Podmiot Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dzień dobry, :) na wstępie przepraszam, jeśli istnieje już wiele podobnych tematów, jednak ze względów czasowych nie mam możliwości dokładnie przejrzeć całego forum. Planuję zakup laptopa przeznaczonego głównie do pracy. Ze względu na to, iż jest to w głównej mierze praca naukowa wymagania sprzętowe oprogramowania całkiem wykluczyły mój obecny laptop. Przeglądajac ofertę sklepu x-kom najbardziej zainteresował mnie ten model: https://www.x-kom.pl/p/352497-notebook- ... x1050.html Niestety do tej pory nie miałam żadnego doświadczenia z laptopami marki MSI i nie mam pojęcia jak sprawdzi się w pracy z oprogramowaniem graficznym typu Microstation podczas tworzenia rysunków na bardzo obszernych danych wejściowych. Ponadto pracuję również na oprogramowaniu działającym na danych z pomiarów satelitarnych przez co wymagane jest przeprowadzanie zaawansowanych obliczeń. Tu pojawia się moje pytanie do Państwa, a mianowicie czy ten model da radę na dłuższą metę i czy proponowane podzespoły będą się sprawdzać przy wytężonej pracy na pełnych obrotach. Czy ewentualnie znajdę coś podobnego w zbliżonej lub najlepiej niższej cenie bądź coś dużo lepszego niewiele drożej? Pozdrawiam Karolina Cytuj
skalads92 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 wypełnij ankietę, urwany link Cytuj
Podmiot Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) 1. Laptop do użytku dla studentki geodezji i kartografii jednocześnie pracującej z bardziej zaawansowanym oprogramowaniem związanym z badaniami naukowymi 2. Najlepiej jakby miał wgrany system operacyjny zgodny z obecnymi wymaganiami oprogramowań 3. Rozmiar matrycy najlepiej 15,6 4. Dysk SSD jest konieczny (nie musi być bardzo pojemny) 5. Kwota około 5000 zł najlepiej bez nadmiernego jej przekraczania z naciskiem na możliwość jej zmniejszenia 5b. Najlepiej żeby był wydajny przez kilka najbliższych lat w przypadku pracy w formie zdalnej. Posiadam laptop z procesorem i-3 2348M z 4GB ramu karta graficzna dedykowana - słaba, oraz PC AMD Phenom II x4 840 3,20 Ghz również 4GB ramu karta graficzna AMD Radeon HD 6700 Series 5c. Zakup jak najszybciej ze względu na pracę nad artykułem naukowym 6. Nie musi być ładny, ani bardzo wytrzymały pod względem obudowy. Ważne żeby w transporcie się nie zniszczył nadmiernie ze względu na częste przewożenie komputera. 7. Rodzaj matrycy nie ma znaczenia, głównie zależy mi na parametrach choć preferuję matową. Możliwość podłączenia dodatkowego monitora byłaby mile widziana, ale niekonieczna. 8. Użytkowanie tylko na terenie Polski, biuro i dom 9. Laptop do pracy nie do gier 10. Programy: Microstation v8i, AutoCad, SNAP ESA (oprogramowanie pracujące na danych satelitarnych wymagania zależne od konkretnej pracy, ale zauważyłam znaczne zużycie RAM w trakcie pracy, ciągnie ponad 8GB) 11. Zależy mi na tym żeby nie rozłączał wifi bez powodu jak mój obecny laptop 12. Posiadam również laptop marki LENOVO i ogólnie jestem z niego zadowolona jednak zachodziła już konieczność wymiany dysku i padł system chłodzenia 13. https://www.x-kom.pl/p.....gl62m-i7-7700hq-32gb-1tb256ssd-win10x-gtx1050.html 14. - Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Cytuj Dysk SSD jest konieczny (nie musi być bardzo pojemny) Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Złącze M.2 dla dysków SSD No własnie jaki ten dysk SSD - SATA AHCI/PCIe AHCI/PCIe NVMe ? Cytuj zachodziła już konieczność wymiany dysku i padł system chłodzenia Pamiętaj że warto sprzęt konserwować co miesiąc-dwa przedmuchać kompresorem z z zaciągniętego kurzu a zaraz po końcu gwarancji wymienić pastę termoprzewodzącą (stara fabryczna już wtedy jest sucha jak pieprz). Cytuj Laptop do pracy nie do gier Niestety z nowych nic nie dostaniesz z modeli strikte biznesowych. MSI GE62 Apache Pro i7-6700HQ/16GB/1000/Win10X GTX970M MSI GE62 Apache Pro i7-6700HQ/32GB/1000/Win10X GTX970M Informacje o seriach MSI - link Znacznie lepsze modele mimo że jeszcze z poprzedniej generacji, dlatego sporo tańsze. Dell Inspiron 7567 i7-7700/16G/1000/Win10 GTX1050Ti Dell Inspiron 7567 i7-7700/16G/1000/10Pro GTX1050Ti - droższy ze względu na system w wersji Pro. Dell ma najlepszy serwis, ma jedną zasadniczą wadę bardzo tanie zamontowane matryce TN (pod graczy). I do tych można zamontować np. dysk SSD NVMe Samsung 960 EVO 250GB ewentualnie jakiś bardziej pojemny (w tej samej cenie) SATA AHCI. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi