Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Chce rozbudowac/dodac dysk w laptopie ASUS g752vy

Na ten moment mam zajete oba sloty NVME na SSD, a dysk SATA jest 2TB.

Naped CD/DVD jest na swoim miejscu.

Rozwazam dodanie dodatkowego dysku 2TB 2.5 9mm albo jesli sie da to nawet 5TB 2.5 15mm - do srodka lub zamiast napedu.

Mam nastepujace pytania, moze ktos rozwieje watpliwosci:
1. Jakbym chcial zamiast napedu plyt DVD/CD dac stacje/kieszen na dysk - to w tym laptopie jest stacja 15mm czy 9.5mm?

2. Czy w srodku tego laptopa jest miejsce na dysk HDD o wysokosci 15mm? Ewentualnie jak moge to sprawdzic? 

3. A dysk HDD o wysokosci 15mm miesci sie w kieszeni DVD/CD o wysokosci 15mm?

4. Czy zlacze SATA na stacje DVD/CD w tym laptopie ma jakas wolniejsza predkosc od tego zlacza przeznaczonego pod HDD SATA?

Ogolnie to jesli zajdzie potrzeba to moge sciagnac klapke z tego laptopa i pomierzyc, jesli trzeba bedzie... 

Co radzicie?

Opublikowano

Rozwazam dodanie dodatkowego dysku 2TB 2.5 9mm albo jesli sie da to nawet 5TB 2.5 15mm

A dla czego nie zainwestować w NAS-a sieciowego? Np. Synology DS216j lub WD My Cloud EX2 Ultra + dyski.

1. Prędzej wykręcisz tą jedną śrubkę która trzyma nagrywarkę i zmierzysz niż wyszukasz tą informację.

4. Zwykle jest to SATA II bo nagrywarki nie potrzebują większej

Opublikowano
52 minuty temu, FxJ napisał:

A dla czego nie zainwestować w NAS-a sieciowego? Np. Synology DS216j lub WD My Cloud EX2 Ultra + dyski.

Dostanę się do tego jeśli będzie ten NAS za NATem? Za dwoma routerami, przy czym nie mam publicznego IP?

51 minut temu, FxJ napisał:

1. Prędzej wykręcisz tą jedną śrubkę która trzyma nagrywarkę i zmierzysz niż wyszukasz tą informację.

Po prostu grubość nagrywarki zmierzyć?

Jeszcze co do mieszczącego się 15 mm w obudowie znalazłem teraz w sieci to: 

The last time I opened up my back access panel I've come to find that the HDD compartment has plenty of space left before it even touches the rear cover. I am confident its doable. Although if your going to use the OEM drive cage; you probably will have to get longer screws to attach the drive to the laptop because with the 15mm height the drive cage may not sit flush. 

Gdzie kupię dłuższe śrubki do trzymania dysku 2.5 15mm? Jak się te śrubki nazywają od dysków? 

Opublikowano

Za dwoma routerami, przy czym nie mam publicznego IP?

Kwestia konfiguracji, ale na pewno tak ale musisz poczytać czy przez DynDNS czy inaczej.

Jak się te śrubki nazywają od dysków? 

To mogą byś standardowe "Phillips"