Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, szukam laptopa. W tym roku rozpocznę studia, więc potrzebuję lapka do nauki, ale nie zaszkodziłoby, jakby poszły na nim jakieś gry. Wiem, że z tym budżetem nie naszaleję, nie musi to być ultra gamingowy sprzęt.

1.     Laptop ma być, jak wspomniałem dla mnie - studenta. 

2.     Laptop ma być od razu w zestawie z systemem Windows 10.
3.     Rozmiar matrycy nie jest dla mnie ważny, waga też nie.
4.     Fajnie  by było mieć SSD, przynajmniej tak z 248 GB. Nie wiem jednak czy z tym budżetem mogę wybrzydzać, więc HDD też da radę (a może jakaś fajna hybryda będzie?)

5. Laptop tylko nowy. Kasa przeznaczona na komputer bez żadnego zestawu. szukam w okolicach 2800 zł, raczej do tej ceny, ale jeśli będzie coś droższego ( powiedzmy do 3 k?) to myślę, że jakieś środki zorganizuję, jeśli byłoby to faktycznie opłacalne wziąć trochę droższego.

5b.  Fajnie jakby pociągnął z 5 lat przynajmniej, komputer jest w domu, ale on zostaje, więc jakieś rozbudowy nie wchodzą w grę.

5c.   Chcę kupić jak najszybciej, w następnym tygodniu.
6.     Ważniejsza jest dla mnie lepsza wydajność w tej cenie niż długość pracy baterii. Jakość wykonania nie jest najważniejsza, będę o niego dbał więc nie musi być z tytanu ;-) 
7.     Nie rozważam pracy na zewnętrznym monitorze, lub kilku ekranach, fajnie jakby była matowa matryca.
8.     Używany na mieszkaniu, na biurku.
9.     Gry - fajnie jakby coś poszło, zdaję sobie sprawę, że w tych pieniądzach nie zaszaleję 

■ klasy 0: przeglądarkowe nie interesują mnie 

■ niskie wymagania: może jakaś retro gierka czasem

■ średnie wymagania: takie gry mogą się

Pojawiać częściej 

■ duże wymagania: fajnie jakby poszło coś, na niskich nawet 

■ największe wymagania: w tych pieniądzach się nie nastawiam na cuda. może na najniższych coś, ale szczerze to wątpię by w tej cenie znalazł coś co uciągnie

10.     Programy 

■ konkretne programy np. ciężko powiedzieć, dajmy tak z 40%

■ jakies biurowe programy może typu Excel czy coś Będą dominować 60%

■ studia ekonomiczne, więc nie potrzebuje jakiś AutoCadów, raczej takie excele

11.     fajnie by było matową matrycę i podświetlaną klawiaturę, ale nie jest to priorytet

12.     pracowałem na assusie ale nie mam uprzedzeń do jakiejś marki 

13.     Aktualnie rozpatrywane modele 

Mam takie coś na oku:

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-pavilion-15-cc502nw-15-6-intel-core-i5-7200u-8gb-ram-1tb-dysk-gf940mx-grafika-win10.bhtml

i mój faworyt jak na razie:

https://www.komputronik.pl/product/418599/wyprzedaz-lenovo-510-15ikb-80sv00e8pb-gun-metal.html

14.     nie chcę laptopów w stylu "tu jest za 2,8 k ale musisz dokupić ramu". chciałbym kupić i już nie dokupować do środka nic. 8 GB RAM to minimum, za 4 dziękuję, a procesor Intel Core (rozglądałem się za czymś w stylu i5-7200u) karta graficzna nie z Intela. (na oku miałem coś w rodzaju Geforce 940mx)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Fajnie  by było mieć SSD, przynajmniej tak z 248 GB.

Zapomnij, tylko dokupienie i zobacz jakie są ceny w ogóle - Samsung 850 EVO 250GB

https://www.oleole.pl/laptopy-i-netbooki/acer-aspire-a515-51g-54tz-15-6-intel-core-i5-7200u-8gb-ram-1tb-dysk-gf940mx-grafika-win10.bhtml

jeśli będzie coś droższego ( powiedzmy do 3 k?) to myślę, że jakieś środki zorganizuję
ważniejsza jest dla mnie lepsza wydajność

Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX950M - z procesorem cztero rdzeniowym i5 HQ + grafika z 4GB VRAM, 8GB RAM w jednej kości.

chciałbym kupić i już nie dokupować do środka nic

Wyłóż ten 1000zł więcej i będziesz mieć z 16GB RAM i dyskiem 250GB SSD - jak widzisz chodzi o kasę więc lepiej mieć opcję rozbudowy niż nie móc nawet dołożyć drugiej kości RAM bo są 2x4GB (w laptopach są tylko dwa sloty).