Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Student,
2.Najlepiej win10
3. 15.6', chyba ze radzicie bardziej 14'. Waga nie jest zbyt dużym problemem.
4.SSD 240GB.  Multimedia będę trzymał na dysku przenośnym. Nie zależy mi na napędzie DVD.
5. Najlepiej gdyby było w okolic 1.5k zł. Ale w ostateczności mogę kwotę zwiększyć do 2-2.5k zł. (brutto) Ale nie wiem czy to konieczne. Gadżety raczej pomijalne gdyż generują więcej kosztów niż są warte. 
5b. 2 komputery stacjonarne. Aktualnie używam i3-4170 3.7GHz, 8GB ramu.  Chciałbym, żeby tak przynajmniej 2 lata podziałał. Potem myślę, że będą fundusze na jakieś i7. Narazie myślę, że to za dużo.
5c. Chciałbym mieć komputer już gdzieś we wrześniu, żeby potem nie szukać na ostatnią chwilę. Może być i na teraz żeby go już ogarnąć.
6.Seria biznesowa, aluminium, wytrzymały itd. Mocna grafika nie jest zbyt konieczna, nie zajmuje się grafiką. Głownie to będzie symulowania, obliczenia, programowanie może czasem jakieś niewymagające tytuły gry(ale to raczej sprawa ostatnioplanowa).
7. Jestem otwarty na propozycje. Nie znam się na tym :) Ale myślę, że 1920 to powinno ładnie wyglądać.
8. Tak naprawdę wszędzie. Dom, uczelnia, ciężkie warunki, kurz w fabryce itd
9.Myślę, że nie będzie czasu na gry, ale dla relaksu takie GTA IV, jakaś wyścigówka mogą być. Na GTA V raczej nie ma co liczyć  w tym budżecie?
10.TIAportal( ważne),Matlab, AutoCAD, inventor, 
11.Podświetlana klawiatura.
12.Szukam dell latitude.
13.Zbyt duży wybór, nie wiem na co zwracać uwagę. 
14. Nie wiem czy sens jest dokładać do i7 i 4 rdzeni. Czy do takiej swobodnej pracy nie jest to przerost formy nad treścia. Myślę, że 8GB ramu to takie minimum, lepiej więcej. 

Opublikowano
22 godziny temu, FxJ napisał:

Wreszcie ktoś kto to rozumie :happy:

Przecież to jest taka oczywistość :D 

No chyba, że mówimy o jakiejś stacji dokującej z dodatkową ilością portów ale na razie odpada.

22 godziny temu, FxJ napisał:

Czyli bardziej mobilny czy stacja robocza?

Głównie przez większość  czasu, będę używał go w domu. Może się zdarzyć, że będę go musiał zabrać do pracy ale w samochodzie raczej nie ma to znaczenia. Większym problemem mogą być dojazdy na studia niestacjonarne 100 km busem. Targanie 3 toreb lub plecaków może być ciężkie. Ale w sumie duża różnica pomiędzy 14 a 15.6' wagowo, nie powinna być. Głownie żeby się zmieścił do torby na ramię. W przyszłości jak zmieni się charakter pracy to pewnie lapek będzie codziennością więc wybiorę coś innego ale na razie na ten moment sytuacja wygląda tak jak przedstawiłem. 

Opublikowano

Nie znam się domu kolego na sprzętach informatycznych jestem mechatroniki em czy automatykiem. 

Mam rozumieć, żeby pisać do sprzedawców i żeby dobrali mi parametry do danej kwoty?

Czemu dokładany dysk do głupota?

Opublikowano

Jeszcze miesiąc temu miałem wizje kupić plastikową tandetę z ASUSA z dyskiem HDD. Naprawdę, nie chciałbym się bawić w dokupywanie sprzętu elektronicznego i w wymianę itd. Stracę pewnie rękojmie od sprzedawcy. Po prostu, potrzebuje normalnego działającego lapka który sprosta pewnym zadaniom. Nie poszukuje jakieś mega zestawu bo to nie o to chodzi. 

Pytanie, czy 2 rdzenie wystarczą spokojnie i na jakie rozdzielczości patrzeć? 

Opublikowano (edytowane)

Stracę pewnie rękojmie od sprzedawcy.

Nie stracisz, w biznesówkach na gwarancji fabrycznej można prawie wszystko wymienić a co dopiero poleasingowy ludzie matryce i touchpady wymieniają

na jakie rozdzielczości patrzeć? 

14,x" od 1600p 900p i w górę
15,6" od 1080p i w górę

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tamagotchi napisał:

14,x" od 1600p i w górę
15,6" od 1080p i w górę

Z czego wynika to, że przy mniejszej przekątnej jest większa rozdzielczość? Chodzi o wielkosc ikon, okien programów itd? 

Te dyski SSD wkładane przez pośredników są jakieś tragiczne, czy normalnie można je użytkować? kiedyś zawsze można kupic i wymienic lecz narazie nie chce dokladac z 500-800zl za dobry dysk SSD.

Edytowane przez Andro
Opublikowano

Wiem że dobrze mi radzicie tylko taki trochę czuje się zmieszany tymi dyskami. Jak pytałem o pierwsze lapki dla inżynierów to głównie kazali brać wszystko z serii Latitude jak leci. Po prostu, chcialbym pierwszego lapka, przepraszam za wyrażenie "na dojebanie" nawet i do 1k zł. W przyszłości na pewno, będę zwracał uwagę na takie szczegóły i będę brał coś z górnej półki. 

Tylko mam pytanie bo nie wiem czy w końcu iść w 14 cali czy 15.6.  Widzę dużo opinii, że dla 15.6 rozdzielczość 1366x768 , jest taka normalna. 

Opublikowano

Widzę dużo opinii, że dla 15.6 rozdzielczość 1366x768 , jest taka normalna. 

Najwyżej wymienisz matrycę za jakieś ~ 300zł

Jak pytałem o pierwsze lapki dla inżynierów to głównie kazali brać wszystko z serii Latitude jak leci.

Są też inne serie biznesowe

Po prostu dogadaj się za sklepem i kupuj bez dysku SSD, te stare nie obsługują często nawet TRIM. Wkładaj nowy sprawdzony i nie będziesz mieć problemów. Zamiennik baterii od Green Cell dokup.

Opublikowano
19 minut temu, FxJ napisał:

Najwyżej wymienisz matrycę za jakieś ~ 300zł

W sumię trochę koncepcja się zmieniła i będę raczej brał 1080p. Chodzi tutaj o oprogramowania ktore maja duza ilosc okien. 

Co do dysku mam jeszcze pytanie. Co sądzisz o dysku 120GB 'i kieszeń na dysk HDD w napedzie DVD?

Opublikowano

Ogólnie już mam wizję jak ma to wszystko wyglądać, tylko waham się pomiedzy 14 a 15.6 cali. 14, nie mają klawiatury alfanumerycznej, nie wiem czy jest też konieczna. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Włóczykij napisał:

Patrz na listę powyżej, możesz też szukać na ebay. Pytaj jaki dysk SSD montują i ile dopłaty za lepszy :wink:

Tutaj jest niby i7 4 rdzenie z nieznanym dyskiem 
http://allegro.pl/dell-latitude-e6530-core-i7-256gb-ssd-8gb-win7-fhd-i6893442169.html

A tutaj i5 2 rdzenie z dyskiem z gwarancją producenta. W co celować?
http://allegro.pl/dell-e6530-hd-i5-3340m-8gb-240gb-ssd-windows-10-i6892519476.html?reco_id=bb4b23fb-843b-11e7-94c6-6c3be5c00ee0&ars_rule_id=201

Tutaj jest z dyskiem SSD 525GB

http://allegro.pl/dell-e5530-15-6-fhd-i5-3340m-8gb-525gb-ssd-kamera-i6924216886.html

Edytowane przez Andro
Opublikowano
12 minut temu, FxJ napisał:

To już szukaj lepiej E6540

Nie ma nic sensownego w mojej półce cenowej.

Ale z E6530, jest już co wybierać.
http://allegro.pl/dell-e6530-i5-8gb-nowy-240ssd-1920x1080-nvs-3g-w10-i6881032696.html
dysk "

Nowy Goodram CX300!"

http://allegro.pl/dell-e6530-i7-3740qm-15-6-16gb-240gb-nvs5200-w10-i6930994099.html

dysk SSDSC2BW240H6

Ale trochę obudowa dowalona i brak klapki od napędu DVD

Nie wiem, może nie tego szukam. Myślałem też nad ThinkPadem ale nie mają klawiatury alfanumerycznej,.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tamagotchi napisał:

Tutaj miałeś recenzje pełną.

Z HP EB  znalazłem takie coś
http://allegro.pl/hp-elitebook-8560w-i7-4x2-9-8gb-ssd256-k1000m-i6928341814.html

Tylko nie wiem czy ta i7 i 4 rdzenie nie za dużo. Chyba, że trzymać się zasady lepiej mieć wiecej niz mniej. 

tutaj W520 ale tylko 6 miesiecy gwarancja

http://allegro.pl/lenovo-w520-fhd-i7-2720qm-256gb-ssd-nvidia-2gb-kam-i6744561347.html?fromVariant=6900576493

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Minęło trochę czasu, wiele spraw się pozmieniało, koncepcje też inne. 

Ostatnio wpadł mi do głowy Thinkpad  T530. No i teraz pytanie czy kosztem FHD-> H+ jest sens pchać się w i7 czy lepsza matryca + i5? i5 będzie sobie spokojnie radziła jeszcze przez jakieś 2 lata?