Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Laptop dla byłego gracza, który założył rodzinę, ale chciałby jeszcze pograć w wolnych chwilach. Jednakże będzie też wykorzystywany jako laptop multimedialny przez rodzinę.

2. Koniecznie z systemem, na darmowy nie mam już co liczyć. Windows, bo z Linuksem nigdy nie pracowałem i w ogóle tego systemu nie znam.

3. Matryca 17". Miałem już laptopy z mniejszym ekranem i zdecydowanie 17" jest dla mnie bardziej komfortowe.

4. SSD byłoby bardzo miłym dodatkiem, ale ze względu na limit cenowy mogę z niego zrezygnować. Jeśli chodzi o HDD to chciałbym tą szybszą wersję (7200 obr/min), szczególnie w przypadku braku SSD.

5. Nowy. 4000 PLN to absolutny dead-line, wynegocjowany z żoną :)

5b. Komputer ma być na lata - myślę, że ok. 4 lat to minimum. Żona nie jest fanką częstej wymiany sprzętu i muszę się z tym liczyć.

5c. Najlepiej przyszły tydzień.

6. Laptop z pewnością będzie często otwierany/zamykany. Często jeżdżę na weekendy do rodziny, więc też dużo będzie podróżował, ale w plecaku. Nie zależy mi na baterii, 95% czasu będzie pracować na zasilaniu.

7. Matryca przede wszystkim matowa ze względu na mocno nasłonecznione mieszkanie. Rozdzielczość HD, nie potrzebuje wyższej, ale te niższe są męką dla moich oczu, głownie ze względu na wielkości grafik, w programach itp., które zmieniają rozmiar i przy niższych rozdzielczościach są zbyt duże.

8. Używany tylko w domach głownie na stołach z powodu braku dostępu do normalnych biurek.

9. Aktualnie jedyna gra w którą koniecznie chcę poklikać to Cywilizacja 6. Jestem fanem tej serii a mój stary laptop już nie daje rady, przez co zdecydowałem się na wymianę. Ogólnie uwielbiam RPG'i strategie turowe.

10. Ja czasami używam edytorów kodu do nauki programowania. Żonka natomiast czasem bawi się w obrabianie zdjęć.

11. Zależy mi na wytrzymałości ponieważ ma to być laptop na lata. W przypadku braku SSD to możliwość zamontowania czegoś rozsądnego.

12. Brak preferencji. Nie zależy mi bardzo na wyglądzie, czy wadze. Laptop powinien być przede wszystkim wydajny i funkcjonalny.

13. Aktualnie jedyne co znalazłem w moim przediale cenowym i ma 17" to:

- hp omen 17-w211nw bez SSD (https://www.ceneo.pl/52841774)

- hp omen 17-w213nw z SSD (https://www.ceneo.pl/53390367)

14. Ogólnie to przyzwyczaiłem się, że nie gram w nowości - to ze względu na stary sprzęt (aktualny laptop ma już 7 lat, kupiony za czasów studenckich), ale kupując nowego kompa chciałbym w przyszłości odpalić coś nowego choćby na najniższych detalach. Patrząc na cenę mogę przełknąć jego wygląd, wagę czy gabaryty za cenę podzespołów. Ponieważ raczej nie będę miał dostępu do dobrego stanowiska do grania zależy i też na dobrym chłodzeniu bez podkładek itp.

Opublikowano

5c. Najlepiej przyszły tydzień.

Słaby moment bo sporo teraz we wrześniu będzie sporo premier, intel pokaże z nowymi procesorami i AMD pokaże modele z Ryzen.

Miałem już laptopy z mniejszym ekranem i zdecydowanie 17" jest dla mnie bardziej komfortowe.

Laptop i monitor - pomysły jak ustawić, statywy, podstawki i wysięgniki

A nie myślałeś o monitorze 23"-24" + laptop 15,6" ?

https://www.acer.com/ac/en/US/content/predator-helios300-series

Poczekał bym na Predatora Helios 17" z i5 i GTX 1050

Opublikowano

Monitor odpada, ponieważ często jeżdżę do rodzinki, a wtedy głównie mam czas na grę. Stęsknione babcie zabawiają wnuczka a ja mam czas dla siebie :). Co się tyczy czasu zakupu, to mogę poczekać jeśli warto. Pytanie czy znajdzie się coś ciekawego do 4000 zł, w końcu premierowe komputery są zwykle droższe od starszych modeli.