Henvos Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć! Po założeniu mojego pierwszego tematu dotyczącego pomocy w wyborze laptopa, miałem sporo czasu, aby dokładnie przemyśleć moją decyzję. Moja sytuacja się zmieniła i postanowiłem zdecydować się na zakup komputera. 1. Jaki jest Twój budżet na komputer? 3000-3500 2. Czy będziesz składał samodzielnie? Mam osobę, która mi w tym pomoże. 3. Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)? Bez systemu. Komputer + monitor. Na monitor jestem w stanie przeznaczyć maksymalnie 1000. Jednak chciałbym się zamknąć w 4000, lub jeśli zdecydowanie będzie to coś wartego dopłaty 4500 maksymalnie. Monitory, którymi się zainteresowałem: Dell 2414H, Dell P2417H, iiyama XU24, iiyama XUB24 lub LG 24MP59G. 4. Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie) Gry- chciałbym zaznaczyć, że nie jestem 'typowym' graczem, nie interesują mnie najnowsze tytuły. Gram głównie w MMO. Obecnie najczęściej: Guild Wars 2, 4Story. Zastosowania: szeroko pojęty Internet, gry ww., multimedia, oglądanie filmów/seriali, chcę się pobawić w nagrywanie filmików (może Bandicam) oraz ich amatorskie montowanie, praca w edytorze tekstu, głównie MS Office, z żadnych programów profesjonalnych nie korzystam, do pracy/nauki nie przewiduję takich potrzeb. 5. Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? - 6. Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? Niestety w tych kwestiach moja wiedza jest ograniczona, więc raczej nie. Aczkowiek jeśli procesor z odblokowanym mnożnikiem okaże się być lepszym wyborem to jak najbardziej tak. Zwrócę się po pomoc do znajomego. 7. Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk twardy ATA lub SATA, napęd optyczny, obudowa, peryferia? Napęd optyczny 8. Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? Myśle, że tak, w przyszłości o dodatkowe kości RAM, jeśli będzie taka potrzeba. 9. Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność W tym budżecie chciałbym otrzymać wydajne podzespoły, komputer który posłuży mi na dobre lata pracy i rozrywki. Zależy mi na możliwie jak najcichszej pracy, jestem wyczulony pod tym względem, cooler do procka charakteryzujący się lepszą kulturą pracy mile widziany, cichy zasilacz, obudowa która będzie dodatkowo wygłuszać pracę rownież. 10. Wymagania dodatkowe Dwa dyski koniecznie SSD + HDD. Wiem jak wyglada obecnie sytuacja, jeśli chodzi o karty graficzne. Jednak nie chcę już dłużej czekać z zakupem, od lipca się zastanawiałem nad laptopem, ale jednak postawiłem na solidny PC. Chciałbym kupić w najbliższym tygodniu. Daje się zauważyć tendencje spadkową, ceny powoli spadają, ale ile przyjdzie czekać na unormowanie, tego chyba nikt nie wie? A ja nie chce też czekać z zakupem do października, czy nawet dłużej. Tak więc proszę Was o podanie propozycji zestawu i monitora w tym przedziale cenowym. Za wszelkie sugestie i uwagi będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam :) Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Zaraz będą targi FIA (1-6 Września) więc jeszcze się wstrzymaj trochę, czegoś sie może teraz dowiemy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi