie.

Myślę, że 8-12GB ramu jest wystarczające, ale jeśli 16GB będzie lepsze dla mnie to proszę mnie wyprowadzić z błędu.

Jeśli kupisz z 8GB RAM i dokupisz kolejną kość RAM za powiedzmy 3-4 miesiące to OK, ale kupowanie z 12GB czyli 8GB+4GB ograniczy ci maksymalną wydajność w grach przez brak pracy w Dual Channel! Na siłę kupować 16GB RAM nie ma co, bo to najłatwiej dołożyć - lepiej zainwestować w SSD.

ale nie ukrywam, że w GTA V czy Wiedźmina chętnie bym zagrał

Laptop z grafiką 940MX do grania w laptopie za ponad 4 tyś zł to nieporozumienie bo laptopy za 2500zł mają już takową montowaną (wlutowane).

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10x GTX1050Ti + Samsung 960 EVO 205GB (NVMe) - taką konfigurację najlepiej dobrać.

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB+120SSD/Win10x GTX1050Ti - tutaj z fabrycznym dyskiem SSD

Opublikowano

Jednak mimo wszystko zależy mi na designie laptopa, a te wyjątkowo mi nie pasują. Podoba mi się w tych asusach, że są lekkie i cienkie. Tak mówię o tych grach ale jak teraz się zastanawiam to raczej niedługo będę posiadaczem konsoli na której pewnie będę grał jak będę miał ochotę, a na komputerze to raczej starsze pozycje typu CSgo, league of legends. 

Byłem zainteresowany trzema seriami: ASUS UX510UX, ASUS VivoBook, ASUS ZenBook. Nie poleciłbyś żadnej z tych serii dla mnie ze względu na chłodzenie? czy jakoś inaczej się to prezentuje w nich? Przyznam, że trochę uparłem się na tego ASUSa bo dużo pozytywnych komentarzy się o nich oczytałem. I jeszcze jedno proste pytanie bo w sumie to jestem laikiem w tym temacie. Czy naprawdę widoczna różnica jest w korzystaniu z laptopa z 4rdzeniowym a z 2rdzeniowym procesorem?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam

Opublikowano

Podoba mi się w tych asusach, że są lekkie i cienkie.

Tylko to zawsze przeszkadza w wentylacji i przez to wentylatory muszą chodzi na dużych obrotach co sprawia że są hałaśliwe.

Najbardziej pasowały by modele z rodziny "V Nitro":

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti - tańszy odpowiednik VN7 dla "ubogich" (tak jak Inspiron 7560 jest XPS-em dla "ubogich").

Acer VN7-593G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti - bardzo dobra seria VN7, często jest problem z dostępnością modeli i5.