Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

planuje zakup laptopa, po czytaniu testów i recenzji muszę się zwrócić o pomoc w wyborze :)

Ankieta poniżej:

1. Laptop gamingowy dla żony :)

2. Może być bez systemu

3. 15,6

4. Najlepiej SSD+HDD

5. Chciałbym się zmieścić w 5000zł (max to 5300)

5b. Jak najdłużej :) posiadamy stacjonarkę, ale potrzebny jest drugi komp. Żonie zależy na czymś mobilniejszym

5c. Jak najszybciej (we wrześniu)

6. Tak, z tego powodu odrzuciłem MSI GP62 bo wydawał mi się dość tandetnie złożony i plastiki bardzo mocno "pracowały" i nie były dobrze dopasowane.

7. FullHD matowa najlepiej IPS, w ciągu najbliższego roku nie będzie możliwości dołączenia monitora (mało miejsca w domu) także TN odpada.

8. W Polsce, najczęściej dom biurko, czasem łóżko :P

9. Na 100% Wiesiek :)

10. Zwykłe biurowe, odtwarzanie filmów, muzyki - nic specjalnego

11. Matowa matryca i podświetlana klawiatura :)

12. Nie mam dobrych doświadczeń z Acerami, tak jak wyżej wspomniałem MSI wydawał mi się tandetnie złożony, Dell ma słabą matrycę.

13. Na początku rozważań szukałem czegoś z 1050ti, ale w tej cenie chyba warto poszukać czegoś z 1060. Po długich poszukiwaniach wyłonił mi się zwycięzca spełniający wszystkie wymagania, ale to Hyperbook o którym w sumie nic nie wiem. Czytałem trochę o nich na forach i podobno nie są złe, może ktoś miał je w ręku to pomoże :) Hyperbook

Rozważałem też Asusa Strix GL553 z 1050ti, ale z tego co czytałem można na nim smażyć jajka. No i lenovo, w budżecie byłby Y520, ale wypada trochę słabo w porównaniu z Y720, a ten chyba będzie już za drogi.

14. Myślałem o konfiguracji i7+1060, ale chyba dużego uzysku na tym nie ma, więc może być i5+1060. Wystarczy 8gb ramu.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

czasem łóżko :P

Podkładka do łużka - to konieczność :wink:

Hyperbook o którym w sumie nic nie wiem

Tajwańskie kadłubki Clevo pod Polską nazwą. Ten konkretny kadłubek N850HK bym przyrównał do Legiona Y520-15, więc zdecydowanie lepiej jest dopłacić w tym wypadku do Y720.

Intel Core i5 HQ vs i7 HQ - skoro najbardziej wymagające będą gry, nie ma co przepłacać tu za i7.

http://laptopmedia.com/highlights/lenovo-legion-y520-gtx-1050-ti-vs-lenovo-legion-y720-is-it-worth-the-extra-money/

Lenovo Legion Y720-15 i5-7300HQ/8GB/1000 GTX1060 + dobrać samodzielnie dysk SSD - szybszy PCIe NVMe lub bardziej pojemny w tej samej cenie SATA AHCI.

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/930-złącze-m2-dla-dysków-ssd/

https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc

Opublikowano

Dzięki za sugestie.

Dobry pomysł z tą podkładką :)

Bardzo ciekawie to wygląda z tym Y720, szczególnie że montują w nim 6gb wersję 1060. Po lenovo chodzi straszna opinia dotycząca serwisu, czy rzeczywiście jest aż tak problematyczny? Dodatkowo w jakimś teście wyczytałem, że jak na IPS ma tragiczną matrycę, coś jest na rzeczy? Chyba widziałem go na żywo (albo był to Y520) i w porównaniu z innymi właśnie matryca wydawała mi się na plus. Ostatnie, może głupie pytanie :) Czy gmeranie w podzespołach od razu po kupnie nie odbije się na gwarancji?

Pozdrawiam