Paxen Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) 1) Dorosła osoba, tylko dla mnie. 2) System nie jest wymagany, gdyż mogę sobie kupić tani klucz i wgrać za bezcen. 3) 17,3 cali, waga nieistotna. 4) Chciałbym z dyskiem HDD 1Tb oraz SSD na system, nagrywarka niewymagana 5) Przedział między 3500-4500zł, w cenie sam laptop. 5b) Laptop ma służyć minimum 2-3 lata. Posiadam komputer stacjonarny, z którego nie korzystam. 5c) Chciałbym dokonać zakupu jutro. 6) Praca na akumulatorze jest nieistotna, bo zawsze mam kontakt w pobliżu. 7) Interesuje mnie rozdzielczość FHD, najlepiej matowa. Nie rozważam pracy na innym monitorze. 8) Biurko, łóżko, wyjazdy za granicę. 9) ■ duże wymagania (Gta V, Wiedźmin 3) przynajmniej na średnich detalach w stałych 40 FPS. 10) Adobe PS, Sony Vegas, AAE - Wszystkie okazjonalnie i rzadko. Głównie laptop ma służyć do gier, yt, internetu, ale również do oglądania filmów, stąd wybór padł na 17,3 cali. 11) Podświetlana klawiatura, Procesor HQ i5 lub i7, karta najlepiej gtx 1050 ti, chciałbym również dobre chłodzenie, aby podzespoły w stresie nie osiągały ogromnych temperatur. 12) Podobają mi się stylistycznie MSI i Asusy. 13) Dostałem już propozycje na innym forum, ale chciałbym się upewnić, gdyż słyszałem że acery są dosyć awaryjne. Nie mogłem również znaleźć recenzji o tych konkretnych modelach, nie wiem jak zachowują się w grach. - Acer VN7-793G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti - 4499zł (x-kom) - Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti - 4399 (x-kom) Chciałbym kupić w tym sklepie na raty, po startowej wpłacie 2500zł. Jeśli macie jakieś informacje jak wygląda w x-kom ten proces to będę wdzięczny za odpowiedź. Nigdy nie kupowałem nic na raty, trzeba wysyłać jakieś informacje o dochodach, czy jak to wygląda? :) 14) Póki co brak. Edytowane 7 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Cytuj mogę sobie kupić tani klucz i wgrać za bezcen To już lepiej wgrać loadera przynajmniej za darmo i jak dorwą kolesia który sprzedaje te klucze nielegalne to policja nie będzie mieć twoich danych od allegro Cytuj przynajmniej na średnich detalach w stałych 40 FPS Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach Cytuj chciałbym również dobre chłodzenie, aby podzespoły w stresie nie osiągały ogromnych temperatur Powinieneś więc dołożyć do laptopów z lepszym chłodzeniem - żadnych cienkich i lekkich. Z tych co podałeś to Aspire V17 Nitro będzie o wile lepszy ale to jest sprzęt do pracy (renderowanie filmów, animacje 3D modelowanie 3D) a nie typowo do gier. Cytuj Nigdy nie kupowałem nic na raty Ja niestety tez nie kupuję na raty, nie lubię zobowiązań. https://www.x-kom.pl/raty Cytuj Głównie laptop ma służyć do gier Jak miałbym ci podpowiedzieć konkretny model do grania to Lenovo Legion Y720-15 i5-7300HQ/8GB/1000 GTX1060 (nie pomyl z plastikowym Y520-15). http://laptopmedia.com/highlights/lenovo-legion-y520-gtx-1050-ti-vs-lenovo-legion-y720-is-it-worth-the-extra-money/ Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Masz recenzje w różnych konfiguracja + model przedprodukcyjny https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V17-Nitro-BE-VN7-793G-Notebook-GTX-1060-Black-Edition-Review.193680.0.html https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V17-Nitro-BE-VN7-793G-7300HQ-GTX-1060-FHD-Eye-Tracking-Laptop-Review.224140.0.html https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V17-Nitro-BE-VN7-793G-7300HQ-GTX-1050-Ti-FHD-Laptop-Review.221868.0.html https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V17-Nitro-BE-7700HQ-GTX-1060-4k-Laptop-Review.227556.0.html Lepiej sobie dokup jakiś używany monitor 24" i używany wysięgnik na ebay/olx + Y720-15 zamiast 17,3" Cytuj
Paxen Opublikowano 9 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) Cytuj To już lepiej wgrać loadera przynajmniej za darmo i jak dorwą kolesia który sprzedaje te klucze nielegalne to policja nie będzie mieć twoich danych od allegro Czy ja wiem, klucze są niby legalne, tyle że używane i pochodzące z komputerów do utylizacji. Poszło tego kilka tysięcy na allegro. Cytuj Aukcja zgodna jest z regulaminem ALLEGRO oraz zasadami odsprzedaży MICROSOFT !!! Produkt sprzedawany zgodnie z art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych (wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11). Zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11 art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych nabywca licencji, podobnie jak każdy następny, mogł powołać się na przewidziane w art. 4 ust. 2 tej dyrektywy wyczerpania prawa do rozpowszechniania, a w konsekwencji są uprawnionymi nabywcami kopii programu komputerowego. Wyrok jest wykładnią prawa tj. dyrektywy 2001/29/WE (art. 4 ust. 2). Mówi ona wprost - prawo producenta do wyłącznego rozpowszechniania wygasa wraz z chwilą sprzedaży oprogramowania licencji po raz pierwszy - wszelkie próby zablokowania odsprzedaży przez producenta są po prostu nielegalne. Informuję iż odsprzedaży Oprogramowania (Oryginalne Licencje, pakiety oprogramowania w wersji OEM/BOX ) na terenie Unii Europejskiej dokonywać mogą legalnie firmy jak również osoby fizyczne i jest to zgodne z prawem obowiązującym w UE. Cytuj Powinieneś więc dołożyć do laptopów z lepszym chłodzeniem - żadnych cienkich i lekkich. Z tych co podałeś to Aspire V17 Nitro będzie o wile lepszy ale to jest sprzęt do pracy (renderowanie filmów, animacje 3D modelowanie 3D) a nie typowo do gier. Szukam czegoś nie tylko do gier, ale i do oglądania filmów czy korzystania z internetu. Nie wymagam od laptopa grania na bardzo wysokich ustawieniach w najnowszych tytułach. Średnie, ewentualnie troche wyżej niż minimalne będą satysfakcjonujące. Cytuj Ja niestety tez nie kupuję na raty, nie lubię zobowiązań. https://www.x-kom.pl/raty Oj ja chyba też zrezygnuję, lepiej zapłacę gotówką. Cytuj Jak miałbym ci podpowiedzieć konkretny model do grania to Lenovo Legion Y720-15 i5-7300HQ/8GB/1000 GTX1060 (nie pomyl z plastikowym Y520-15). Słyszałem dużo negatywnych opnii o lenovo oraz o ich serwisie. Dodatkowo trochę za wysoka kwota. @FxJ Cytuj Lepiej sobie dokup jakiś używany monitor 24" i używany wysięgnik na ebay/olx + Y720-15 zamiast 17,3" Dziękuję za ciekawą propozycję, ale w tym wypadku wolałbym korzystać ze stacjonarnego komputera. Posiadam monitor Benq GW2460HM 24' , ale chciałbym mieć urządzenie które sobie przeniose gdzie chcę, tym bardziej że laptopa planuję zabrać za granicę. Musi mieć 17 cali. _______ Proszę o dalsze propozycje. Edytowane 9 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 Cytuj Czy ja wiem, klucze są niby legalne, tyle że używane i pochodzące z komputerów do utylizacji. Poszło tego kilka tysięcy na allegro. Znajomy pracuje w szkole kupował na allegro Offica cały jak oryginał, płyta z certyfikatem i hologramem itd. dopiero po 4 latach przyszła spisać zeznania i zabrać dowód rzeczowy. Cytuj Szukam czegoś nie tylko do gier, ale i do oglądania filmów czy korzystania z internetu. Nie wymagam od laptopa grania na bardzo wysokich ustawieniach w najnowszych tytułach. Średnie, ewentualnie troche wyżej niż minimalne będą satysfakcjonujące. Chodzi tylko o gry i chłodzenie - do grania musi mieć dobry układ chłodzenia czyli wentylatory z metalowymi łopatkami i wystarczająco duży układ chłodzenia (w modelach jak VN7) lub bardziej w stylu DTR odpowiednio grubszy żeby zmieścić wyższe radiatory i większe wentylatory i te są odpowiednio ok 1kg cięższe nawet. Cytuj Oj ja chyba też zrezygnuję, lepiej zapłacę gotówką. Opłaca się tylko i wyłącznie kupować przez internet by mieć te 14 dni pewności że jeśli wystąpi na początku jakaś usterka (nawet bad pixel na matrycy) że będziesz mógł zwrócić. Cytuj
Paxen Opublikowano 9 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) @FxJ Cytuj Znajomy pracuje w szkole kupował na allegro Offica cały jak oryginał, płyta z certyfikatem i hologramem itd. dopiero po 4 latach przyszła spisać zeznania i zabrać dowód rzeczowy. Czyli w takim razie lepiej kupić wersje z systemem? Tylko, wtedy musiałby mieć odrazu dysk SSD. Cytuj Chodzi tylko o gry i chłodzenie - do grania musi mieć dobry układ chłodzenia czyli wentylatory z metalowymi łopatkami i wystarczająco duży układ chłodzenia (w modelach jak VN7) lub bardziej w stylu DTR odpowiednio grubszy żeby zmieścić wyższe radiatory i większe wentylatory i te są odpowiednio ok 1kg cięższe nawet. Podałbyś mi jakieś konkretne modele, które będą warte uwagi? Najlepiej z x-kom, bo tam mam zamiar zamówić i dzisiaj sobie odbiore w punkcie, ewentualnie kurier przywiezie na poniedziałek/wtorek. Ten acer się nada? Kolega wyżej pisał, że nie jest to sprzęt do grania - Acer. I jeszcze to jest wersja z systemem. W takim przypadku dostaje go również na płycie, czy jest tylko wgrany do laptopa? Chciałbym odrazu domówić SSD i stąd pytanie czy można będzie to jakoś przerzucić. Edytowane 9 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 Cytuj Ten acer (VN7) się nada? Tak zdecydowanie Cytuj W takim przypadku dostaje go również na płycie, czy jest tylko wgrany do laptopa? Mamy rok 2017 systemy się wgrywa z pendriva (bo szybciej i wygodniej) i pobiera ze strony Microsoftu https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Cytuj Chciałbym odrazu domówić SSD i stąd pytanie czy można będzie to jakoś przerzucić. Można masa jest darmowych programów do klonowania, ale ja radzę wgrać na czysto by pozbyć się zbędnych dodatków i od razu wgrać w trybie UEFI to wtedy będzie startować jak rakieta. Cytuj Chciałbym odrazu domówić SSD Kwestia ile chcesz na niego przeznaczyć i jakiej potrzebujesz pojemności - pojemniejsze ale wolniejsze SATA AHCI a ultra szybkie PCIe NVMe. Cytuj
Paxen Opublikowano 9 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 @FxJ 1. W takim razie wybiorę tego Acera. Opłaca się dopłacać do wersji z i7? Wydaje mi się, że i5 spokojnie wystarczy, ale warto zapytać eksperta :) 2. Czyli do laptopa z wgranym systemem dostanę odrazu klucz? Raczej średnio się na tym znam. Jeśli pobiorę program do klonowania to z HDD przerzuci go na SSD? Czy będe musiał go z HDD jakoś jeszcze skasować? I jeszcze takie pytanie jak w tym modelu włożyć SSD, bo na stronie x-komu pisze, że brak elementów montażowych. Czy trzeba będzie go rozkręcać czy ma z boku jakąś kieszeń? 3. Coś do dwóch stówek się znajdzie? Tylko na system, 128 GB zupełnie wystarczy. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) Różnica w procesorach Intel Core i5 HQ vs i7 HQ Kwestia czy wielowątkowość przyda ci się, bo oczywiscie i7 > i5 ale jeśli tylko gry to nie opłaca sie przepłacać, lepiej w tej samej cenie zainwestować w 16GB RAM i lepszy dysk SSD. 2. Klucz jest w biosie laptopa. Najlepiej poproś o zamontowanie. Śrubka do przykręcenia dysku nie jest w zestawie. SATA AHCI: ADATA 128GB SATA SSD Ultimate SU800 M.2 2280 Samsung 250GB M.2 2280 SSD 850 EVO PCIe NVMe: Plextor PX-128M8SEGN 128GB M.2 PCIe 2280 Plextor PX-128M8SEG 128GB M.2 2280 M8SeG - z radiatorem Edytowane 9 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Paxen Opublikowano 9 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) https://www.x-kom.pl/p.....wd-120gb-wd-green-ssd-m2.html - a ten sie nada? Bo jest już w zestawie z tym laptopem. Konsulatnt mówi, że mogą również mi wrzucić ten https://www.x-kom.pl/p.....adata-128gb-sata-ssd-ultimate-su800-m2-2280.html i wgrać system. Jakie rozwiązanie bedzie lepsze? Edytowane 9 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 WD nie robi dysków SSD tylko kupuje od kogoś konstrukcje i sprzedaje jako własne, więc ostro przepłacasz takowy kupując. Bierz SU800. Cytuj
Paxen Opublikowano 9 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) Dziękuje za pomoc, zamawiam zestaw z linków, pozdrawiam. :) Edytowane 9 Września 2017 przez FxJ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi