Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Temat jakich wiele, ale pomyślałem, że przed podjęciem ostatecznej decyzji zasięgnę opinii ekspertów. ;) Poniżej odpowiedzi na pytania z ankiety:

1) Przeznaczenie: laptop dla żony. ;)
2) System: preferowany od razu z Windowsem (najprawdopodobniej 10 Home albo Pro). Jesli będzie jakaś super oferta bez systemu - też OK.
3) Rozmiar: preferowany 15,6 cali, na pewno nie większy. W tym zakresie cenowym raczej nie będzie 14,x więc pozostaje 15,x
4) Dysk: zdecydowanie SSD (co najmniej 128 GB, mile widziane 250 GB, ale niekoniecznie). Koniecznie miejsce na zamontowanie drugiego dysku HDD w przyszłości
5) Cena: wstępnie 2500 brutto orientacyjna, wiadomo - z odpowiednimi marginesami (+/- 200 zł). Jeśli za 100 zł więcej będzie o klasę wyższy laptop - to dołożę, ale wszystko w granicach rozsądku. :) Z drugiej strony jeśli uznacie, że można mieć dobry laptop do tych celów za 2000 zł - to tym lepiej! :)
5b) Użytkowanie: raczej ma to być zakup na kilka lat. Teraz żona używała Samsunga, kupiony 3 lata temu, a zawiasy się już wyłamały, laptopa nie można zamknąć, klawiatura prawie nie chodzi... Raczej chodzi o coś solidniejszego na parę lat.

5c) Kiedy zakup: nawet dziś! Na pewno w ciągu 2-3 tygodni chciałbym zamknąć temat.
6) Laptop raczej nie będzie użytkowany zbyt często na baterii, więc nie jest to kluczowy element. Bardziej zależy mi na jakości wykonania, żeby to nie był plastikowy szmelc który się łamie w rękach - jak poprzedni Samsung, w którym klapa pękła w miejscu gdzie są zawiasy. Ważna jest ogólna wydajność, ale na pewno nie w grach. Ma to być komputer do użytku typowo domowego, do przeglądania internetu i oglądania youtuba czy filmów DVD z płyty.
7) Matryca: koniecznie matowa. Rozdzielczości: standardowe, nie ma tu szczególnego wyboru. Raz na jakiś czas laptop będzie podłączany do telewizora.
8) Miejsce używania: dom, biurko, czasem łóżko. :) Bardzo sporadyczne wyjazdy z laptopem.
9) Gry: żadnych wymagań, laptop nie będzie do gier.
10) Programy: na laptopie głównie będzie chodziła przeglądarka i będą oglądane strony, w tle będzie chodził antywirus, i ma to po prostu nie zamulać. :) Do tego rozmowy na Skype. Obecny Samsung (i3, 4 gb ramu) zdaje się być strasznie wolny.
11) Wymagania specjalne:

- miejsce na montaż drugiego dysku (gdyby na SSD się skończyło miejsce, to żeby za rok czy dwa móc dołożyć HDD)

- matryca matowa

- mile widziana kamera internetowa lepszej jakości (czyli raczej 1 MPix niż 0,3) - laptop będzie używany do rozmów na skype

- dość istotne jest w miarę porządne wykonanie, ale też żeby nie był to ważący 2,5 kg kloc.

- musi mieć napęd DVD
12) Osobiste preferencje: ja akurat jestem wielkim fanem Lenovo i w najbliższej rodzinie jest już wiele takich laptopów (sam mam Thinkpada już ponad 6 lat i nie zamieniłbym na nic innego). Nie przekonują mnie Asusy, Acery itd. Ale nie jestem absolutnie uprzedzony do żadnej marki. :)
13) Aktualnie rozpatrywane modele (kolejność wg tych które najbardziej mi odpowiadają):

- Lenovo V310-15 (i5-7200U, 8 GB, 128 SSD, Win10 Home) - 2499 w X-kom Link - w zasadzie trafia idealnie w moje potrzeby

- HP 250 G5 (i5-7200u ,8 GB, 128 SSD, Win10pro) - 2569 w x-kom: Link - też fajny, ale tylko 12 m-cy gwarancji, kamera 0,3 mpix i nie wiem czy ma miejsce na dodatkowy dysk

- Asus R541UA-DM1287T-8 (i3-7100U, 8 GB, 256 SSD, Win10Home) - 2449 w x-kom, Link - niby też OK, ale piszą że max. obsługiwany RAM 8 GB (a co gdybym chciał kiedyś więcej? :) ), nie wiem czy jest miejsce na dodatkowy dysk? Kamera 0,3 mpix. No i to jest na i3, a Lenovo i HP są na i5.

- Lenovo Ideapad 320-15 (i5-7200u, 8 GB, 128 SSD, Win10) - cena 2649 xł w X-kom, Link - tego laptopa nie rozumiem, oferuje to samo (a nawet mniej) niż V310-15, a jest droższy. :)

- Dell Vostro 3568 (i5-7200U, 8 GB, 256 GB SSD) - cena 2699 w X-kom, Link - niestety nie ma systemu, i dość ciężki (2,3 kg). Czy można drugi dysk?
14) Brak innych informacji. :)

Podsumowując: laptop do użytku domowego, bez szaleństw. Ma być szybki, nie zamulać, nie zepsuć się po 2 latach. Mile widziana solidna obudowa i zawiasy. Dobrze żeby był ładny. :D

Z góry serdeczne dzięki za pomoc w wyborze!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

zdecydowanie SSD (co najmniej 128 GB, mile widziane 250 GB, ale niekoniecznie). Koniecznie miejsce na zamontowanie drugiego dysku HDD w przyszłości

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Dysk własnie powinno się dobierać samodzielnie :wink2:

klapa pękła w miejscu gdzie są zawiasy

Mocowanie zawiasów do klapy matrycy pękło a wtedy zakładam połamało klapę. Jak się rozwarstwia najlepiej oddać do serwisu gdzieś w pobliżu lub 

musi mieć napęd DVD

Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostanie już za mniej niż 80zł

sam mam Thinkpada już ponad 6 lat i nie zamieniłbym na nic innego

To model klasy biznesowej, jaka seria L, T?

Raczej chodzi o coś solidniejszego na parę lat.

Bardziej zależy mi na jakości wykonania, żeby to nie był plastikowy szmelc który się łamie w rękach

Z tych wymienionych sugerował bym Vostro 3568 (biznesowy z trzy letnia gwarancją) a najlepiej dołożyć do wyższego częściowo aluminiowego modelu.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000 FHD
Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/256 FHD

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/723-dell-vostro-5568-156-seria-vostro-15-5000/

Opublikowano

Dzięki za wskazówki. :)

Dysk własnie powinno się dobierać samodzielnie 

Czyli kupić z HDD, włożyć SSD i na niego ponownie zainstalować system?

Mocowanie zawiasów do klapy matrycy pękło a wtedy zakładam połamało klapę. Jak się rozwarstwia najlepiej oddać do serwisu gdzieś w pobliżu lub 

Laptop już nie jest na gwarancji, poza tym tak jak mówię - trochę "zamula", klawiatura też jakoś ciężko chodzi, przeżyła ze dwa zalania, no najchętniej wymieniłbym żonie tego Samsunga na coś nowego.  Raczej nie inwestowałbym już w jego naprawę.

To model klasy biznesowej, jaka seria L, T?

Ja mam X220, ale to zupełnie inna liga - teraz szukam czegoś dla kobiety. A sam w przyszłym roku chyba skuszę się na nowego X'a. :)

Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostanie już za mniej niż 80zł

Wiem, ale nie chcę. :)

Opublikowano

Wiesz, do babskich gazet często są płyty z filmami. ;) nie mówiąc o jakichś tam pamiątkowych nagraniach z wesela, chrzcin czy innego sylwestra sprzed 10 lat.

Czyli generalnie warto dopłacić do tego Della? Bo one są bez systemu...

Rozumiem że możliwość dołożenia drugiego dysku jest w tych wyższych modelach, w 3568 się nie da?

Opublikowano

preferowany od razu z Windowsem (najprawdopodobniej 10 Home albo Pro). Jesli będzie jakaś super oferta bez systemu - też OK.

Niby wszystko się zgadza, z systemem zakładam że byś sobie bez problemu poradził? Tylko kwestia dysku SSD które są dość drogie.

Co sądzicie?

Skończy jak wasz Samsung - Dell w tej cenie nie ma nawet matrycy IPS a co dopiero i systemu i dysku SSD no i ma wyjatkowo mało pojemny akumulator.

ASUS R558UA-DM966D-8 i5-7200U/8GB/256SSD/DVD - jeszcze byłby ok ale też nie ma slotu na dodatkowy dysk i jest bez systemu.

Opublikowano
14 minut temu, Tamagotchi napisał:

Niby wszystko się zgadza, z systemem zakładam że byś sobie bez problemu poradził?

Zależy co przez to rozumiesz, ostatni system który "kupiłem" na torrentach to był Windows 98 dwadzieścia lat temu, nie wiem jak teraz sprawa się ma z nowymi systemami, więc wolałbym po prostu go już mieć fabrycznie. :)

15 minut temu, Tamagotchi napisał:

Skończy jak wasz Samsung - Dell w tej cenie nie ma nawet matrycy IPS a co dopiero i systemu i dysku SSD no i ma wyjatkowo mało pojemny akumulator.

No bo Delle to już jest wyższa klasa. Trzeba mierzyc siły na zamiary. Do przeglądania facebooka wieczorami chyba nie jest potrzebny Dell? Ważne żeby się nie rozleciał po paru latach użytkowania. Lenovo na swojej stronie się chwali, że w serii V510 ma jakieś super zawiasy, w których gwarantują 30 tys. otwarć/zamknięć, no i otwiera się do kąta 180 stopni ,co też jest fajne i czasem przydatne.

Opublikowano

Lenovo na swojej stronie się chwali, że w serii V510 ma jakieś super zawiasy

Nie ma problemu jak sprzęt w stanach ma gwarancje na rok :laugh:

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-V510-15IKB-7200U-Full-HD-Laptop-Review.213614.0.html

Napisz z jakiś tydzień dwa może już będą nowe Acery
https://www.acer.com/ac/en/US/content/series/aspire5
https://www.acer.com/ac/en/US/content/series/aspire7

Opublikowano (edytowane)

Acery może będą, a może nie będą. ;) Raczej skupiłbym  się na czymś co jest, bo chciałbym w ciągu tygodnia albo dwóch już kupić.

Generalnie krótka piłka:

Jest Lenovo V310-15 (i5-7200U/8GB/128SSD/Win10) za 2499 zł

oraz Lenovo V510 (i5-7200U/8GB/256SSD/Win10) za 2699 zł

A obok stoi Dell, który jest droższy o prawie 1000 zł od pierwszego Lenovo i ma te same parametry:

Dell Vostro 5568 (i5-7200U/8GB/256SSD/Win10) - 3419 zł.

no i teraz pytanie: czy z jakiegoś powodu warto dopłacać prawie tysiaka do laptopa, który będzie używany do facebooka? Moim zdaniem niekoniecznie. ;)

Jak to widzicie?

Edytowane przez FxJ