Fixon Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Witam, zdecydowałem się na kupno HP Pavilion 15-bc203nw, teraz potrzebuję jeszcze dokupić dysk SSD (200gb+), zwracam z prośbą o pomoc. 1. Jaki dysk jest godny polecenia? Czy uda się zamknąć w kwocie 300 zł? 2. Muszę go sam zamontować czy jest możliwość, że przy kupnie ktoś go zamontuje? 3. Jak wygląda sprawa z systemem, aktualnie mam na HDD, można jakoś przenieść system z jednego na drugi? I jeszcze jedno dodatkowe pytanie - jeśli kupiłem laptopa z systemem to czy jest możliwość formatowania go później przy użyciu tego samego klucza, bo rozumiem, że żadna płyta z systemem i key codem nie jest dołączana? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-pavilion-15-bc203nw https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/dysk-ssd-adata-ultimate-su800-m-2-2280-128-gb - no chyba że by obsługiwał tylko NVMe ale brak takiej informacji! A w MM nie ma innych dysków M.2 jak SATA AHCI! Ewentualnie Plextor PX-128M8SEGN. 1. Tak 2. Musisz dzwonić na infolinie sprzedawcy 3. Słyszałeś o klonowaniu dysku? Wpisz sobie na YT. Cytuj jeśli kupiłem laptopa z systemem to czy jest możliwość formatowania go później przy użyciu tego samego klucza Formatuje się dysk lub wybraną partycje i można to zrobić z linuxa nawet. Cytuj bo rozumiem, że żadna płyta z systemem i key codem nie jest dołączana? Klucz jest w biosie, więc ty nic nigdy nie wpisujesz - sam sobie sczyta. Edytowane 10 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Fixon Opublikowano 12 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2017 @FxJ Dzięki za odpowiedź. ad. 1. Zależałoby mi jednak na większym dysku 240 GB+ z tego co widziałem muszę wtedy się przygotować na wydatek ~400 zł, który byś polecił? ad. 3. Czy podczas klonowania Windowsa, znajduje się on na obu dyskach wtedy i z HDD trzeba go wtedy go usunąć? ad. 4. To znaczy, że robię normalnie format dysku i klucz się zaczytuje automatycznie, tak? I jeszcze jedno - nie miałem żadnej płyty instalacyjnej do systemu, tzn., że przy ewentualnym formacie trzeba sobie samemu zgrać windowsa z sieci np.? Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2017 1. Samsung 850 EVO 250GB z 5-letnia gwarancją 3. Chyba że zaznaczysz by sformatować po sklonowaniu (lub ręcznie) - ale wpierw lepiej sprawdzić. Czy najlepiej zainstalować na czysto - tak. 4. Tak. Tak niebawem będzie nowa aktualizacja a z sieci pobierasz zawsze najnowszą wersję. No i z pendriva szybciej się instaluje. Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 @Fixon wszystko jw., mozesz poprosić sklep o zamontowanie i przeniesienie systemu. Ale sam system lepiej instalować w trybie UEFI. Cytuj
Fixon Opublikowano 13 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 Rozumiem, że Samsung lepszy od mx300? Czyli wrzucając SSD lepiej zainstalować od nowa system w tym trybie UEFI, tak? Wtedy system też zaczyta key code, skoro już mam jednego windowsa na HDD? Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 Wydajniejszy i dłuższa gwarancja, na UEFI system startuje nawet 10s szybciej. HDD bym sformatował spod linuxa by pozbyć się zbędnych partycji systemowych itp. Cytuj
Fixon Opublikowano 15 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2017 @FxJ dzięki, zdecyduje sie w takim razie na tego samsunga. Mógłbyś mi trochę podpowiedzieć jak z tym systemem? Myśle, Seby sformatować do 0 tego HDD i żeby po prostu działał tak samo jak zwykły wymienny dysk typu pen drive, w jaki sposób mogę to uzyskać, bo zazwyczaj formatując instalowałem nowy system. Moglbys powiedzieć jeszcze cos o Twoim pomyśle, jak sformatować spod linuxa? Jak powinnien wyglądać poprawny schemat kroków, które powinienem zrobić? Najpierw umieścić ssd w laptopie a potem instalować najpierw na nim system czy sformatować najpierw HDD? z góry dzięki za pomoc. Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2017 Zgraj wszystkie pliki na dysk zewnętrzny USB i sformatuj wpierw dysk HDD. Użyj Ubuntu lub Mint, wyszukaj aplikacje GParted i sformatuj w niej dysk, wykryje wszystkie partycje ukryte systemowe. Zainstaluj system na SSD a potem w menadżerze systemowym na nieprzydzielonym czystym dysku otwórz partycje. Cytuj
Fixon Opublikowano 29 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 Nie widze SSD na komputerze, co zrobic zeby byl widoczny? jaka moze byc przyczyna? Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 A sformatowałeś go (założyłeś partycje) w systemie na NTFS by był widoczny? System musisz zainstalować na SSD. http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2 System zainstaluj w trybie UEFI. Cytuj
Fixon Opublikowano 30 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 Chciałbym sklonować na niego system, używając EaseUS nie widzę tego dysku. Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 Przestaw w biosie z UEFI na AHCI. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi