Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

jestem studentem informatyki (ostatni rok). Sporo czasu spędzam poza domem, dlatego potrzebuję czegoś lekkiego i wydajnego do "pracy w terenie".

Na oku mam:

• Apple Macbook air 13 - w ostateczności - brakuje mi fullhd
  • Acer Swift 3 
  • Asus UX410UA

1. Student
  2. Preferuję linux (więc windows nie jest koniecznością)
  3. 13-14 cali, do 1.7-1.8 kg
  4. SSD
  5. 4000 (ewentualnie mogę dołożyć 100-200 zł) - mam stacjonarny komputer, ale sporo czasu spędzam poza domem, potrzebuję czegoś co będzie lekkie i wydajne
  6. Jak najlepiej wykonany (aluminiowa obudowa to mus)
  7. Przede wszystkim FullHD, typ matrycy raczej nie ma znaczenia
  8. Głównie poza domem w podróży itp.
  9. Nie zależy mi na grach (od tego mam stacjonarkę)
  10. Projekty Javo've, webdeveloperka
  11. Brak
  12. Brak
  13. Apple Macbook air 13 - w ostateczności - brakuje mi fullhd; Acer Swift 3; Asus UX410UA
  14. Względna cisza podczas pracy

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,

Wojtek

Edytowane przez devnull
Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie mam za dobrego zdania odnośnie lenovo (naczytalem się bardzo dużo złych opini o serwisie), i wolałbym nie brać sprzętu tej firmy. Choć przyznaję propozycja mnie zaskoczyła, i rzucę na nią okiem.

Opublikowano

Czyli Zenbook wydaje się być z serii biznesowej... Martwi mnie tylko jego podobno głośna praca nawet bez obciążenia (tylko nie wiem, czy to dotyczy każdej wersji, czy tylko z grafiką dedykowaną).

Poza tym zależy mi na touchpadzie bez wydzielonej płytki przyciskowej, jak np w Macbook Air czy właśnie Asus Zenbook. Z tego powodu również odpadają (chyba) biznesowe używki (zarówno Delle jak i Lenovo).

Opublikowano

Prawdopodobnie zdecyduję się na zenbooka. Chyba że warto poczekać na na jakiś uktrabook z procesorami amd we wrześniu?

Czym kierować się przy wyborze UX410ua? Która wersja jest najnowsza (027, 035, czy 122)?

Opublikowano

Bardziej z dedykowaną ale obu, pierwsze co to wgrać najnowszy bios a jeśli nadal będzie hałasować zainstalować jakiś darmowy programik który będzie "sterować" układem chłodzenia. Ewentualnie niewielki "undervolting" procesora.

Która wersja jest najnowsza (027, 035, czy 122)?

UX410UA-GV028T - starsza partia

UX410UA-GV027T - nowsza partia

Czy wiadomo poza tym że jest wgrany nowszy bios co się zmieniło? Nie, nic nie podali i nie ma gdzie sprawdzić.

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki za odpowiedź. Tak jeszcze spytam, jak sprawuje się UX430? Będzie dużo cieplejszy/glosniejszy od UX410 z powodu cieńszej konstrukcjii? Wydaje mi się porządniej wykonany, i prawdopodobnie to na niego ostatecznie się zdecyduję.

Edytowane przez devnull
Opublikowano

Projekty Javo've, webdeveloperka

Naprawdę przemyśl sobie czy chcesz się ograniczyć do 8GB RAM tylko po to by był bardziej smukły :wink:?

potrzebuję czegoś co będzie lekkie i wydajne

http://www.anandtech.com/show/11738/intel-launches-8th-generation-cpus-starting-with-kaby-lake-refresh-for-15w-mobile

Te dopiero się pojawią za ok dwa miesiące zapewne, może wcześniej. Ale podejrzewam że ceny zaczynać się będą od 4200-4500.

https://www.purepc.pl/notebooki/test_asus_zenbook_ux430uq_jednego_z_najlepszych_ultrabookow

Nie ma niestety testów porównawczych głośności ale no nie dziwię się bo mało kto ma pokój przeznaczony pod "komorę bezowocową" do takich testów.

Opublikowano

UX430 wydaje się jak już pisałem lepiej wykonany, ma lepszy odrobinę touchpad. Górę bierze też kolor - UX410 ma chyba sporą tendencję do przechodzenia w delikatny róż, co mi przeszkadza. Choć oglądałem go wczoraj w Saturnie i wydawał się w miarę ok (jeśli o to chodzi), pytanie tylko jak w innym świetle. Tak czy inaczej jeszcze będę się zastanawiać między tymi dwoma modelami. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ponieważ nadal się nie zdecydowałem, a naczytałem się trochę nieprzychylnych opinii odnośnie serii Zenbook i ogólnie Asusa...

Zwróciłem się ku laptopom biznesowym, a dokładniej serii Thinkpad od Lenovo. Jakie są różnice między L470 (https://www.x-kom.pl/p.....thinkpad-l470-i5-7200u-8gb-256ssd-fhd.html) a T470 (https://www.x-kom.pl/p.....thinkpad-t470-i5-7200u-8gb-256ssd-fhd.html) oprócz gwarancji "On site" w przypadku T470 (i wymiennej baterii)?

Edytowane przez FxJ