Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Kuzynka poprosiła mnie o pomoc w wyborze laptopa. Obecnie nie jestem w temacie, a znajomy polecał mi to forum. Troszkę odświeżyłem sobie wiedzę z dziedziny laptopów,  ale proszę również i Was o pomoc.

1. Laptop dla kuzynki, 3 klasa szkoły średniej, profil jakiś matematyczno-fizyko-informatyczny. Na 90% będzie brany na raty.

2. Proszę o propozycje z Windowsem.

3. Matryca 15,6; waga nie istotna.

4. Na razie może bez dysku SSD, ale z możliwością samodzielnego montażu. Jakie złącze? Tu zdaję się na was, ale chyba obecnie najbardziej popularne jest M.2.

5. 2500 PLN za samego laptopa. Max. 2600 jeśli można dorwać od razu z dyskiem SSD.

5b. To przez rok j będzie jedyny komputer w domu, a później pojedzie na studia. Na jakie? Tego jeszcze nikt nie wiem. Przez kuzynkę będzie używany na pewno przez około 3 lub 4 lata, a później pewnie wróci do domu jako kolejny komp (ewentualnie zastępczy) dla rodziców do jakiś przelewów i przeglądania internetu.

5c. Zakup jak najszybciej, max. 2 tygodnie.

6. Ma to być komputer uniwersalny. Dziewczyna coś tam trochę uczy się kodować, a tak to standardowo ogląda seriale/filmy, FB itp. Chodzi o to żeby ten laptop nie "zestarzał się" zbyt szybko. Praca na baterii nie jest priorytetem. Według mnie trzeba chyba pójść w kierunku wydajności, ale tutaj liczę na podpowiedź z Waszej strony.

7. No i tutaj jest największy problem. Raczej chyba wszędzie standardem jest matryca matowa. Co do rozdzielczości to różne opcje rozważam, bo w moich propozycjach podałem i z Full HD i 1366. Ogólnie z tym punktem jest największy problem.

8. Użytkowany w Polsce, głównie mieszkanie.

9. Klasa zero, ewentualnie jakieś Simsy.

10. Obecnie coś tam się uczą kodować w prostych, darmowych programach. Co będzie robić na studiach? Tego nie wiadomo, bo jeszcze nie wybrała kierunku. Dlatego prosiłem o uniwersalność.

11. Nic mi nie przychodzi na myśl, a sama kuzynka nie ma żadnych specjalnych wymagań.

12. Prosiłbym o wysoką bezawaryjność i/lub sprawny serwis. Obecnie nie wiem jak wygląda sprawa z serwisami, wcześniej nie polecali Lenovo, ale ja akurat nie miałem z nimi nigdy większego problemu. A tak swoją drogą: opłaca się brać te przedłużone gwarancje?

13. Podaje linki akurat do x-komu, bo lubię ten sklep, ale mogą być modele z innych sklepów. Laptop, zamówiony byłby pewnie z jakiegoś neonetu albo media expert, bo są na miejscu. Jeśli nie będzie wybranego egzemplarza w tych dwóch sklepach (albo ceny będą powalone) to się wybiorę do innego miasto (jakiś sklep stacjonarny).

Matryca FULL HD IPS, procesor 7 generacji, dwa dysk w tym SSD, dedykowana grafika całkiem niezła jak na ten budżet w razie jakich simsów.

https://www.x-kom.pl/p.....aspire-5-i3-7100u-8gb-120500-win10-gt940mx-czarny.html

Matryca FULL HD lecz TN większy obraz roboczy przyda się w kodzie, procesor i5U 7 generacji, dwa dyski i system, ale brak karty dedykowanej i tego się najbardziej boję.

https://www.x-kom.pl/p.....v310-15-i5-7200u-8gb-1281000-dvd-rw-win10-fhd.html

14. -

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Na 90% będzie brany na raty.

2500 PLN za samego laptopa. Max. 2600
żeby ten laptop nie "zestarzał się" zbyt szybko

Skoro na raty i chce na kilka lat to warto dołożyć do wyższych modeli zamiast kupować budżetowe.

Jakie złącze?

Aktualnie tylko M.2

Raczej chyba wszędzie standardem jest matryca matowa.

Matryce w laptopach - powłoka matrycy a typ matrycy to dwie różne rzeczy.

A tak swoją drogą: opłaca się brać te przedłużone gwarancje?

Bezpośrednio u producenta jeśli w dobrej cenie to można pomyśleć inaczej taniej wyjdzie tą kwotę przeznaczyć na naprawę ewentualną w serwisie (zalanie, zbicie matrycy itp.).

Laptop, zamówiony byłby pewnie z jakiegoś neonetu albo media expert

Oni nie mają dobrych modeli to market a nie "sklep". To jakby iść do biedronki po zdrową żywność.

Chodzi o to żeby ten laptop nie "zestarzał się" zbyt szybko.

http://www.anandtech.com/show/11738/intel-launches-8th-generation-cpus-starting-with-kaby-lake-refresh-for-15w-mobile

I tu mamy problem bo właśnie była teraz premiera pierwszych czterordzeniowych procesorów i5 U dla laptopów - tak powiedzmy już na rok 2018 (4Q 2017 - Q3 2018).

Jak dokładać to własnie do tych bo znacznie mniej się zestarzeją, ale pierwsze laptopy za miesiąc lub dwa dopiero.

Gdyby nie to że chce z systemem to by mogła mieć biznesowej klasy Dell Vostro 5568 (informacje o modelu) - częściowo aluminiowa obudowa, trzy letnia gwarancja, podświetlona klawiatura, czytnik linii papilarnych, mniej niż 2kg itd.

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla kuzynki 2500 - 2600 PLN
Opublikowano (edytowane)

Jestem po nowych ustaleniach. Teraz sprawa wygląda tak, że będą kupowane 2 takie same laptopy: jeden dla kuzynki, drugi dla mojej siostry. Nieprzekraczalny budżet to 3500 zł za jedną sztukę. Z kwestii wymagań technicznych zmienia się to, że prosiłbym o propozycję od razu z dyskiem SSD oraz z powłoką matową. Rodzaj matrycy nie ma większego znaczenia. Reszta bez zmian. Termin zakupu jest niestety nienaruszalny, czyli do około 2 tygodni. Sklep gdzie będzie kupowany sprzęt to x-kom. Bardzo dziękuję za już udzieloną pomoc.

Edytowane przez Przesyt
Opublikowano
19 godzin temu, FxJ napisał:

Mało jest laptopów dla dziewczyn (wszystkie czarne) a już by miały procesor HQ to praktycznie w ogóle.

Czyli jednym słowem brać to co kolega Tamagotchi zaproponował, bo nic lepszego się nie znajdzie?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.08.2017 o 18:11, Tamagotchi napisał:

Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX950M + ADATA Ultimate SU800 128GB (albo jakiś inny pojemniejszy lub szybszy).

To zrób im taki zestaw z dobrymi dyskami SSD

W linku poniżej jest ten sam laptop tylko czarny i tańszy? Czy mi coś umknęło? Jeśli odpowiedź będzie pozytywna to kończymy temat, bo decyzja będzie podjęta. Dziękuję wam za pomoc.

https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-1000-win10-gtx950m.html

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Byłem wczoraj pogadać jeszcze z konsultantem w x-kom, który również polecał tego Lenovo. Pewnie gdzieś w tym tygodniu kupię zestaw wyżej zaproponowany. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Temat uważam za wyczerpany, chyba że macie coś jeszcze do dodania :)

Opublikowano

Zamawiaj przez internet inaczej nie będziesz mieć opcji zwrotu w ciągu 14 dni w razie wykrycia jakiejś wady. Możesz odebrać osobiście ale musisz kupić przez internet.

Pamiętaj że musisz wgrać najnowszy bios - zawiera sporo poprawek.