Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, poszukuję laptopa oto ankieta:
1. Laptop dla mnie ( student 1 roku informatyki).
2. Nie chce systemu, będę pracował na kali linuxie, ew. jeśli dostanę Windowsa dla studentów, to będę miał dwa systemy. Ale mimo wszystko wolę linuxa.
3. 15,6, waga nie jest istotna, rozmiar w zasadzie też nie, jednak czytałem, że ten rozmiar jest optymalny jeśli chce się mieć dobry obraz, oraz w miare wytrzymałą baterię.
4. Na początku zakładałem HDD, jednak kolega mi dał pomysł, aby dać mniejszy SSD (240 gb) oraz dokupić 1TB przenośny.
5. Wolę samego laptopa. Od 2000 zł do 3000zł - najlepiej gdzieś po środku:), wolę nowego, 

5b. Chcę go używać jak najdłużej, na studia zabieram aktualny komputer stacjonarny, który jest w dobrej kondycji, więc laptop będzie dodatkiem. 
5c. Jeśli znajdę coś odpowiedniego to już mogę kupować, max do końca września.
6. Raczej wolę wypośrodkować to, chcę dobrej baterii oraz procesora, grafiki tak w zasadzie nie potrzebuję dobrej, chcę się skupić na testach penetracyjnych/programowaniu. Dobra bateria mi jest potrzebna w razie gdybym chciał go zabrać na uczelnie.
7. Jest to dla mnie obojętne, z tego co czytałem matowe jedne z lepszych.
8. Tylko w Polsce będzie używany. Głownie w domu i na uczelni.
9. Nie chcę grać.
10. Głownie środowiska linuxowe, okazjonalnie code::blocks, ogólnie środowiska programistyczne.
11. Obojętne mi to.
12. Będzie to mój pierwszy laptop. 
13. https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-510s-13-i5-6200u-4gb-240-czerwony-fhd.html
14. -

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

W zasadzie wiem jakie są wady i zalety tych dysków. Aktualnie posiadam SSD w swoim PC. Jednak przyszły laptop nie ma być głównym moim komputerem. Będę na nim trochę kodował, trochę uczył się testów penetracyjnych na linuxie, oraz przeglądał internet. Może doradzisz mi czy przy takim użytkowaniu, SSD faktycznie będzie spełniał swoje zadanie?

Opublikowano

SSD >>> HDD, pomyśl sobie że choćby przeglądając FB przeglądarka zapisuje na dysku wszystkie pojedyncze pliki i zdjęcia, to nie tylko szybsze odpalanie systemu ale i działanie płynne bez zamuleń i opóźnień!