Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich na forum jako nowy użytkownik,

1. Kolega, chłopak pracujący, 26 lat
2. Windows 10
3. 15.6-17"
4. HDD 500GB (SSD dokupimy od razu osobno, prawdopodobnie 128GB)
5a. Budżet ok. 3000zł
5b. Laptop na 4-5 lat
5c. W tym miesiącu
6. Wykonanie nie jest aż tak istotne
7. Matryca matowa, HD/FHD
8. Dom, biuro
9. Fifa 13, małe wymagania co do gier, bardzo rzadko gra
10. Office, excel, przeglądarka internetowa

12. Zakupimy sprzęt w X-kom'ie

13. Wstępnie padło na Dell'a Vostro 5568 https://www.x-kom.pl/p.....vostro-5568-i5-7200u-8gb-1000-win10x-fhd.html

14. Tutaj trochę się rozpiszę.

Po pierwsze zacząłem się sam zastanawiać czy warto jest przeznaczyć koledze na laptopa aż 3 tysiące złotych, jeżeli będzie on wykorzystywany do prostych zadań jak obsługa office'a i excel'a?

Po drugie czy kupując dzisiaj nowego laptopa trzeba koniecznie brać sprzęt z full HD, a nie z mniejszą rozdzielczością jak np. 1366x768? Jaka będzie różnica pomiędzy HD a full HD w laptopie? Tylko taka, że przy full HD grafika będzie mocniej obciążona, czcionki/ikony będą mniejsze? Zauważyłem, że przy rozdzielczości 1366x768 pojawia się dużo więcej laptopów do wyboru i są tańsze w stosunku do laptopów z FHD. Jeżeli różnica pomiędzy rozdzielczościami nie będzie znacząca, to można byłoby dołożyć więcej RAMu, wrzucić większy dysk SSD itd. rozumiecie.

Pozdrawiam,

Kamil

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Po drugie czy kupując dzisiaj nowego laptopa trzeba koniecznie brać sprzęt z full HD

Zdecydowanie tak, każda strona internetowa jest przystosowana do 1080p każdy film na YouTube jest nagrany w FullHD

aka będzie różnica pomiędzy HD a full HD w laptopie?

https://drive.google.com/drive/folders/0B6pcCFAGHHOtfjBfeGprcHhzMUlPQzUyUG9zRnlMUG45WldKRDdGbzVkSUFFRDhRYlpRMUk?usp=sharing

przy full HD grafika będzie mocniej obciążona, czcionki/ikony będą mniejsze?

Obciążenie dla grafiki zintegrowanej to jakaś gierka jak GTA 5 na minimalnych czy film 4K (4xFullHD) wyświetlanie pulpitu nawet na ekranie i dodatkowym monitorze to żaden problem.

9. Fifa 13, małe wymagania co do gier, bardzo rzadko gra

Ale nie dlatego że aktualny sprzęt na to nie pozwala?

Wstępnie padło na Dell'a Vostro 5568

To model biznesowy nastawiony na jakość wykonania i wytrzymałość 

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/723-dell-vostro-5568-156-seria-vostro-15-5000/

W tej cenie z podobnych modeli:

ASUS R558UA-DM966T-8 i5-7200U/8GB/256SSD/DVD/Win10 - od razu z dyskiem SSD
Acer F5-573G i7-7500U/8GB/1000/Win10 GF940MX FHD - z procesorem i7U (dwa rdzenie) + 940MX

• reaction_title_1 1
Opublikowano

@FxJ dziękuje bardzo za wyjaśnienie tych kilku kwestii. Kumpel na laptopie gra dosłownie od święta, bo zapracowany jest. Jak będę miał jakieś pytania odnośnie innych modeli, to nie omieszkam tutaj jeszcze zapytać. Dzięki raz jeszcze. ;)

Opublikowano (edytowane)

Tak szukam, szukam i znalazłem ten model Asusa R558UA z większym dyskiem SSD (480GB):
https://www.x-kom.pl/p.....r558ua-dm966t-8-i5-7200u-8gb-480ssd-dvd-win10.html
To jest to samo, co polecał już @FxJ.  Spróbuję namówić kolegę, żeby dopłacił i wziął może ten model z większym dyskiem SSD, jako inwestycja na lata. ;D Szkoda, że laptop ten może posiadać tylko jeden dysk. Zacząłem się przychylać ku temu Asusowi, bo ma wbudowany napęd CD/DVD, bez którego kolega nie może się obejść (a ja sam nie korzystałem z płyt chyba z rok :P) i w przeciwieństwie do Dell'a 5568 ma fajniejszą klawiaturę (chodzi mi o normalne strzałki), co powinno podnosić komfort użytkowania.

Da się jakoś sprawdzić jakiego SSD-ka montuje producent w tym Asusie z mojego linku?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

ma wbudowany napęd CD/DVD, bez którego kolega nie może się obejść

Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostanie już za mniej niż 80zł

chodzi mi o normalne strzałki

Ale w czym mu pomogą, w Excelu bo nawet w grach nie bo zawsze jest WASD używane

Da się jakoś sprawdzić jakiego SSD-ka montuje producent w tym Asusie z mojego linku?

Musiał byś pisać do Asusa lub szukać jakiegoś posiadacza tej konfiguracji, w tym teście jest 

Edytowane przez Tamagotchi
  • reaction_title_1 1
Opublikowano
19 minut temu, Tamagotchi napisał:

ma wbudowany napęd CD/DVD, bez którego kolega nie może się obejść

Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostanie już za mniej niż 80zł

Zgadza się, ale nie o cenę tutaj chodzi, a o mobilność. Zewnętrzny napęd będzie musiał ze sobą targać, podpinać, przekładać itd.

21 minut temu, Tamagotchi napisał:

chodzi mi o normalne strzałki

Ale w czym mu pomogą, w Excelu bo nawet w grach nie bo zawsze jest WASD używane

Byłem w sklepie i miałem okazję samemu "wymacać" ten model i szczerze, to te strzałki mi się zupełnie nie podobają. Nie wiem, może to kwestia przyzwyczajenia.

===

@Tamagotchi
Zatem ten 480GB, to pewnie też jakiś SK hynix.

Rozumiem, że osobiście polecasz bardziej Dell'a 5568 niż Asusa R558UA?

Opublikowano

Biznesowe zawsze są lepsze chociaż brak mu tak pojemnej baterii czy USB-C za to serwis na miejscu i gwarancja trzy letnia oraz podświetlona klawiatura to spora zaleta.

Zewnętrzny napęd będzie musiał ze sobą targać, podpinać, przekładać itd.

Będzie nosić w torbie razem z ładowarką itp.

Opublikowano
16 minut temu, (RED) napisał:

Po to ma ankietę właśnie, a jak będzie miał jakiś problem to też będzie przez ciebie pisać na forum :wink2:?

Jak będzie miał problem, to po prostu ja mu pomogę, o ile będę w stanie. :D

Opublikowano (edytowane)

Jutro ma przyjść laptop. Kolega zdecydował się na omawianego w temacie Asusa.
https://www.x-kom.pl/p.....r558ua-dm966t-8-i5-7200u-8gb-480ssd-dvd-win10.html
Sprzęt jutro ma zawitać do sklepu. Wrzucę jakieś fotki na dniach, mogę też napisać jak się sprawuje itd.

PS Teraz laptop dla dziewczyny... :D Później utworzę nowy temat. ;)

Edytowane przez FxJ