Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

1) Laptop będzie dla mnie (36 lat) i żony (33 lata).
2) Chciałbym aby był z systemem Windows 10. Mam Windows 7, ale nie wiem czy będzie dobrze działać z nowym laptopem.
3) 15,6”.
4) SSD czy HDD - bez znaczenia. Myślałem, że SSD montowany przez producenta do laptopa to świetny, szybki dysk. Ale po przeczytaniu kilku postów dowiedziałem się, że montują najtańsze dyski SSD.
5) Kwota maksymalna 2300 zł, laptop wyłącznie nowy.
5b) Chcielibyśmy używać laptopa przez około 5 lat. Mam jeszcze stary komputer stacjonarny, ale nie będę go rozbudowywał. Jest to nettop Dell Optiplex 760: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7400 @ 2.80 GHz 2.80 GHz, pamięć RAM 4 GB.

5c) Chcielibyśmy kupić laptopa w tym miesiącu.
6) Obudowa obojętna, byle by zawiasy długo wytrzymały. Co do wydajności, aby przeglądając Internet się nie zawieszał.
7) Rozdzielczość Full HD, typ i powłoka obojętna.
8) Będzie używany wyłącznie w domu w salonie i czasem w sypialni.
9) Nie gramy.
10) Word, Nero, Winamp, czasem Adobe Photoshop (okazjonalnie).
11) Nagrywarka DVD, port USB.
12) To będzie nasz pierwszy laptop. Na początku myślałem o Lenovo, ale tyle osób to odradza aż w końcu zraziłem się do tej firmy.
13) Dell Inspiron 5567 i3-6006U/8GB/256 R7 FHD (kod producenta: Inspiron0551A)

Dell Inspiron 3567 i3-6006U/4GB/1000/Win10 R5 FHD (kod producenta: Inspiron0546V)
14) Laptop będzie używany głównie do przeglądania Internetu, YouTube, czasem oglądania filmów.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Mam Windows 7, ale nie wiem czy będzie dobrze działać z nowym laptopem.

Modele z 2017 r. nie maja już sporej ilości sterowników do 7 i 8.1, można jeszcze zrobić upgrade zo 10-tki

Ale po przeczytaniu kilku postów dowiedziałem się, że montują najtańsze dyski SSD.
Kwota maksymalna 2300 zł

Dysk kup samodzielnie będziesz mieć też dłuższą na niego gwarancję i wyższą wydajność - po to teraz wszystkie "lepsze" modele mają slot M.2. Tym bardziej że 250GB SSD jest dwa razy droższy od 1TB HDD, no i budżet masz naprawdę skromny.

Dorzuć do listy:
ASUS R541UA-DM1404T-8 i3-7100U/8GB/256SSD/DVD/Win10 FHD
ASUS R558UA-DM966D-8 i5-7200U/8GB/1TB/DVD

Inspiron 5567 ma klapę matrycy lakierowana na wysoki połysk - łatwo zarysować.

Opublikowano

ASUS R541UA jest za głośny, ma problem z wentylacją. Pewnie też bardzo się nagrzewa. Nie chce takiego problematycznego laptopa.

ASUS R558UA ma świetne parametry, procesor i5 i pojemną baterie 5000 mAh. Tylko czy on nie będzie miał takich problemów jak R541UA ?

Zastanawiam się czy duży wpływ na przeglądanie Internetu ma rozdzielczość (litery, grafika). Jak bardzo zauważymy różnice między HD a FullHD na monitorze 15,6 ”.

Czyli moje propozycje Della nie są za dobre ? ASUS R558UA będzie lepszym laptopem ?

Myślałem, że Dell jest wyżej pozycjonowany, bardziej niezawodny.

Opublikowano

jest za głośny, ma problem z wentylacją

Przygotuj się na to że wszystkie mają nieźle niedopracowane biosy i wszystkie mają zbyt mało podziałów na ilość RPM do temperatury procesora. najlepiej to załatwić przez zewnętrzny program.

Pewnie też bardzo się nagrzewa

1. Nie ma co się tam nagrzewać to procesor U

2. Jak wentylator działa na 100% to nie ma prawa być gorący

Zastanawiam się czy duży wpływ na przeglądanie Internetu ma rozdzielczość (litery, grafika)

Na wydajność żadną ale szkoda kupować w 2017 r. mniejsza niż 1080p, włącz sobie na YouTube jakiś film w FullHD i mniejsze :wink2:

Myślałem, że Dell jest wyżej pozycjonowany, bardziej niezawodny.

Dużo dopłacasz za markę ale Inspiron to niska seria. 

Opublikowano (edytowane)

Troche się pospieszyłem, nawet nie przeczytałem opisu. Jednak rezygnuje z tego zakupu. Mialem zapłacić w sklepie przy odbiorze.

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Przekonałem żone, że jednak warto dopłacić 200 - 300 zł.

Moje propozycje:

1) Acer Aspire 3 i3-6006U/8GB/500/Win10 FHD

Ma dużą pojemność baterii - 4810 mAh.

2) Dell Inspiron 3567 i3-6006U/8GB/1000/Win10 R5 FHD

3) ASUS R541UJ-DM045T-8 i3-6006U/8GB/1TB/DVD/Win10 GF920

4) ASUS R541UA-DM1287T-8 i3-7100U/8GB/1TB/DVD/Win10 FHD

Który z tych czterech warto kupić ?

Edytowane przez FxJ
  • 2 tygodnie później...