Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1)  Dla mnie czyli studenta
2) Może być bez systemu
3) 15,6
4) HDD w przyszlosci chce SSD
5) 2800 max
5b) jak najdłużej :D

5c) w przeciągu miesiąca planuje zakup
6) oczekuje najwyższej wydajności procesor/grafika
7) matryca matowa
8) biurko, uczelnia
9) średnie wymagania co do gier
11) podświetlana klawiatura

Rozważam zakup laptopa z ram 4 GB, z ewentualnym dołożeniem kolejnej kości. Najbardziej zależy mi na dobrym procesorze i jako takiej grafice w tej cenie. Resztę da się dokupić w przyszłości.

Laptop raczej nowy. Nie mam zaufania do używek.

Opublikowano (edytowane)

2800 max

oczekuje najwyższej wydajności procesor/grafika

Więc tylko jedna propozycja zostaje z nowych:

Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1000 GTX950M - z czterordzeniowym prockiem i5 HQ + dołożyć jak najszybciej dysk SSD M.2 (obsługuje SATA AHCI i PCIe NVMe).

Od razu po zainstalowaniu systemu wgraj najnowszy bios - bardzo ważne.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

w przeciągu miesiąca planuje zakup

Podbij temat jeszcze bezpośrednie na kilka dni przed tym jak będziesz kupować. Albo jeśli będziesz chciał przeznaczyć np kilka stówek więcej. Bo tak często się dzieje jakoś że ludzie zmieniają zdanie :wink2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy może lepiej poczekać na premierę tych nowych lapków z 4 rdzeniowym procesorem? 

Kaby Lake Refresh - to procesory U, procesory Intela "HQ" 8-gen będą najprawdopodobniej luty-marzec dopiero. Nawet mobilne procesory Ryzen mogą się okazać dobrą alternatywą.

https://www.purepc.pl/notebooki/apu_amd_ryzen_5_2500u_nowe_informacje_dotyczace_wydajnosci

tych nowych lapków z 4 rdzeniowym procesorem

i5-8250U i reszta nie będą wydajniejsze (szybsze) od procesorów "HQ" to na pewno.

Opublikowano

Wyprzedaż – sprzęt poserwisowy: zgłoszony na to, że hałasuje wentylator – serwis dokonał naprawy! Przetarcia na spodzie obudowy i pokrywie matrycy!

Też nie jest taki najnowszy bo ten model Omen 15 zastąpił nowszy, odnowiony i sporo poprawiony model MID-217. Więc już licząc że jest po serwisowy to cenowo naprawde słabo, bo za niewiele więcej można było go kupić nowego.

Opublikowano (edytowane)

Podsumowałem sobie i nic więcej nie znajdę, więc ostatecznie chciałbym się dowiedzieć co będzie lepszym wyborem.

1. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-ideapad-700-15isk-i5-6300hq-8gb-1tb-gtx950m-w10_3.bhtml

2. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-aspire-a515-51g-54tz-15-6-intel-core-i5-7200u-8gb-ram-1tb-dysk-gf940mx-grafika-win10.bhtml 

Z opcją dokupienia dysku SSD

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

zdecydowałem się jednak na acera, lenovo pozostały jedynie sztuki na ekspozycji, z ubytkami w klawiszach XD Czy do tego acera da radę wsadzić dysk SSD nie wyjmując HDD? Ciężko mi cokolwiek znaleźć na necie. Żadnych informacji na ten temat. Na xkom wersja z kartą mx150 ma możliwość montażu dysku SSD. Wiec ten z karta 940mx chyba tez powinien mieć?

Opublikowano

tylko z tego co ogarniałem to trzeba rozkręcić cała tylnia obudowę. Bo chyba nie ma tam klapki montażowej? zreszta jak pytałem w sklepie to powiedzieli że może to zrobic tylko ich serwis.

Więc w sumie nwm za bardzo co robić