Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moje wymagania wobec sprzętu są następujące:

1. Uczeń ostatniej klasy technikum, za rok student.

2. Tak, win10

3. Obojętnie, byleby nie była zbyt mała

4. Najlepiej SSD

5.+-3000zł (jeśli będzie warto jestem skłonny dopłacić +-500zł)

5b. Jak najdłużej, będzie to mój jedyny laptop, poprzedni się zepsuł

5c. Jak najszybciej, może być nawet jutro

6. Najważniejsza jest dla mnie wydajność, aczkolwiek byłoby dobrze jeśli byłby w miarę solidny. Czas jaki wytrzyma bez akumulatora nie jest aż tak istotny

7. Najlepsza wydaje mi się powłoka matowa

8. Laptop będzie używany głównie w domu na biurku, rzadziej na łóżku

9. W większości gry typu: CS:GO, WoW, natomiast chciałbym również móc grać w bardziej wymagające tytuły, jak np. Assasin's Creed: Unity, GTA IV, V( oczywiście nie na najwyższych wymaganiach)

10. Podstawowe programy, które w późniejszym czasie mogą przydać się na studiach

11. Brak, aczkolwiek fajnie jakby w tej cenie klawiatura była podświetlana

12. Brak

13. Brak

14. Brak.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :smile:

Opublikowano

Kupno tego komputera + dolożenie dysku nieco przekracza budżet. Wyżej wymienione gry nie sa dla mnie priorytetem, mogłbym grac na najniższych wymaganiach. Zależy mi głównie na bezproblemową gre np. Cs:go, wow itp. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tamagotchi napisał:

Jaki miałeś laptop, jaki model? Wiesz co się popsuło? @pclap-alert powinien ci pomóc jeśli naprawa była by opłacalna.

Naprawa nie wchodzi w gre, laptop jest zbyt stary I zniszczony. Po prostu przyszedł czas na cos nowego:smile:

Opublikowano

mogłbym grac na najniższych wymaganiach

Teraz na najniższych a w tytułach które wyjdą za dwa lata :cool:

dolożenie dysku nieco przekracza budżet

Dysk możesz dokupić za miesiąc, dwa a nawet trzy. Lepiej się przemęczyć trochę z HDD niż przez trzy lata narzekać na grafikę.

Opublikowano

Nie jestem zapalonym gamerem, nie zależy mi na tytułach które wyjdą za kilka lat, ponieważ myślę, że wtedy już będzie brakować czasu na takie rzeczy :smile:. Dysk mogę dokupić w późniejszym czasie, jeśli poradze sobie z montażem haha :biggrin:

Opublikowano

Kupować laptopa z gorszym procesorem by mieć od razu dysk SSD :thumbdown: Dysk sobie dokup za miesiąc albo dwa, naprawdę przeżyjesz z dyskiem HDD, wydajność będzie taka sama tylko płynność mniejsza.

Opublikowano (edytowane)

Nie napisałem ze chce miec dysk odrazu. Napisalem ze szukam laptopa do 3500zł, a jak narazie dostałem propozycje wiekszych cen+ dokupienie dysku, wiec jeszcze poczekam na jakies propozycje. 

Edytowane przez Ptychu98
Literówka
Opublikowano

nie wiem czy wykorzystam w pełni jego potencjał

Niby czego, procesora i5 i 8GB RAM? No naprawdę bądź poważny, tutaj trochę dopłacasz ja dobrą konstrukcję, niezłą matrycą IPS i naprawdę fajną ilość złącz USD, audio i wideo.

W żadnym razie nie można tu mówić o jakimś nie wykorzystaniu podzespołów, anie to nie jest i7 ani Ryzenr 8 rdzeniowy a nawet grafika nie jest topowa.

Opublikowano

natomiast chciałbym również móc grać w bardziej wymagające tytuły, jak np. Assasin's Creed: Unity, GTA IV, V

nie mam czasu zeby przesiadywac godzinami na komputerze I grać w niewiadomo jakie gry,

No i ja też jestem trochę w kropce, w końcu wiadomo laptopa kupujesz na kilka lat.

Gdyby nie to że jesteś bez komputera poradził bym ci wstrzymać się dwa tygodnie puki wchodzą nowe modele.

Ale na tą chwilę to

Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1000/Win10 GTX950M

ADATA 128GB SATA SSD Ultimate SU800 M.2 2280

Opublikowano

I to mi wygląda na ciekawą propozycje. Z tym czekaniem to ciezko, gdyz wlasnie na chwile obecna zostalem bez laptopa. Chyba ze znasz date premiery jakiegos modelu, ktory wg ciebie jest godny polecenia.

PS. Wiesz może czy moge zamowić tego laptopa juz z zamontowanym dyskiem?

Opublikowano

Tylko ja bym radził zainstalować później system na czysto - by pozbyć się zbędnych dodatków od Lenovo, a najlepiej w trybie UEFI by jak najbardziej wykorzystać SSD. Oraz koniecznie wgrać najnowszy bios - bardzo ważne, sporo poprawek wprowadzili!

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 (instalacja z pendriva)

http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2