Przesyt Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam. Kuzynka poprosiła mnie o pomoc w wyborze laptopa. Obecnie nie jestem w temacie, a znajomy polecał mi to forum. Troszkę odświeżyłem sobie wiedzę z dziedziny laptopów, ale proszę również i Was o pomoc. 1. Laptop dla kuzynki, 3 klasa szkoły średniej, profil jakiś matematyczno-fizyko-informatyczny. Na 90% będzie brany na raty. 2. Proszę o propozycje z Windowsem. 3. Matryca 15,6; waga nie istotna. 4. Na razie może bez dysku SSD, ale z możliwością samodzielnego montażu. Jakie złącze? Tu zdaję się na was, ale chyba obecnie najbardziej popularne jest M.2. 5. 2500 PLN za samego laptopa. Max. 2600 jeśli można dorwać od razu z dyskiem SSD. 5b. To przez rok j będzie jedyny komputer w domu, a później pojedzie na studia. Na jakie? Tego jeszcze nikt nie wiem. Przez kuzynkę będzie używany na pewno przez około 3 lub 4 lata, a później pewnie wróci do domu jako kolejny komp (ewentualnie zastępczy) dla rodziców do jakiś przelewów i przeglądania internetu. 5c. Zakup jak najszybciej, max. 2 tygodnie. 6. Ma to być komputer uniwersalny. Dziewczyna coś tam trochę uczy się kodować, a tak to standardowo ogląda seriale/filmy, FB itp. Chodzi o to żeby ten laptop nie "zestarzał się" zbyt szybko. Praca na baterii nie jest priorytetem. Według mnie trzeba chyba pójść w kierunku wydajności, ale tutaj liczę na podpowiedź z Waszej strony. 7. No i tutaj jest największy problem. Raczej chyba wszędzie standardem jest matryca matowa. Co do rozdzielczości to różne opcje rozważam, bo w moich propozycjach podałem i z Full HD i 1366. Ogólnie z tym punktem jest największy problem. 8. Użytkowany w Polsce, głównie mieszkanie. 9. Klasa zero, ewentualnie jakieś Simsy. 10. Obecnie coś tam się uczą kodować w prostych, darmowych programach. Co będzie robić na studiach? Tego nie wiadomo, bo jeszcze nie wybrała kierunku. Dlatego prosiłem o uniwersalność. 11. Nic mi nie przychodzi na myśl, a sama kuzynka nie ma żadnych specjalnych wymagań. 12. Prosiłbym o wysoką bezawaryjność i/lub sprawny serwis. Obecnie nie wiem jak wygląda sprawa z serwisami, wcześniej nie polecali Lenovo, ale ja akurat nie miałem z nimi nigdy większego problemu. A tak swoją drogą: opłaca się brać te przedłużone gwarancje? 13. Podaje linki akurat do x-komu, bo lubię ten sklep, ale mogą być modele z innych sklepów. Laptop, zamówiony byłby pewnie z jakiegoś neonetu albo media expert, bo są na miejscu. Jeśli nie będzie wybranego egzemplarza w tych dwóch sklepach (albo ceny będą powalone) to się wybiorę do innego miasto (jakiś sklep stacjonarny). Matryca FULL HD IPS, procesor 7 generacji, dwa dysk w tym SSD, dedykowana grafika całkiem niezła jak na ten budżet w razie jakich simsów. https://www.x-kom.pl/p.....aspire-5-i3-7100u-8gb-120500-win10-gt940mx-czarny.html Matryca FULL HD lecz TN większy obraz roboczy przyda się w kodzie, procesor i5U 7 generacji, dwa dyski i system, ale brak karty dedykowanej i tego się najbardziej boję. https://www.x-kom.pl/p.....v310-15-i5-7200u-8gb-1281000-dvd-rw-win10-fhd.html 14. - Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
Włóczykij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 @Przesyt co za "skończony debil" ci podał te laptopy z dyskami SSD dokładanymi, tak się nie robi. Cytuj
Przesyt Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 4 minuty temu, Włóczykij napisał: @Przesyt co za "skończony debil" ci podał te laptopy z dyskami SSD dokładanymi, tak się nie robi. Hehe, dobra widzę, że jednak zbyt pobieżnie uzupełniłem wiedzę :) Dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Cytuj Na 90% będzie brany na raty. 2500 PLN za samego laptopa. Max. 2600 żeby ten laptop nie "zestarzał się" zbyt szybko Skoro na raty i chce na kilka lat to warto dołożyć do wyższych modeli zamiast kupować budżetowe. Cytuj Jakie złącze? Aktualnie tylko M.2 Cytuj Raczej chyba wszędzie standardem jest matryca matowa. Matryce w laptopach - powłoka matrycy a typ matrycy to dwie różne rzeczy. Cytuj A tak swoją drogą: opłaca się brać te przedłużone gwarancje? Bezpośrednio u producenta jeśli w dobrej cenie to można pomyśleć inaczej taniej wyjdzie tą kwotę przeznaczyć na naprawę ewentualną w serwisie (zalanie, zbicie matrycy itp.). Cytuj Laptop, zamówiony byłby pewnie z jakiegoś neonetu albo media expert Oni nie mają dobrych modeli to market a nie "sklep". To jakby iść do biedronki po zdrową żywność. Cytuj Chodzi o to żeby ten laptop nie "zestarzał się" zbyt szybko. http://www.anandtech.com/show/11738/intel-launches-8th-generation-cpus-starting-with-kaby-lake-refresh-for-15w-mobile I tu mamy problem bo właśnie była teraz premiera pierwszych czterordzeniowych procesorów i5 U dla laptopów - tak powiedzmy już na rok 2018 (4Q 2017 - Q3 2018). Jak dokładać to własnie do tych bo znacznie mniej się zestarzeją, ale pierwsze laptopy za miesiąc lub dwa dopiero. Gdyby nie to że chce z systemem to by mogła mieć biznesowej klasy Dell Vostro 5568 (informacje o modelu) - częściowo aluminiowa obudowa, trzy letnia gwarancja, podświetlona klawiatura, czytnik linii papilarnych, mniej niż 2kg itd. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez FxJ 1 Cytuj
Przesyt Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Jestem po nowych ustaleniach. Teraz sprawa wygląda tak, że będą kupowane 2 takie same laptopy: jeden dla kuzynki, drugi dla mojej siostry. Nieprzekraczalny budżet to 3500 zł za jedną sztukę. Z kwestii wymagań technicznych zmienia się to, że prosiłbym o propozycję od razu z dyskiem SSD oraz z powłoką matową. Rodzaj matrycy nie ma większego znaczenia. Reszta bez zmian. Termin zakupu jest niestety nienaruszalny, czyli do około 2 tygodni. Sklep gdzie będzie kupowany sprzęt to x-kom. Bardzo dziękuję za już udzieloną pomoc. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez Przesyt Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX950M + ADATA Ultimate SU800 128GB (albo jakiś inny pojemniejszy lub szybszy). To zrób im taki zestaw z dobrymi dyskami SSD 1 Cytuj
Przesyt Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Ciekawa propozycja, dzięki wielki. Ktoś coś jeszcze doradzi? Czy ten zestaw będzie bezkonkurencyjny? Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Mało jest laptopów dla dziewczyn (wszystkie czarne) a już by miały procesor HQ to praktycznie w ogóle. Cytuj
Przesyt Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 19 godzin temu, FxJ napisał: Mało jest laptopów dla dziewczyn (wszystkie czarne) a już by miały procesor HQ to praktycznie w ogóle. Czyli jednym słowem brać to co kolega Tamagotchi zaproponował, bo nic lepszego się nie znajdzie? Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Prawdopodobnie się pokażą ale za miesiąc lub dwa dopiero. Cytuj
Przesyt Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Dnia 28.08.2017 o 18:11, Tamagotchi napisał: Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX950M + ADATA Ultimate SU800 128GB (albo jakiś inny pojemniejszy lub szybszy). To zrób im taki zestaw z dobrymi dyskami SSD W linku poniżej jest ten sam laptop tylko czarny i tańszy? Czy mi coś umknęło? Jeśli odpowiedź będzie pozytywna to kończymy temat, bo decyzja będzie podjęta. Dziękuję wam za pomoc. https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-1000-win10-gtx950m.html Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Tak szare są tańsze, pozbawiane głośników JBL. Cytuj
Włóczykij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Zawsze możesz napisać by opuścili trochę cenę. Cytuj
Przesyt Opublikowano 3 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Byłem wczoraj pogadać jeszcze z konsultantem w x-kom, który również polecał tego Lenovo. Pewnie gdzieś w tym tygodniu kupię zestaw wyżej zaproponowany. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Temat uważam za wyczerpany, chyba że macie coś jeszcze do dodania :) Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Najlepiej jeszcze podbij na kilka dni przed zakupem to jeszcze zerkniemy. Cytuj
Przesyt Opublikowano 5 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) Według zaleceń podbijam temat. Na 99% jutro będę jechał po zestaw dysk SSD + laptop. Jakieś ostatnie rady/sugestię? Edytowane 5 Września 2017 przez FxJ Cytuj
Włóczykij Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Zamawiaj przez internet inaczej nie będziesz mieć opcji zwrotu w ciągu 14 dni w razie wykrycia jakiejś wady. Możesz odebrać osobiście ale musisz kupić przez internet. Pamiętaj że musisz wgrać najnowszy bios - zawiera sporo poprawek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi