Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. student informatyki (1 rok)

2. wybieram się na wydział eit AGH i nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy jest tam dostępny DreamSpark ale żyję nadzieją że tak, więc może być bez systemu, może być z Windowsem 10

3. matryca matowa 15,6", waga nie jest bardzo istotna,

4. laptop z dowolnym dyskiem pod SATA i możliwością podłączenia drugiego pod M.2,

5. 4500 zł ewentualnie mogę dołożyć 100 zł, ale chciałbym żeby zmieścił się laptop + dysk SSD (przynajmniej jakiś dobry 120 GB),

5b. laptop mam zamiar używać przynajmniej do końca studiów,

5c. chciałbym kupić w tydzień,

6. najlepiej modele z 4-rdzeniowym procesorem i5 lub i7 (6 lub 7 generacji) + jakaś przyzwoita karta graficzna od Nvidii (nie musi być najlepsza z najlepszych), 8GB RAM, obudowa jakaś przyzwoita ale może być plastikowa, 

7. matryca matowa - dobra TN lub IPS, myślę że w tej cenie mogę spokojnie liczyć na FullHD,

8. akademik, dom, uczelnia,

9. gry to sprawa drugorzędna, nie mam tutaj wygórowanych wymagań, co pójdzie to pójdzie, a jak pójdzie jakiś ciekawszy tytuł to tylko na plus,

10. chciałbym po prosty żeby wszystkie programy które będą używane na studiach chodziły bez problemu,  

11. dużym plusem byłaby podświetlana klawiatura (najlepiej białe podświetlenie nie czerwone), 

12. rozpatruje wszystkie modele, aczkolwiek sporo się naczytałem o genialnym serwisie lenovo i chyba tą firmę wolałbym ominąć, ważny jest też wygląd,

13. póki co zainteresowały mnie modele:

Acer Aspire 7

MSI GP62 Leopard

MSI GP62 Leopard z 1050ti

SSD 

14.  wygląd  -nie jest on najważniejszy, ale jednak ma to być laptop który mógłbym zabrać na uczelnię i nie chcę żeby wyglądał jakoś specjalnie krzykliwie - coś typu czerwone wstawki, czerwona klawiatura (która podobno nie jest zbyt wygodna) raczej są na minus, dla tego coś typu Acer VX5 czy Acer Predator Helios raczej odpada, mimo że są to podobno bardzo fajne modele,

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

MSI GE62 6QF Apache Pro - z wyższych modeli ze poprzedniej generacji (dobre matryce IPS), tylko przydało by się po negocjować trochę by opuścili cenę.

gry to sprawa drugorzędna

Kwestia chłodzenia, im lepsze tym laptop grubszy i cięższy.

najlepiej białe podświetlenie nie czerwone

Czerwone jest najmniej rażącym podświetleniem

Aspire 7 spokojnie z każdym zajęciem by sobie poradził ale do grania czy renderowania jakiegoś filmu bez podkładki chłodzącej nie podchodź.

HP OMEN i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1050Ti - ewentualnie jeszcze odświeżone Omeny (zobacz ostatnie posty w tym dziale na forum).

Opublikowano (edytowane)

Aspire 7 spokojnie z każdym zajęciem by sobie poradził ale do grania czy renderowania jakiegoś filmu bez podkładki chłodzącej nie podchodź.

Właśnie nie wiem czy może coś się zmieniło ale raczej napotykałem na opinie że ten MSI Apache Pro strasznie grzeje, znalazłem nawet recenzję (tylko tutaj jest ona z 2015 roku więc nie wiem, może coś udoskonalili - w recenzji jest ten sam procesor i gorsza karta graficzna) notebookcheck - Apache PRO oraz sprzed niedawna notebookcheck Acer 7 z mocniejszym procesorem i7-7700HQ i lepszą kartą graficzną GTX 1060 i w kwestii temperatury acer wypada lepiej, a dodatkowo ten proponowany przeze mnie ma słabsze podzespoły więc jest szansa że i temperatura będzie niższa, dodatkowo MSI jest głośniejszy, co zdecydowanie plusem nie jest , ale dzięki za propozycję - zastanowię się nad tym modelem

Czerwone jest najmniej rażącym podświetleniem

A co do tego to wszystko ma swoje plusy i minusy - może i czerwony najmniej razi ale spotkałem się z opiniami że klawisze są mniej czytelne podczas zwykłej pracy niż z białym podświetleniem lub bez podświetlenia, poza tym to też kwestia gustu - mi się to nie podoba

Edytowane przez k221
Opublikowano

http://www.gaminglaptopsjunky.com/msi-ge62-6qf-apache-pro-quick-review/

Dość podobnie będzie w Acerze, tylko MSI łatwiej schłodzić podkładką chłodzącą i wymiana pasty termo przewodzącej sporo daje.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/undervolting_amd_radeon_rx_580_570_480_oraz_470_poprawiamy_fabryke-2684.html

Można też zrobić undervolting grafiki.

Ale jeśli matryca nie jest priorytetem to warto te odświeżone HP Omeny (mid-2017) z akcesoriami producenta w gratisie.

http://laptopmedia.com/review/hp-omen-15-mid-2017-gtx-1060-max-q-review-a-fresh-new-start/