Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1) student
2) najlepiej bez systemu
3) myślę, że 15,6
4) może być sam hdd lub sam ssd (dobrze by było jakby była możliowść w przyszłości zamontowania obu)
5) 3000, może być delikatnie ponad
5b) mam bardzo dobry PC gdzie ogrywałbym lepsze tytuły w ramach możliwości. Najlepiej, żeby dał radę do końca studiów. 

5c) Jak naszybciej, maksymalnie do połowy września
6) Najlepiej chciałbym jakiś wyśrodkowany
7) najlepiej fhd, najlepiej matowa
8) Polska, raczej na uczelni, w domu w łóżku 
9) Na lapku chciałbym pograć czasem w jakieś diablo 2, gta sa.. tego typu gry, do lepszych mam pc
10) Unity tak bardziej na poważnie i proste programy na zaliczenie (c++,c itp)
11) raczej bez szału
12) nie miałem do czynienia z lapkami do tej pory
13) Zastanawiałem się nad Lenovo 700 (ale dużo osób go nie poleca ze względu na podobno awaryjność, serwis i szybkę) i Acer Aspire F5 (tylko płacenie za system trochę mnie smuci i ten niskonapięciowy procek) i ciekawią mnie jeszcze nowe procesory, czy jest nadzieja i sens czekania
14) 

• FxJ zmienił(a) tytuł na [3000zł] Laptop na studia (programowanie, słabe gry)
Opublikowano
14 minut temu, FxJ napisał:

Zastanów się, skoro masz stacjonarkę to lepiej zainwestować w ultrabooka (13,3"-14,1") by działał jak najdłużej na baterii i był jak najlżejszy.

A masz jakieś propozycje? Zależałoby mi na jakieś przyjemniej klawiaturze jeszcze (zapomniałem dopisać) i, żeby uciągnął te rzeczy. :P

Opublikowano

Jedną z lepszych ma ThinkPad L470, tylko rozbudować o kość RAM i dołożyć kartę WWAN (LTE).

ciekawią mnie jeszcze nowe procesory, czy jest nadzieja i sens czekania

Tylko do sklepów trafią pewnie pod koniec września lub dopiero w październiku.

Opublikowano
3 minuty temu, FxJ napisał:

Jedną z lepszych ma ThinkPad L470, tylko rozbudować o kość RAM i dołożyć kartę WWAN (LTE).

Tylko do sklepów trafią pewnie pod koniec września lub dopiero w październiku.

coś mi się wydaje, że ta.. (jak to się fachowo nazywało) myszka będzie strasznie przeszkadzać. A integra uciągnie to? :D

Opublikowano (edytowane)

wiem jak się z tego korzysta ;) w starych lapkach to było.. chodzi mi o przeszkadzanie w pisaniu.  W uciągnieciu to chodzi mi o Unity :P 

Edytowane przez Zaxe
Opublikowano

chodzi mi o przeszkadzanie w pisaniu

Jak się pisze bezwzrokowo to nie przeszkadza, w ustawieniach aplikacji touchpada mozesz zwykle ustawić by wyłączał touchpada przy podłączeniu myszy np. na USB.

W uciągnieciu to chodzi mi o Unity :P 

Wpisz w google HD Graphics 620/ i5-7200U + YouTube. Nie wiemy co umiesz itp. ale oczywiście grafika dedykowana zdecydowanie się przyda im bardziej będziesz mieć rozbudowany projekt + filtry itp.

W tej cenie najlepiej by mieć 960M lub z nowszych MX150 - nieco słabsza ale większość modeli ma już matryce IPS

Lenovo Y700-15 i5-6300HQ/8GB/1000 GTX960M FHD

MSI GV62 i5-7300HQ/8GB/1TB MX150

MSI GL62 i5-7300HQ/8GB/1TB GTX960M FHD

Opublikowano

Cena tego ThinkPad L470 troszkę wykracza poza moje możliwości (albo coś zmienili albo wydawało mi się, że była niższa)

A coś takiego o prostej budowie? Wg mnie takie "gamingowe" wykończenia wyglądają bardzo słabo..

Godzinę temu, Tamagotchi napisał:

Wpisz w google HD Graphics 620/ i5-7200U + YouTube. Nie wiemy co umiesz itp. ale oczywiście grafika dedykowana zdecydowanie się przyda im bardziej będziesz mieć rozbudowany projekt + filtry itp.

Wydawało mi się, że integry dużo gorzej sobie radzą.. już mam kompletny mętlik w głowie ugh..

Opublikowano

albo coś zmienili albo wydawało mi się, że była niższa

E470 są tanie i z nastawieniem na cenę a L470 to już wyższy model.

A coś takiego o prostej budowie

Wszystkie będą miały w miarę podobna obudowę z akcentami w tym stylu.

Wydawało mi się, że integry dużo gorzej sobie radzą..

To podeślij portfolio. Wiadomo im lepsza grafika tym szybciej się pracuje.

Opublikowano

No to widzisz jak 2D to oczywiscie że wystarczy ale jak 3D to takie spore z budynkami roślinnością itp. to oczywiscie że dedykowana będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.

Sam sobie przemyśl czy chcesz coś w mire mocnego czy bardziej mobilny sprzęt w teren.

Opublikowano (edytowane)

A ten https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-1000-gtx950m.html ? Bardzo przeszkadza to szkło? I jako wygląd to jest do zniesienia :P  Jeśli dobrze się orientuje to ogromnego skoku między 6 i 7 gen nie było. A masz coś do zaproponowania w tej cenie bez karty, tylko bez trackpointa :biggrin: bo myślę czy nie skupić się bardziej na kodowaniu, oglądaniu filmów i takim zwykłym korzystaniu z lapka a wszelkie grafikożerne rzeczy ogarniać na pc. Zależy mi, żeby wygodnie się z niego korzystało, filmy dobrze wyglądały i nie wstydzić wyciągnąć przy ludziach laptopa z czerwonymi wykończeniami..  a to czy bd dzwigać parę kg więcej to w sumie nie problem.. Cieżko mi stwierdzić co przez te parę lat będę robić  :logik:  Strumieniowanie gier daje radę na lapku bez karty dedykowanej? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Strumieniowanie gier daje radę na lapku bez karty dedykowanej? 

Ale jako urządzenie do przechwytywania obrazu z PC-ta i udostępnianie streema do sieci?

Czy do grania i stremowania od razu z lapka?

Jeśli to drugie, to nie.

Opublikowano

Ani to ani to, chodzi mi o coś takiego co ma nvidia z shieldem, że gra działa na PC a ja na lapku odbieram obraz, jeśli dobrze się orientuje to steam takie coś umożliwia też

Opublikowano (edytowane)

" So you definitely don't need an Nvidia card." więc chyba nie "Again, Intel's processors with HD Graphics can decode video using Quick Sync, so you may not even need a separate GPU"

Edytowane przez Zaxe
Opublikowano (edytowane)

Tak odświeżając troszkę temat. Co polecicie z tych dwóch:

https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-1000-gtx950m.html

https://www.x-kom.pl/p.....aspire-5-i5-7200u-8gb-1000-win10-mx150-fhd.html

Czy może:

https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-710-13-i5-7200u-8gb-256-win10-srebrny.html

albo jakaś ciekawa alternatywa to tego, byłbym zobowiązany.

Mój budżet wzrósł na 3,5 nieprzekraczalne.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Tylko ciekawe kiedy będą dostępne. :/

31 minut temu, Tamagotchi napisał:

A tak męska decyzja, chcesz 15,6" czy mniejszy ?

W mniejszych chyba normą jest, że montują niskonapięciowe, czy to się szybciej nie zestarzeje niż pełne 4? Czy tak po 5 latach będzie on jeszcze używalny. :D

Opublikowano

Czy tak po 5 latach będzie on jeszcze używalny

A wideo w 8K będzie normą czy jeszcze nie :huh:? Kwestia indywidualnych wymagań względem wydajności.

Kiedy wrzesień-październik tak około, pochwalą sie dopiero jak będą w drodze z potwierdzoną datą dostawy.

Opublikowano
21 minut temu, FxJ napisał:

A wideo w 8K będzie normą czy jeszcze nie :huh:? Kwestia indywidualnych wymagań względem wydajności.

Kiedy wrzesień-październik tak około, pochwalą sie dopiero jak będą w drodze z potwierdzoną datą dostawy.

Dobra, trochę pytanie bez sensu.. 5 lat to dużo za dużo, żeby prorokować. 

1 godzinę temu, Tamagotchi napisał:

A tak męska decyzja, chcesz 15,6" czy mniejszy ?

Po przemyśleniu 15,6 nie jest mi kompletnie potrzebne, może być coś mniejszego i wygodnego do używania poza domem. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tamagotchi napisał:

Zdecydowanie szybciej, to premierowe procesory które dopiero trafią na rynek.

A taki najciekawszy niskonapięciowy i pełny? Dla porównania w tej cenie. :logik:

Opublikowano

@Zaxe chyba byśmy ci go podali jakby był coś warty? No ale jak się rozmawia z jakimiś "nieogarniętymi dzieciakami" co już polecają bo "patrz ma napisane aluminia obudowa" (choć nie cała) to tak się kończy.

Surfaces are smooth while the matte plastic base is just slightly roughened for added texture.

https://www.notebookcheck.net/Asus-VivoBook-S15-S510UA-i5-7200U-FHD-Laptop-Review.226200.0.html

Opublikowano
1 godzinę temu, Tamagotchi napisał:

@Zaxe chyba byśmy ci go podali jakby był coś warty? No ale jak się rozmawia z jakimiś "nieogarniętymi dzieciakami" co już polecają bo "patrz ma napisane aluminia obudowa" (choć nie cała) to tak się kończy.

https://www.notebookcheck.net/Asus-VivoBook-S15-S510UA-i5-7200U-FHD-Laptop-Review.226200.0.html

Spokojnie :angel: mea culpa

To jaki lapek będzie najsensowniejszy do 3,5? Nic się nie zmienia w stosunku do 3 tysięcy?

Opublikowano

5c) Jak naszybciej, maksymalnie do połowy września

Napisz jeszcze powiedzmy za tydzień może już będzie więcej wiadomo o laptopach z procesorami Intel 8-gen

A tak to myśl o MSI GV62 7RC lub starszych Ideapad 700 z procesorami HQ.

Opublikowano
Dnia 1.09.2017 o 14:15, FxJ napisał:

Napisz jeszcze powiedzmy za tydzień może już będzie więcej wiadomo o laptopach z procesorami Intel 8-gen

A tak to myśl o MSI GV62 7RC lub starszych Ideapad 700 z procesorami HQ.

Coś się zmieniło przez ten czas?

Zauważyłem sporą promocję na omeny.. opłacalne naprawdę mocno nagiąć budżet? Czy lepiej zostać na msi? Lub czekać dalej?

Opublikowano

Laptopy z prockami Kaby Lake Refresh cały czas będą się teraz pokazywać. Omeny to typowo sprzęt dla graczy ale ma świetny zestaw złącz (DP + USB+C + HDMI).

https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-7700HQ-GTX-1060-Max-Q-Full-HD-Laptop-Review.236264.0.html

http://laptopmedia.com/review/hp-omen-15-mid-2017-gtx-1060-max-q-review-a-fresh-new-start/

HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050

Jakbyś sprzedał te gratisy firmowe HP za jakieś sensowne pieniądze i kupił dysk SSD NVMe to miało by to jeszcze sporo sensu.