Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zdecydowałem się na kupno HP Pavilion 15-bc203nw, teraz potrzebuję jeszcze dokupić dysk SSD (200gb+), zwracam z prośbą o pomoc.
1. Jaki dysk jest godny polecenia? Czy uda się zamknąć w kwocie 300 zł?
2. Muszę go sam zamontować czy jest możliwość, że przy kupnie ktoś go zamontuje?
3. Jak wygląda sprawa z systemem, aktualnie mam na HDD, można jakoś przenieść system z jednego na drugi?

I jeszcze jedno dodatkowe pytanie - jeśli kupiłem laptopa z systemem to czy jest możliwość formatowania go później przy użyciu tego samego klucza, bo rozumiem, że żadna płyta z systemem i key codem nie jest dołączana?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Jaki SSD do HP Pavilion 15-bc203nw (1LH84EA)?
Opublikowano (edytowane)

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-pavilion-15-bc203nw

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/dysk-ssd-adata-ultimate-su800-m-2-2280-128-gb - no chyba że by obsługiwał tylko NVMe ale brak takiej informacji! A w MM nie ma innych dysków M.2 jak SATA AHCI! Ewentualnie Plextor PX-128M8SEGN.

1. Tak

2. Musisz dzwonić na infolinie sprzedawcy

3. Słyszałeś o klonowaniu dysku? Wpisz sobie na YT.

jeśli kupiłem laptopa z systemem to czy jest możliwość formatowania go później przy użyciu tego samego klucza

Formatuje się dysk lub wybraną partycje i można to zrobić z linuxa nawet.

bo rozumiem, że żadna płyta z systemem i key codem nie jest dołączana?

Klucz jest w biosie, więc ty nic nigdy nie wpisujesz - sam sobie sczyta.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

@FxJ Dzięki za odpowiedź.

ad. 1. Zależałoby mi jednak na większym dysku 240 GB+ z tego co widziałem muszę wtedy się przygotować na wydatek ~400 zł, który byś polecił?

ad. 3. Czy podczas klonowania Windowsa, znajduje się on na obu dyskach wtedy i z HDD trzeba go wtedy go usunąć?

ad. 4. To znaczy, że robię normalnie format dysku i klucz się zaczytuje automatycznie, tak?

I jeszcze jedno - nie miałem żadnej płyty instalacyjnej do systemu, tzn., że przy ewentualnym formacie trzeba sobie samemu zgrać windowsa z sieci np.?

Opublikowano

Rozumiem, że Samsung lepszy od mx300?

Czyli wrzucając SSD lepiej zainstalować od nowa system w tym trybie UEFI, tak? Wtedy system też zaczyta key code, skoro już mam jednego windowsa na HDD?

Opublikowano

@FxJ dzięki, zdecyduje sie w takim razie na tego samsunga. Mógłbyś mi trochę podpowiedzieć jak z tym systemem? Myśle, Seby sformatować do 0 tego HDD i żeby po prostu działał tak samo jak zwykły wymienny dysk typu pen drive, w jaki sposób mogę to uzyskać, bo zazwyczaj formatując instalowałem nowy system. 

Moglbys powiedzieć jeszcze cos o Twoim pomyśle, jak sformatować spod linuxa?

Jak powinnien wyglądać poprawny schemat kroków, które powinienem zrobić? Najpierw umieścić ssd w laptopie a potem instalować najpierw na nim system czy sformatować najpierw HDD?

z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Zgraj wszystkie pliki na dysk zewnętrzny USB i sformatuj wpierw dysk HDD.

Użyj Ubuntu lub Mint, wyszukaj aplikacje GParted i sformatuj w niej dysk, wykryje wszystkie partycje ukryte systemowe.

Zainstaluj system na SSD a potem w menadżerze systemowym na nieprzydzielonym czystym dysku otwórz partycje.

• 2 tygodnie później...