Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, słyszałam, ze mozna tu dostać dobra pomoc w temacie wyboru latopa wiec zgłaszam się :)

1) Studentka grafiki komputerowej, laptop na raty
2) W zestawie z Windows 10
3) Rozmiar matrycy od 15,4 '' w górę, nie mniejszy.
4) Raczej SSD, ale nie jestem dobrze zorientowana w tych sprawach więc tu zostawiłabym dowolność :) Nagrywarka raczej by sie przydała.
5) Cena około 5tys
5b) Mam drugi komputer stacjonarny, ale będzie on uzywany moze w weekendy, jak będę wracać. Laptop uzywany byłby prawdopodobnie tylko w domu  i chciałabym go mieć na pewno na 2-3 lata.

5c) Laptop chciałabym zakupić pod koniec tego miesiąca albo na początku następnego.
6) W tej cenie zalezy mi na dobrym procesorze i karcie graficznej.
7) Na rozdzielczości sie nie znam, ale matryca IPS matowa na pewno, aktualnie nie rozwazam pracy na zewnętrznym monitorze.
8) Biurko- łózka, sporadyczne wyjazdy z laptopem
9) Na pewno gry w zakresie średnie- duze wymagania.  Moge zrezygnowac z duzych wymagan w ramach lepszej matrycy i odwzorowania kolorów.
10)Programy to na pewno Adobe photoshop i Lightroom(profesjonalnie/zawodowo), Adobe Illustrator (nauka, amatorka) Sony vegas (amatorka)
11) Matowa matryca
12) Raczej nie zdecyduje sie na firme Apple. Preferuje firmy : MSI, Dell i Asus
13) Rozpatruje dwa modele

ASUS Strix GL553VD/VE oraz Dell Latitude E5570

14) Zalezy mi przede wszystkim, by laptop dobrze współpracował z programem PS, Illustrator i Lightroom. By dobrze odwzorowywał kolory i by nie potrzebna była obowiązkowa kalibracja. Dobrze by było, jakby radził sobie z grami z wysokimi wymaganiami, ale nie jest to konieczne, średnie są w porządku.

Dziękuje z góry za pomoc :)

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla studentki grafiki komputerowej ok 5000
Opublikowano

Raczej SSD, ale nie jestem dobrze zorientowana w tych sprawach więc tu zostawiłabym dowolność

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie
Najlepiej samodzielnie dobrać dobry dysk o odpowiedniej pojemności.

aktualnie nie rozwazam pracy na zewnętrznym monitorze

Do zawodowej pracy najlepiej dokupić w przyszłości bardziej profesjonalny monitor Eizo lub Nec

MSI GE62 Apache Pro i7-6700HQ/8GB/1000/Win10X GTX970M

MSI GE62 Apache Pro i7-6700HQ/16GB/1000/Win10X GTX970M

MSI GE62 Apache Pro i7-6700HQ/32GB/1000/Win10X GTX970M

Wiem trochę stylistyka bardziej agresywna, za to jest z poprzedniej generacji dlatego możesz go dostać w znacznie lepszej konfiguracji i dobrać od razu dysk SSD

Z nowych modeli te Acery z serii Aspire V Nitro

Acer VN7-593G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Acer VN7-793G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Opublikowano

Zaproponowany MSI wydaje sie ciekawym wyborem. Mogłabym poprosić o porownanie z podanym prze mnie modelem Asusa? Czemu sprawdziłby sie lepiej itp. W temacie monitora, mam tego świadomosc, ale to dopiero w nastepnych latach pracy i nauki w świecie grafiki.

Opublikowano (edytowane)

Nie znam ogolnie tej stronki wiec nie jestem pewna czy na nią sie zdecyduje jeśli chodzi o kupno lapka. Sprawdziłam na tej i czy to ten sam model w temacie MSI ?

https://www.komputronik.pl/product/292249/msi-ge62-6qf-apache-pro-011xpl.html

Miałabym rowniez pytanie  jesli chodzi o pokrycie palety. Znacznie sie one roznia w przypadku MSI i Asusa ? Widziałam juz bardzo duzo stronek i przyznam, ze niektóre roznia sie i to znacznie w tym temacie, nawet jesli o ten sam model.  Na jednej napisane 66 % a na jednej np 75%

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Nie znam ogólnie tej stronki

Mówisz o x-kom? Zobacz sobie ich salony i opinie. To największy sklep aktualnie z laptopami po bankructwie Kuźniewski.pl.

Miałabym rowniez pytanie  jesli chodzi o pokrycie palety. Znacznie sie one roznia w przypadku MSI i Asusa ?

Patrz powyżej zresztą pokrycie to nie jedyny ważny parametr: CCT (correlated color temperature), gamma, poziom czerni, DeltaE dla czerni i koloru, jasność i kontrast.

ze niektóre roznia sie i to znacznie w tym temacie, nawet jesli o ten sam model

Ten sam model może być z matrycą FullHD IPS i FullHD TN 75-120Hz (dla graczy) a są i z UHD (4k) - jest sporo wariantów dla danego modelu.

Opublikowano (edytowane)

A  w przypadku MSI Apache GE62 i GE72. Jeśli chodzi o kolory i game i poziom czerni. Czym one sie roznią ? Bo nie wyłapałam tego a widze, ze ten drugi jest ogolnie łatwiej dostępny. Tak w ogole dizeki za rzucenie innego światła na sprawę, bo juz byłam zdecydowana na Asusa :wink:

Edytowane przez PaulinaDobrevv
Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Podłącze się do tematu, żeby nie zakładać nowego. Też szukam laptopa do 5 tys. i  lubię pograć w wolnej chwili (Settlers, Anno, WoW). Potrzebuję go do AutoCada i Robot Structural, amatorsko Photoshop. Chciałabym coś wydajnego z dobrą kulturą pracy, co wytrzyma min 5-6 lat. Znalazłam coś takiego:

https://www.x-kom.pl/p.....vn7-793g-i5-7300hq-8gb-1000-win10-gtx1050ti.html

https://www.x-kom.pl/p.....rog-strix-gl553ve-i7-7700-8gb-1tb-win10-1050ti.html – z chłodzeniem jest pewnie nieciekawie

a FxJ zaproponował https://www.x-kom.pl/p.....ge72-apache-pro-i7-8gb-1281000-win10x-gtx970m.html

Zdecydowałabym się na MSI, ale temperatury jakie są przedstawione w testach zniechęcają, a Acer ma podobno lepsze chłodzenie. I tak sobie myślę (jeżeli źle myślę to wyprowadźcie mnie z błędu :wink2:), że skoro testy są robione na grach, w które nie gram to może jest jakaś szansa na to, że przy moich gierkach temperatury będą niższe? Zakładam, że przy ww programach temp. będą w normie. Czy to wszystko nie ma znaczenia i temperatury będą podobne?

Laptopa muszę kupić najpóźniej w przyszłym tygodniu chyba, że los się do mnie uśmiechnie i będę mogła poczekać z zakupem, w co wątpię :(

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Chciałabym coś wydajnego z dobrą kulturą pracy

To dosyć spory problem, najlepiej wgrać sobie jakiś program do sterowania wentylatorem bo większość BIOS-ów ma zbyt małą regulacje co do temperatury i często niepotrzebnie pracują na zbyt dużych obrotach wentylatora (RPM).

że skoro testy są robione na grach

Częściej w benchmarkach by obciążyć grafikę i procesor przez godzinę-dwie godziny w 100%

że przy moich gierkach temperatury będą niższe? 

Jakie gry? Jeśli tak rozbudowane jak Wiedźmin to będą podobne ale najlepiej grać na podkładce chłodzącej.

Jak mozesz to dołóż do Acer VN7-793G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Opublikowano
19 godzin temu, niezdecydowana napisał:

lubię pograć w wolnej chwili (Settlers, Anno, WoW)

Częściej w WoW, nie oczekuję najwyższych ustawień i w najnowsze gry też nie gram.

Wiem, że jeśli chodzi o wydajność to w tej kwocie szału nie będzie i do MSI GT takim laptopom daleko, ale jak na razie jej nie podwyższę a czas mnie goni. Kupując laptopa za 5tys chyba można oczekiwać, że bez większych problemów podziała kilka lat?

W MSI na plus jest SSD więc ten wydatek odejdzie (tak wiem, że lepiej kupować osobno), zmienić zawsze można.

19 godzin temu, Tamagotchi napisał:

ale najlepiej grać na podkładce chłodzącej.

Szczerze? Nigdy z niej nie korzystałam i laptop dożył 8 lat, "gamingowy" też nie był, ale swoje kosztował.

W niedzielę będę zamawiała, tylko jeszcze nie wiem co :)

Opublikowano (edytowane)

Ja bym chciała sie spytać czy inne sklepy polecacie. Bo jak czytam sprawy o zamienianiu oryginalnych części w sklepie x-kom w celu "ulepszenia" i o utracie gwarancji przez grzebanie w komputerze to sie włos na głowie jezy. A nie chciałabym przez podobna sprawe przechodzić. Orientuje sie ktoś jak sprawa wygląda z lapkami w Komputroniku lub Euro AGD ? Tam pare rzeczy brałam i nie spotkałam sie nigdy z takimi cudami.

Edytowane przez PaulinaDobrevv
Opublikowano

Bo jak czytam sprawy o podmienianiu oryginalnych części w sklepie x-kom i o utracie gwarancji przez grzebanie w komputerze to sie włos na głowie jezy.

Ty mi pokaż sklep który tego nie robi :wink2: Jak byłem na stażu zawodowym w technikum dokładałem RAM w laptopach, na prawdę to żadna rewelacja że teraz się montuje SSD w M.2 a wcześniej w mSATA. Montowanie dysków SSD to standard i jeśli masz kupić w markecie lub w sklepie, to zawsze polecę sklep bo maja inne warianty tych samych modeli a markety zawsze odpowiednio "trochę tańsze" żeby więcej zarobić (różnice na płycie głównej) - wynajem takiej powierzchni sklepowej kosztuje krocie.

Opublikowano

Nie traci, bo zawsze masz też "rękojmie sklepu" zresztą pracownicy sklepów przechodzą różne szkolenia itp. a jako pracownicy autoryzowanego sklepu sami mogą sobie wystawić dla serwisu producenta informacje (dokument z pieczątką sklepu) ze dokonali samodzielnie ingerencji we własnym zakresie. W każdym razie o gwarancje nie musisz się bać, puki fizycznie nie uszkodzisz nic na płycie głównej to masz też sama prawo do ingerencji w dyski i RAM a także czyszczenie np. kompresorem.