Krzysowsky Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) 1. Student automatyki i robotyki 2. Z systemem 3. 15,6 4. bardzo chetnie z SSD 5. 3500-4000 5b. jak najdluzej (stacjonarny i5 3350p, gtx660, 16gb ram) 5c. jak najszybciej, nawet dzisiaj 6. jakosc wykonania jest jednym z najwazniejszych kryteriow, laptop ma profesjonalnie wygladac i byc porzadnie wykonany 7. fhd matowa 8. akademik/uczelnia/podroz, laptop bedzie noszony codziennie dlatego zalezy mi na w miare kompaktowych gabarytach, nie jestem jakims leszczem, po prostu nie chce nosic codziennie 6 kilogramow ze soba 9. średnie wymagania, gram bardzo rzadko 10. wszystkie programy jakich uzywa sie na studiach inzynierskich (szczerze nie mam pojecia jakich, dopiero zaczynam we wrzesniu, natomiast duzo osob pisze cos o autocadzie, photoshopie itp) 11. koniecznie usb 3.0 i podswietlana klawiatura 12. mam niechec do wszystkich "gejmingowych" laptopow pokroju hp omen, swiecacych sie jak choinka w boze narodzenie, sprzet ma wygladac profesjonalnie 13. https://www.euro.com.pl/l.....700-15isk-15-6-intel-core-i7-6700hq-8gb-ram-1tb-dysk-gtx950m-grafika-win10_1.bhtml - jednak pan w sklepie powiedzial ze laptop ma problem z chlodzeniem i gubieniem literek 14. czy laptopy pokroju asus zenbook lub lenovo yoga nadaja sie pod studia? Edytowane 4 Września 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Cytuj Student automatyki i robotyki Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (Microsoft DreamSpark)? Cytuj 4. bardzo chetnie z SSD Lepiej nie - dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Najlepiej dołożyć do dobrych dysków NVMe. Cytuj jednak pan w sklepie powiedzial ze laptop ma problem z chlodzeniem i gubieniem literek Lenovo Ideapad 700-15 i7-6700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX950M https://youtu.be/bC5dMniBq_A https://youtu.be/5f60fL-Dtq0 A nie wspominał by zaktualizować bios ? Z lepszych modeli bez agresywnego wyglądu: Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 MSI PL62 i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10X MX150 ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 Dell Inspiron 7570 i5-8250U/8GB/128+1000/Win10 - ale to premierowy model w przedsprzedaży i trafi do sklepów prawdopodobnie za miesiąc. Cytuj
Krzysowsky Opublikowano 4 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) 3 godziny temu, FxJ napisał: ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 Strasznie mi sie spodobal ten laptop, jednak nie wiem jak to bedzie z wydajnoscia i bateria przy ekranie 4k. Kolejna fajna rzecza z tym sprzetem jest czytnik linii papilarnych, niestety tylko w wersji z procesorami niskonapięciowymi. Co do darmowych systemow - nie wiem czy AGH ma czy nie ma, wiec nie odpowiem. W internecie jest stosunkowo malo opinii o nim, masz jakies doswiadczenia z nim zwiazane? Przeczytalem dodatkowo ze do polski trafila wersja ze slabsza matryca. Edytowane 4 Września 2017 przez Krzysowsky update Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) Cytuj jednak nie wiem jak to bedzie z wydajnoscia i bateria przy ekranie 4k Jakim 4K? Gry w 4K bez 2 grafik w SLI to odpada Cytuj czytnik linii papilarnych Bardzo mało konfiguracji ma z czytnikiem linii ! http://www.ultrabookreview.com/17309-asus-vivobook-n580-review/ Edytowane 4 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Krzysowsky Opublikowano 4 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Nie chodzi mi o granie w 4k, chodzi mi o to ze (tak mi sie wydaje) nawet przy przegladaniu internetu w rozdzielczosci 4k komputer moze sie bardziej meczyc niz przy robieniu tego samego w rozdzielczosci FHD. Co do linku, glowne cechy ktore mi sie spodobaly na pierwszy rzut oka - ekran i jakosc wykonania, zostaja podwazone. Dlaczego autor tak bardzo cisnie po matrycy tn? Jest az tak zla? Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Cytuj nawet przy przegladaniu internetu w rozdzielczosci 4k komputer moze sie bardziej meczyc niz przy robieniu tego samego w rozdzielczosci FHD. 4K = 4 * FullHD Więc zdecydowanie tak jakbyś odpalił coś na czterech monitorach. Matryce w laptopach i monitorach - jaką wybrać do grafiki a jaką do grania? Jednak wszyscy liczą na IPS-a w tej kwocie ale jednak dobre matryce zaczynają się w przedziale 4000-4600zł Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) Daj znać czy dostaniesz darmowy system? Cytuj czy laptopy pokroju asus zenbook lub lenovo yoga nadaja sie pod studia? Na twoim kierunku procesory U (2 rdzenie) się nie sprawdzą. Edytowane 5 Września 2017 przez Tamagotchi Cytuj
skalads92 Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Na jakim wydziale studiujesz? Na Imirze na Automatyce jest ds Cytuj
Krzysowsky Opublikowano 18 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Dobra Panowie, jako ze mam noz na gardle, potrzebuje pomocy. Przejrzalem chyba wszystkie watki na tym forum jak i na facebookowej grupie i nadal nie jestem w stanie znalezc konsensusu. Z tego co zauwazylem bardzo czesto jest polecany hp omen, ktory od razu odpada, razem z legionem i y700. Z innych polecanych laptopow spelniajacych moje wymagania mamy: Acer Aspire 7: https://www.x-kom.pl/p.....aspire-7-i5-7300hq-8gb-1000-win10-gtx1050.html wady: wolny dysk, slaba matryca TN, gubienie zasiegu (wedlug roznych recenzentow), tandetnie wygladajacy ASUS VivoBook Pro 15 N580VD https://www.komputronik.pl/product/418775/asus-vivobook-pro-15-n580vd-dm194.html wady: 4k co (tak mi sie wydaje) bedzie powodowalo szybka smierc baterii, glosne wentylatory, matryca TN ktora wszyscy uwazaja za shit. Z zalet czytnik linii ktory jest super moim zdaniem i powinien byc w kazdym laptopie MSI PL62 i7-7700HQ/8GB/1TB MX150 https://www.x-kom.pl/p.....pl62-i7-7700hq-8gb-1tb-mx150.html wady: najslabszy z zawodnikow, dosc stary sprzet, przecietna matryca. Jako update ankiety moge dodac ze gry w ktore gram to glownie call of duty black ops, grid 2, LoL, WoT etc. (Bardzo rzadko) Nie chce byc odebrany jako wybredny dzieciak, po prostu chce dobrze wydac te 4 kola. Jest ktos w stanie cos dodac? Bardzo mi zalezy na pomocy. Dnia 5.09.2017 o 16:07, Tamagotchi napisał: Daj znać czy dostaniesz darmowy system? Tak, raczej dostane, z tym ze laptop bedzie uzywany od razu jak najszybciej, nie mam czasu na czekanie na system od uczelni. Edytowane 23 Września 2017 przez FxJ Cytuj
k221 Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Cytuj Acer Aspire 7: https://www.x-kom.pl/p.....aspire-7-i5-7300hq-8gb-1000-win10-gtx1050.html wady: wolny dysk, slaba matryca TN, gubienie zasiegu (wedlug roznych recenzentow), tandetnie wygladajacy Sam mam zamiar kupić ten laptop sobie na studia (informatyka) w konfiguracji Acer Aspire 7 - 3999 zł (jak widzę mieści się w twoim budżecie. Coś tam poczytałem, oglądałem w sklepie i z tego co wiem (traktować jako wskazówka a nie potwierdzone info): -wolny dysk - tutaj radzę dołożyć ze 250 zł na SSD 128GB tak żeby starczyło na system i kilka programów (można dołożyć później, laptop ma wolne złącze M.2 chociaż jak zdecydujesz się przy zakupie to jest spora szansa - w x-kom na pewno - że ci za darmo zamontują), jeżeli będziesz w stanie to polecam 256 GB koszt 400 - 500 zł ale zmieści się system i sporo programów, HDD może zostać na pliki - zdjęcia, filmy, dokumenty itp oraz gry (z tego co słyszałem to strasznej różnicy nie ma w graniu pomiędzy SSD i HDD) - słaba matryca TN - w wersji z 1050ti jest dobra matryca IPS, - gubienie zasięgu - tutaj nie wiem, firma chwali się swoimi "rewolucyjnie umiejscowionymi i zamontowanymi antenami" może coś w tym jest może nie, ja jak spotykałem się z tą opinią to były to jakieś stare komentarze może naprawili ale tutaj nie wiem, - tandetnie wyglądający - tutaj nie wiem, mi się podoba - "tandetnie wyglądający" to mógłbym powiedzieć o Acer VX5-591 ale gusta są różne, generalnie odnośnie wyglądu to zyskuje na metalowej obudowie, A więc tutaj moje obserwacje: jest to dobry laptop z dobrymi podzespołami (1050ti + i5-7300HQ to według mnie bardzo dobry zestaw za 4000), plus za metalową obudowę która będzie trwalsza niż plastikowa, ekran IPS to zaleta, podświetlana klawiatura się przyda, od dołu ma dosyć spora kratkę więc podstawka powinna fajnie współgrać z tym sprzętem, bajer w postaci czytnika linii papilarnych, generalnie dobry laptop za dobrą cenę, ja tak jak wspomniałem wyżej mam zamiar go kupić ale jeszcze poczekam z miesiąc czy się coś innego nie pojawi, minusy które zauważyłem: na obudowie dosyć mocno widać ślady palców więc jakąś szmatką warto od czasu do czasu przelecieć, laptop podobno do najłatwiejszych w rozbieraniu nie należy, z demontażem jest trochę zabawy, jest jedno gniazdo słuchawki + mikrofon (takie jak w smartphonach - jeżeli masz słuchawki z mikrofonem i dwoma kabelkami trzeba będzie przejściówkę dołożyć (parę złotych ale dodatkowy kabelek do noszenia). A co do systemu to z tego co słyszałem na AGH już w pierwszym dniu (2 października) można zgłaszać się do sekretariatu żeby sobie załatwiać sobie dreamspark a co za tym idzie system ale tu to polecam jakieś forum uczelniane Generalnie tyle mojego wybór należy do Ciebie, życzę udanego zakupu Edytowane 20 Września 2017 przez k221 Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2017 Cytuj z tego co słyszałem to strasznej różnicy nie ma w graniu pomiędzy SSD i HDD Zysku FPS nie ma, ale szybciej się wczytują z SSD. Cytuj
Krzysowsky Opublikowano 23 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) @FxJ doszedlem do wyboru miedzy tymi dwoma: https://www.x-kom.pl/p.....aspire-7-i5-7300hq-8gb-1000-win10-gtx1050ti.html https://www.x-kom.pl/p.....pavilion-power-i5-7300h-8gb-1tb-win10-gtx1050.html Ktory bedzie lepszy? HP ma szybszy dysk, za to acer lepsza grafike. Nie mam pojecia ktory wybrac, nie sadzilem ze kupno laptopa jest takie trudne :P Edytowane 23 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Jeopetto Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 Widzę kolega ma podobne dylematy jak ja. Nie wiem czy widziałeś oba modele na żywo. Ja tak i powiem że jakość wykonania i użytych materiałów w Acerze jest na prawdę w porządku. Nic nie trzeszczało i skrzypiało a ekran był "sztywny". Jedynie można się przyczepić że obudowa lubi się palcować. Natomiast HP nie powiem wygląda ładnie lecz wykonanie kiepskie, dziwne jest że przy otwarciu laptopa opiera się on na ekranie i zachodzi na obudowę przez co można go odchylić chyba do 150 stopni kiedy to ekran acera można zrównać z klawiaturą. No i głośność w markecie trudno było o ciszę ale moim subiektywnym zdaniem acer chodzi ciszej. Ja początkowo chciałem kupić Lenovo Legion Y520 lecz "czerwony" design mi się nie podoba i zdecydowałem się na droższego Acera + dysk SSD. Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Już choćby dla samego serwisu to Aspire 7, później Inspiron 7567 mimo słabej matrycy TN (łatwo wymienialnej) za to najlepsza bateria i serwis. Paviliony sporo w tyle. Edytowane 23 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi