Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Prowadzę działalność gosp., ale jestem na ryczałcie, więc odliczyć mógłbym tylko VAT.

2) Interesuje mnie opcja z Windows 10.

3) Wyłącznie z matrycą 17,3”, nie mniejszą (to jeden z ważniejszych wymogów)

4) Myślałem o opcji SSD 500 GB, już bez HDD. Myślę, że by mi wystarczył. Ewentualnie 100-200 GB SSD + x HDD. DVD by się przydało, choć rozważyłbym dobre opcje bez.

5) Jestem w stanie wydać 5000 zł, gdybym uznał, że dana propozycja spełnia moje wszystkie oczekiwania. Ale rozglądam się za wariantami po 4-4,5k. Sam laptop (będę jeszcze kupował myszkę, ale to osobno). Interesuje mnie raczej nowy sprzęt.

5b) Laptop będzie pełnił rolę jedynego komputera - niemal stacjonarnego (w grę jednak nie wchodzi PC), więc może być bardzo eksploatowany. Dlatego może być ciężki (ale z dobrym chłodzeniem), a bateria nie musi długo trzymać. A jeśli z pytaniem "jak długo" nie chodziło o dzienne użycie, tylko ogólne to: co najmniej 5 lat, nie wymieniam często sprzętu.

5c) Zakupu chciałbym dokonać jak najszybciej.

6) Wydajność > jakość wykonania.

7) Nie mam żadnych preferencji co do rozdzielczości.

8) Tak jak 5b - dom, tylko Polska.

9) Gry bardzo różne. Od gier przeglądarkowych (haxball),  przez starocie (np. Heroes 3), świeższe starocie (Chvialry, M&B Warband, Baldur 2 Enchanced, Civilization 4), stosunkowo "młode" (Europa Universalis 4), aż po najnowsze (SW Battlefront 2, GTAV, Hitman, Mordhau, M&B Bannerlord, Civilization 6). Jak widać gatunkowo też różnie - od strategii po gry akcji.

10) Nie jestem grafikiem czy programistą, więc tutaj raczej bez komentarza. Gry + codzienny użytek.

11) Podświetlana klawiatura na pewno by się przydała. Ogólnie dobra klawiatura mogłaby się przydać, bo możliwe, że nie będę korzystał z osobnej klawiatury.

12) Brak preferencji. Do tej pory miałem laptop Samsunga i Sony Vaio, ale to nie ma znaczenia.

13) Myślałem o tym: http://allegro.pl/lenovo-y700-17-i7-6700hq-16gb-512ssd-gtx960m-4gb-i6865884377.html. Ale później się zorientowałem, że to sprzęt powystawowy, a podchodzę do tego dość niepewnie. Ale też nie mówię zdecydowanie, że nie. Jestem otwarty w tej kwestii, jeśli ktoś mnie uspokoi, że nie ma w tym zbytniego ryzyka (?) ;)

14) Nie znam się zbytnio na sprzęcie, więc to ile daje 16 GB RAMu a ile 8 GB, niewiele mi mówi. Tak samo i5 czy i7? I Jaka grafika? Chciałbym po prostu pograć w nowe gry, a także te które dopiero wyjdą w tym roku, a nawet kolejnych, na wysokich ustawieniach (niekoniecznie najwyższych, ale też bliżej nich, niż bliżej średnich), bez strat na płynności gry.

Zauważyłem w kilku tematach, że doradzacie kupno osobno np. SSD. Wolałbym uniknąć takich rzeczy - chciałbym dokonać zakupu i już się niczym nie martwić ;) Choć jakość też jest ważna, więc - kontynuując ten przykład - najlepiej, żeby ten SSD i był od razu uwzględniony i był dobrej jakości. O ile to możliwe. Analogicznie z innymi komponentami.

Edytowane przez Keyser Soze
Opublikowano

Myślałem o opcji SSD 500 GB, już bez HDD. Myślę, że by mi wystarczył.

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Nigdy, przenigdy nie kupuj z dokładanymi dyskami SSD bo to się mija z celem posiadania takiego dysku jeśli mają wsadzić najtańszy jaki tylko znajdą. Nie po to wszystkie modele teraz posiadają slot M.2 by kupować kota w worku. No i za rok jak byś chciał zmienić dysk SSD na większy to możesz sprzedać i dołożyć i nie musisz jej trzymać i się brać o gwarancję.

więc to ile daje 16 GB RAMu a ile 8 GB, niewiele mi mówi. Tak samo i5 czy i7?

8GB to standard na dzień dzisiejszy, i jeśli tylko chcesz na czymś oszczędzić to na RAM-ie najlepiej, bo na 8GB spokojnie dasz radę przez kilka miesięcy działać a dołożenie kolejnej kości to najmniejszy problem. Oczywiście jest coś takiego jak działanie pamięci w trybie dwukanałowym "Dual Channel" gdzie ma najwyższą wydajność o kilka procent niż na jednej kości w jednym kanale ale jak pisałem, dokupienie kości to najmniejszy problem a lepiej zainwestować w dysk SSD niż w RAM. Co do procesora i5 vs i7.

Chciałbym po prostu pograć w nowe gry, a także te które dopiero wyjdą w tym roku, a nawet kolejnych... bez strat na płynności gry.

Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach

http://laptopmedia.com/highlights/laptop-gpus-battle-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-gtx-1060-gtx-1070-and-gtx-1080-specs-and-benchmarks/

Acer VN7-793G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti | 16GB RAM

ASUS ROG Strix GL753VE i7-7700/8GB/1TB/Win10 1050Ti

MSI GE72 Apache Pro i7/8GB/128+1000/Win10X GTX970M (z fabrycznym dyskiem SSD)

+ warto zainwestować w podkładkę chłodzącą SilentiumPC Glacier NC400 ale też nie należy zapominać o przedmuchaniu kompresorem co jakieś 40-60 dni z zaciągniętego kurzu, wiecm co mówię a mam oczyszczacz powietrza w domu :biggrin:

Trochę podobny temat:

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/1614-solidny-laptop-173-i7-windows-pro/

• reaction_title_1 1
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop do gier 17,3" - 4000-5000 zł
Opublikowano

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam kilka wątpliwości:

Napisałeś, żeby nie kupować z dyskiem SSD, ale Twoja ostatnia propozycja zawiera takowy dysk. Czy to znaczy, że w MSI dyski SSD są dobrej jakości?

Naprawdę wolałbym nie kombinować z dokupowaniem czegokolwiek. Chyba już wolałbym od razu postawić na HDD i nie kupować SSD. To nie jest kwestia pieniędzy, ale bardziej lenistwa / braku wiedzy ;)

Ewentualnie może jakiś sklep ma w ofercie od razu zamontowanie wybranego przeze mnie dysku do ich laptopa?

To samo w kwestii RAMu - wolałbym mieć tutaj już klarowne założenia czy 8 czy 16, bez zawracania sobie tym głowy później.

Z linku odnośnie procesorów rozumiem tyle, że w moim przypadku i5 byłby wystarczający.

Odnośnie grafiki to fajny link, sprawdzę wieczorem.

Jeszcze raz dzięki.

Opublikowano

Czy to znaczy, że w MSI dyski SSD są dobrej jakości?

Zwykle OEM-y nie mają zbyt dobrych osiągów a że montują różne (tak jak RAM i dyski HDD różnych producentów) to ciężko coś powiedzieć coś konkretnie, cenowo dołączone przez producenta (nie sklep - tych jest więcej) wychodzą znacznie taniej.

Naprawdę wolałbym nie kombinować z dokupowaniem czegokolwiek

Sklepy bez problemu montują dyski M.2, to jest standard że się dokłada RAM czy dyski SSD, teraz M.2 a wcześniej mSATA.

bez zawracania sobie tym głowy później

Jeśli cię stać by wydać te ok 250zł więcej to czemu nie.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Przejrzałem te testy grafiki i uznałem, że nie ma sensu kupować NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, skoro NVIDIA GeForce GTX 970M jest tylko minimalnie gorsza. Więc poszedłbym w kierunku tej grafiki. Poza tym zdecydowałem też, że procek i5 i 8GM RAM wystarczy. Waham się nadal nad dyskiem (czy brać SSD). Bez SSD całość powinna wynieść ok. 4000 zł. Czy możesz polecić coś godnego uwagi w tej cenie? (+ ewentualnie alternatywną opcję z SSD)

Opublikowano (edytowane)

Już jestem bliski wyboru! :P

Acer VN7-793G

Acer Aspire 7

Waham się między tymi opcjami. Natomiast głównie to chciałem rozeznać się, jak to dokładnie wygląda z tym dokupowaniem dysku SSD - rozumiem, że wybiorę do koszyka lapka i dysk, a oni to już złożą, czy to jakaś dodatkowa usługa, albo też sam będę musiał się trudzić? ;)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Osobiście jestem zdania że warto dopłacić do VN7.

Ja bym wrzucił razem dysk i lapka, i napisał w uwagach do zamówienia że prosisz o zamontowaniem. Tak bym ich z tym zostawił w końcu na tym zarobią a długo im to nie zajmie. Ale jak chcesz to możesz samemu to zrobić, pamiętaj tylko by odpiąć złącze baterii od płyty głównej.

http://laptopmedia.com/highlights/inside-acer-aspire-v-17-nitro-black-edition-vn7-793g-disassembly-internal-photos-and-upgrade-options/

Dostęp też nie jest jakoś specjalnie trudny.

• reaction_title_1 1