Keyser Soze Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) 1) Prowadzę działalność gosp., ale jestem na ryczałcie, więc odliczyć mógłbym tylko VAT. 2) Interesuje mnie opcja z Windows 10. 3) Wyłącznie z matrycą 17,3”, nie mniejszą (to jeden z ważniejszych wymogów) 4) Myślałem o opcji SSD 500 GB, już bez HDD. Myślę, że by mi wystarczył. Ewentualnie 100-200 GB SSD + x HDD. DVD by się przydało, choć rozważyłbym dobre opcje bez. 5) Jestem w stanie wydać 5000 zł, gdybym uznał, że dana propozycja spełnia moje wszystkie oczekiwania. Ale rozglądam się za wariantami po 4-4,5k. Sam laptop (będę jeszcze kupował myszkę, ale to osobno). Interesuje mnie raczej nowy sprzęt. 5b) Laptop będzie pełnił rolę jedynego komputera - niemal stacjonarnego (w grę jednak nie wchodzi PC), więc może być bardzo eksploatowany. Dlatego może być ciężki (ale z dobrym chłodzeniem), a bateria nie musi długo trzymać. A jeśli z pytaniem "jak długo" nie chodziło o dzienne użycie, tylko ogólne to: co najmniej 5 lat, nie wymieniam często sprzętu. 5c) Zakupu chciałbym dokonać jak najszybciej. 6) Wydajność > jakość wykonania. 7) Nie mam żadnych preferencji co do rozdzielczości. 8) Tak jak 5b - dom, tylko Polska. 9) Gry bardzo różne. Od gier przeglądarkowych (haxball), przez starocie (np. Heroes 3), świeższe starocie (Chvialry, M&B Warband, Baldur 2 Enchanced, Civilization 4), stosunkowo "młode" (Europa Universalis 4), aż po najnowsze (SW Battlefront 2, GTAV, Hitman, Mordhau, M&B Bannerlord, Civilization 6). Jak widać gatunkowo też różnie - od strategii po gry akcji. 10) Nie jestem grafikiem czy programistą, więc tutaj raczej bez komentarza. Gry + codzienny użytek. 11) Podświetlana klawiatura na pewno by się przydała. Ogólnie dobra klawiatura mogłaby się przydać, bo możliwe, że nie będę korzystał z osobnej klawiatury. 12) Brak preferencji. Do tej pory miałem laptop Samsunga i Sony Vaio, ale to nie ma znaczenia. 13) Myślałem o tym: http://allegro.pl/lenovo-y700-17-i7-6700hq-16gb-512ssd-gtx960m-4gb-i6865884377.html. Ale później się zorientowałem, że to sprzęt powystawowy, a podchodzę do tego dość niepewnie. Ale też nie mówię zdecydowanie, że nie. Jestem otwarty w tej kwestii, jeśli ktoś mnie uspokoi, że nie ma w tym zbytniego ryzyka (?) ;) 14) Nie znam się zbytnio na sprzęcie, więc to ile daje 16 GB RAMu a ile 8 GB, niewiele mi mówi. Tak samo i5 czy i7? I Jaka grafika? Chciałbym po prostu pograć w nowe gry, a także te które dopiero wyjdą w tym roku, a nawet kolejnych, na wysokich ustawieniach (niekoniecznie najwyższych, ale też bliżej nich, niż bliżej średnich), bez strat na płynności gry. Zauważyłem w kilku tematach, że doradzacie kupno osobno np. SSD. Wolałbym uniknąć takich rzeczy - chciałbym dokonać zakupu i już się niczym nie martwić ;) Choć jakość też jest ważna, więc - kontynuując ten przykład - najlepiej, żeby ten SSD i był od razu uwzględniony i był dobrej jakości. O ile to możliwe. Analogicznie z innymi komponentami. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Keyser Soze Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Cytuj Myślałem o opcji SSD 500 GB, już bez HDD. Myślę, że by mi wystarczył. Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Nigdy, przenigdy nie kupuj z dokładanymi dyskami SSD bo to się mija z celem posiadania takiego dysku jeśli mają wsadzić najtańszy jaki tylko znajdą. Nie po to wszystkie modele teraz posiadają slot M.2 by kupować kota w worku. No i za rok jak byś chciał zmienić dysk SSD na większy to możesz sprzedać i dołożyć i nie musisz jej trzymać i się brać o gwarancję. Cytuj więc to ile daje 16 GB RAMu a ile 8 GB, niewiele mi mówi. Tak samo i5 czy i7? 8GB to standard na dzień dzisiejszy, i jeśli tylko chcesz na czymś oszczędzić to na RAM-ie najlepiej, bo na 8GB spokojnie dasz radę przez kilka miesięcy działać a dołożenie kolejnej kości to najmniejszy problem. Oczywiście jest coś takiego jak działanie pamięci w trybie dwukanałowym "Dual Channel" gdzie ma najwyższą wydajność o kilka procent niż na jednej kości w jednym kanale ale jak pisałem, dokupienie kości to najmniejszy problem a lepiej zainwestować w dysk SSD niż w RAM. Co do procesora i5 vs i7. Cytuj Chciałbym po prostu pograć w nowe gry, a także te które dopiero wyjdą w tym roku, a nawet kolejnych... bez strat na płynności gry. Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach http://laptopmedia.com/highlights/laptop-gpus-battle-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-gtx-1060-gtx-1070-and-gtx-1080-specs-and-benchmarks/ Acer VN7-793G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti | 16GB RAM ASUS ROG Strix GL753VE i7-7700/8GB/1TB/Win10 1050Ti MSI GE72 Apache Pro i7/8GB/128+1000/Win10X GTX970M (z fabrycznym dyskiem SSD) + warto zainwestować w podkładkę chłodzącą SilentiumPC Glacier NC400 ale też nie należy zapominać o przedmuchaniu kompresorem co jakieś 40-60 dni z zaciągniętego kurzu, wiecm co mówię a mam oczyszczacz powietrza w domu Trochę podobny temat: https://www.nieidealny.pl/forum/topic/1614-solidny-laptop-173-i7-windows-pro/ 1 Cytuj
Keyser Soze Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam kilka wątpliwości: Napisałeś, żeby nie kupować z dyskiem SSD, ale Twoja ostatnia propozycja zawiera takowy dysk. Czy to znaczy, że w MSI dyski SSD są dobrej jakości? Naprawdę wolałbym nie kombinować z dokupowaniem czegokolwiek. Chyba już wolałbym od razu postawić na HDD i nie kupować SSD. To nie jest kwestia pieniędzy, ale bardziej lenistwa / braku wiedzy ;) Ewentualnie może jakiś sklep ma w ofercie od razu zamontowanie wybranego przeze mnie dysku do ich laptopa? To samo w kwestii RAMu - wolałbym mieć tutaj już klarowne założenia czy 8 czy 16, bez zawracania sobie tym głowy później. Z linku odnośnie procesorów rozumiem tyle, że w moim przypadku i5 byłby wystarczający. Odnośnie grafiki to fajny link, sprawdzę wieczorem. Jeszcze raz dzięki. Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Cytuj Czy to znaczy, że w MSI dyski SSD są dobrej jakości? Zwykle OEM-y nie mają zbyt dobrych osiągów a że montują różne (tak jak RAM i dyski HDD różnych producentów) to ciężko coś powiedzieć coś konkretnie, cenowo dołączone przez producenta (nie sklep - tych jest więcej) wychodzą znacznie taniej. Cytuj Naprawdę wolałbym nie kombinować z dokupowaniem czegokolwiek Sklepy bez problemu montują dyski M.2, to jest standard że się dokłada RAM czy dyski SSD, teraz M.2 a wcześniej mSATA. Cytuj bez zawracania sobie tym głowy później Jeśli cię stać by wydać te ok 250zł więcej to czemu nie. 1 Cytuj
Keyser Soze Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Przejrzałem te testy grafiki i uznałem, że nie ma sensu kupować NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, skoro NVIDIA GeForce GTX 970M jest tylko minimalnie gorsza. Więc poszedłbym w kierunku tej grafiki. Poza tym zdecydowałem też, że procek i5 i 8GM RAM wystarczy. Waham się nadal nad dyskiem (czy brać SSD). Bez SSD całość powinna wynieść ok. 4000 zł. Czy możesz polecić coś godnego uwagi w tej cenie? (+ ewentualnie alternatywną opcję z SSD) Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Cytuj skoro NVIDIA GeForce GTX 970M jest tylko minimalnie gorsza Tyle że poza tymi MSI GE72 6QF nie ma już prawie nowych modeli na rynku dostępnych z siedemnastek. Cytuj Waham się nadal nad dyskiem (czy brać SSD) Laptop w 2017 bez dysku SSD na system = konkretna lipa. Zasadniczo masz Aspire VN7-793G + np Samsung 850 EVO 250GB 1 Cytuj
Keyser Soze Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2017 A czy nie lepszą alternatywą dla tego zestawu nie byłby taki: LINK ? I czy ewentualnie coś byś tam zmienił? Cytuj
Włóczykij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2017 https://www.notebookcheck.net/Nexoc-G739-Clevo-N870HK1-Laptop-Review.211640.0.html Sams sobie porównaj Clevo to chińszczyzna, zresztą dolicz sobie 430zł za system tylko. 1 Cytuj
Keyser Soze Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Już jestem bliski wyboru! :P Acer VN7-793G Acer Aspire 7 Waham się między tymi opcjami. Natomiast głównie to chciałem rozeznać się, jak to dokładnie wygląda z tym dokupowaniem dysku SSD - rozumiem, że wybiorę do koszyka lapka i dysk, a oni to już złożą, czy to jakaś dodatkowa usługa, albo też sam będę musiał się trudzić? ;) Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Osobiście jestem zdania że warto dopłacić do VN7. Ja bym wrzucił razem dysk i lapka, i napisał w uwagach do zamówienia że prosisz o zamontowaniem. Tak bym ich z tym zostawił w końcu na tym zarobią a długo im to nie zajmie. Ale jak chcesz to możesz samemu to zrobić, pamiętaj tylko by odpiąć złącze baterii od płyty głównej. http://laptopmedia.com/highlights/inside-acer-aspire-v-17-nitro-black-edition-vn7-793g-disassembly-internal-photos-and-upgrade-options/ Dostęp też nie jest jakoś specjalnie trudny. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi