Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuje tym razem laptopa/ultrabooka.

Budżet dość rozpięty między 3000, a 4000 zł.

Z wymagań to:

• nie większy niż 13 cali
  • 4 GB ramu minimum
  • i5
  • długi czas pracy na baterii
  • lekki

Opcjonalnie, ale mile widziane

• wbudowany modem 4G/LTE

Planowanie użycie to podróży, tak by można było popracować, obejrzeć jakimś filmy itp.

Co mi się rzuciło na tą chwilę w oko to:
Asus Zenbook
Acer Swift 5
Lenovo Yoga

To nad czym jeszcze myślę to Apple MacBook Air, byłby dostępny w górnych widełkach. Nie miałem styczności z produktami Apple wcześniej. Jakieś opinie osób, które się przesiadały na taki sprzęt. Warto? Na co zwrócić uwagę. Jak się pracuje z takim komputerem. Jakieś minusy względem Windowsa itp? 

Opublikowano

1.     Dla dorosłego, zakup na firmę
2.     Z systemem Win 10
3.    Max 14 cali
4.    SSD
5.     Nowy 3000 zl do 4000 zl

5b.   Drugi laptop. Pierwszy to GL553VE

5c.   W ciągu miesiąca.
6.     Dobre wykonanie, fajnie jakby aluminium
7.     Matowa matryca,
8.     Użytkowane w czasie podróży, Polska
9.     Gry bez znaczenia

10.     Sporadycznie jakaś wirutalizacja

11.     4G/LTE, ale nie koniecznie, mogę sobie inaczej poradzić
12.     -
13.     Asus Zenbook, Acer Swift, Lenovo Yoga, Apple MacBook Air
14.     -

Opublikowano

Sporadycznie jakaś wirutalizacja

Do tego bardzo się przydaje więcej niż 8GB RAM, szczególnie że trochę pamięci rezerwuje (współdzieli) grafika zintegrowana.

Lenovo ThinkPad L470 (20J5S04300) - tylko ten ma miejsce na modem wewnętrzny WWAN (LTE) i w zasadzie w żadnym innym niż modele biznesowe nie znajdziesz opcji z  wbudowanym modemem 3G/4G (lub slotem na niego).

ASUS ZenBook UX410UA-GV028T | 16GB RAM - starsza partia (w zasadzie już prawdopodobnie nie dostępna)

ASUS ZenBook UX410UA-GV027T | 16GB RAM - nowsza partia

Definitywnie masakruje konkurencje przez matrycę (matową) i jakość wykonania a przede wszystkim obsługę do 16GB RAM.

ASUS ZenBook UX430UA-GV102T

https://www.purepc.pl/notebooki/test_asus_zenbook_ux430uq_jednego_z_najlepszych_ultrabookow

Ewentualnie jeszcze lepszy model z tej serii, z jeszcze lepszym wykonaniem ale już znacznie ucierpiało na odchodzeniu - brak możliwości rozbudowy o kolejną kość RAM i zmniejszono ilość portów, wręcz wymagane do niego jest posiadanie stacji dokującej USB-C.

Opublikowano

W przypadku UX430UA-GV102T, nie byłem w stanie znaleźć sprzętu, który miałby 16 GB RAM

Tutaj UX410UA-GV027T w X-komie zniknęła chwilowo wersja zarówno 8 jak i 16 GB RAM

Trudno orzech do zgryzienia z tymi dwoma modelami, jednakże 410 chyba będzie minimalnie bardziej dostępny w 16 GB RAM, więc raczej się będę ku nie mu składał.

ThinkPad wydaje mi się już trochę zbyt wysoki. Bardziej już odpowiada mi Asus pod tym względem. 

W między czasie mogę się jeszcze czymś zainteresować? 

Opublikowano

http://www.anandtech.com/show/11738/intel-launches-8th-generation-cpus-starting-with-kaby-lake-refresh-for-15w-mobile
W ciągu paru tygodni pojawią się pierwsze z Kaby Lake Refresh (8-ma generacja Intel Core na 2018 r.) pierwsze procesory cztero rdzeniowe "U"

Pierwsze już trafiły na strony sklepów ale to jedynie "przedsprzedaż".

Dell Inspiron 7570 i5-8250U/16GB/128+1000/Win10

Dell Inspiron 5379 i7-8550U/16GB/256/Win10 FHD