Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Mężczyzna, 32 lata, na firmę, na raty.

2. Musi posiadać licencję na jakikolwiek Windows, co prawda zainstaluję Ubuntu i głównie z niego będę korzystał, ale będę prawdopodobnie sporadycznie używał programów przeznaczonych tylko na windowsa i w związku z zakupem na firmę, muszę posiadać na niego licencję.

3. Chciałbym 17,3, ale jeśli w 15,6 jest większy wybór, bądź też wiąże się to z dużą oszczędnością to może być i 15,6. Waga jest dla mnie bez znaczenia.

4. Dysk HDD, SSD, najchętniej na m2, dokupię sam w późniejszym czasie. Póki co chcę wydać kasę na bazę, a na ulepszenia przyjdzie czas niebawem. Nie potrzebuję też napędu DVD, za to dostęp do podzespołów musi być.

5. Chcę wydać około 4000zł na sam laptop, nie zależy mi na żadnych dodatkach. Taka rozsądna granica to 4500zł, jeśli uznam, że warto dołożyć to dołożę. Mowa tu o kwocie brutto, a więc z VAT. Generalnie dla mnie wydatkiem będzie kwota netto, więc uznaję, że jeżeli jest jakiś super sprzęt wart wydatku np 5000 czy 5500zł brutto to taką opcję też mogę rozważyć. Trochę wypadłem z obiegu jeżeli chodzi o sprzęt, ale wiem, że nie koniecznie chcę wydawać furę pieniędzy na sprzęt, jeśli jest coś co spełni moje wymagania a jest tańsze.

5b. To będzie mój główny sprzęt, posiadam stary laptop, który do niczego się nie nadaje i ledwo dycha, nie mam miejsca na PC. Na pewno 3, ale jak znam życie to pewnie 4-5 lat posłuży, zanim zacznę się rozglądać za nowym.

5c. Chcę go kupić jak najszybciej. Potrzebuję jak najszybciej, ale jeśli trzeba to mogę około miesiąca zwlekać.

6. Oczekuję od sprzętu głównie wydajności, jakość wykonania i czas pracy na bateriii nie są tak bardzo istotne, bo o sprzęt potrafię dobrze dbać. Kultura pracy jednak musi być przyzwoita.

7. Matryca IPS matowa w rozdzielczości FullHD lub wyższej. Jeśli jest jakaś nie-IPS, która sprawdzi się przy obróbce zdjęć czy video, to może być.

8. Sprzęt będzie używany w domu, od czasu do czasu może wyjechać do innego miasta, ale raczej nie przewiduję wrzucać go do walizki.

9. Chciałbym mieć możliwość zagrania w nowe gry na przyzwoitych detalach - nigdy nie miałem dostępu do topowego sprzętu, więc i tak będę miał radochę jak będę mógł grać i będzie mi to jako tako śmigać. Wiedźmin 3, GTA 5 jak najbardziej. Jednak główne spectrum grania to będzie CS:GO, nowa FIFA i ostatni Far Cry. Ostatnio jak się przymierzałem do laptopów to topem było gtx 960/970m, wydaje mi się, że cokolwiek ponad to mnie zadowoli, ale ciężko mi ocenić...

10. Programowanie - Ruby on Rails - 50%. Oglądanie filmów i seriali - 20%. Oglądanie meczów na żywo - 10%. Montaż video, obróbka zdjęć - 10% (im dalej w las tym będzie tego więcej, dopiero zaczynam z video, ale docelowo będę temu poświęcał sporo czasu). Gry - 10%. Neta i social mediów nie uwzględniam, bo to nie wpływa na wymagania. Ważne, żeby karta sieciowa wyciągała na wifi maks co można, mam bodaj 120mbps, raczej skrętki przez pokój ciągnął nie będę.

11. Matowa matryca. Dobre głośniki czy możliwość podpięcia projektora mile widziane.

12. Ufam Dellowi, ale to co teraz oferuje mnie nie przekonuje. Asus, Acer, MSI - pewnie w tym zakresie się będzie toczyła rywalizacja. HP czy inne Lenovo odpadają.

13. -

14. -

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.08.2017 o 01:42, FxJ napisał:

MSI GE62 6QF Apache Pro w tej cenie z dobrą matrycą IPS za 17,3" podobnej klasy już trzeba liczyć ok +500.

Dzięki za propozycję, która w pewnym stopniu mnie ukierunkowała na dalsze poszukiwania. :)

Jednak bardzo mocno rozważam poszerzenie budżetu i celowanie w gotowy produkt uszyty na moją miarę, zwalniający z dodatkowych wydatków po kupnie laptopa. Doszedłem do wniosku, że 17,3" będzie dla mnie ważne, przestrzeń robocza większa, a przy filmach spora różnica komfortu. Wyszperałem ten model: 17,3" MS GE72 Apache Pro - czyli odpowiednik zaproponowanego przez Ciebie, ale w wersji z większą matrycą, 16gb RAM-u i dyskiem SSD 240gb - cena to 5279zł. Jakby nie patrzeć na dysk SSD tej wielkości musiałbym i tak przeznaczyć ok. 400zł  więc z budżetowych 4500zł już by się zrobiło 4900zł, a musiałbym jeszcze dołożyć RAM-u, no i zadowolić się 15,6-calową matrycą. W związku z tym, że kupuję na raty to ta różnica nie będzie aż tak odczuwalna. Jedynie wątpliwości budzi we mnie ten dysk, bo jednak praktyka jest taka, że zawsze lepiej kupić samodzielnie. Z drugiej jednak strony skoro MSI dba o to, żeby HDD było w wersji 7200rpm, to może i wkładają jakieś w miarę sensowne SSDki?

Inna opcja brana pod uwagę to ASUS ROG Strix GL753VE - też 17,3", też 16GB RAM-u, za to brak dysku SSD i matryca EWV zamiast IPS (chociaż to też IPS tylko inna, ale nie wiem, która jest lepsza). Bardziej istotne są tu chyba CPU: i7-7700HQ > 6700 i GPU: GTX 1050Ti > 970M. Wg rankingów różnice w wydajności w obu wypadkach są bardzo nieznaczne, no ale niby odrobinę nowsza technologia powinna odpowiadać mniejszemu poborowi mocy i niższym temperaturom pracy?

Stylistycznie przemawia do mnie Asus, ale ważniejsze są aspekty takie jak trwałość, kultura pracy i wydajność chłodzenia, bo nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda w praktyce w przypadku obu powyższych modeli. Jak ktoś taką wiedzę posiada to byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się nią ze mnną. :)

Dnia 14.08.2017 o 01:42, FxJ napisał:

Tak trafiłeś na okres przejściowy i pierwsze nowe modele zaczną od września trafiać.

Jesteś w stanie poradzić czy na moim miejscu byś zaczekał? Wiem, że rynek niechętnie reaguje na nowości jeśli chodzi o obniżanie cen starego sprzętu, a same nowości nie od razu są dostępne i nie od razu cena odpowiada wartości. Jeśli mogę cokolwiek zyskać, to miesiąc nie jest takim strasznie długim okresem...

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

celowanie w gotowy produkt uszyty na moją miarę

To nie garnitur a bardziej jak samochód z wykorzenieniem które się montuje dodatkowo, bo cały kadłub zostaje taki sam a zmienia tylko silnik np.

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Dobieraj jaki dysk chcesz, RAM też jest dokładany, sklepy dostają zwykle modele z 1x4GB RAM i 1x8GB RAM (czasem 1x16GB jeśli model obsługuje 32GB RAM) i oferują rozbudowę (wersja z dołożoną kością).

jakby nie patrzeć na dysk SSD tej wielkości musiałbym i tak przeznaczyć ok. 400zł

Za dysk SATA AHCI Samsung 850 EVO 250GB tak ale za PCIe NVMe nawet więcej Samsung 960 EVO 250GB

EWV zamiast IPS (chociaż to też IPS tylko inna, ale nie wiem, która jest lepsza)

Tylko porównując testy z kolorymetru można porównać tak konkretnie, a samych parametrów istotnych jest ok 10.

no ale niby odrobinę nowsza technologia powinna odpowiadać mniejszemu poborowi mocy i niższym temperaturom pracy?

Większą różnicę w temperaturze odczujesz stosując lekki "undervolting" karty graficznej i procesora.

https://www.purepc.pl/notebooki/test_notebooka_asus_strix_gl753ve_z_geforce_gtx_1050_ti?page=0,1

Jeśli mogę cokolwiek zyskać, to miesiąc nie jest takim strasznie długim okresem...

Pierwsze pojawia sie te najdroższe flagowe modele dopiero później trafią te tańsze ale na tą chwilę nie ma informacji o konkretach.