piero Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam. Od jakiegoś czasu poszukuję laptopa, który spełni moje wymagania. Forum to zostało mi pole one jako miejsce gdzie znajdę dobrą i fachową pomoc. 1) Laptop miałby być przeznaczony dla 17 latka, ucznia zaczynającego szkołę średnią na profilu informatyka. 2) Osobiście by oszczędzić sb zachodu preferowałbym laptop z już zainstalowanym Win 10 lecz z kwestii finansowych jestem skłonny zrezygnować z niego na rzecz Windowsa nieaktywnego. 3) Myślę, że klasyczne 15,6 cala jest ok. Oczywiście minimalnie większy rozmiar nie będzie mi przeszkadzał. Waga nie jest dla mnie istotna. 4) Preferowałbym dysk SSD. Zależy mi również na napędzie DVD. 5.1) Jak już podałem w tytule preferowana cena była nie większa niż 3.2k PLN. Wolałbym również sprzęt nowy Ew. Powystawowy. Nie przeszkadzają mi zestawy w rozsądnej cenie. 5.2) Posiadam 2 laptopa lecz za skuteczne uważam podanie tu jego elementów. Wystarczy powiedzieć, że laptopa ma ponad 7 lat i nie jest już wystarczający. 5.3) Mam zamiar używać go dobre kilka lat. Zakup planuję dokonać w przeciągu najbliższych 6 miesięcy. 6) Laptop prócz nauki i multimediów byłby przeznaczony również pod grę (tytuły w postaci np. Wiedźmina 3 preferowane). Dlatego też pracę na baterii uważam za ważny aspekt lecz jestem w stanie zredukować ją do 2/3h pracy na oszczędzaniu energii i pracy z Internetem. Wytrzymała konstrukcja mile widziana. 7) Rozdzielczość matrycy pozostaję już wyborowi gdyż nieznam się na tej kategorii. Preferuję jednak matową powłokę. 8) Użytek domowy Ew. szkolny bez jakiś częstych wyjazdów (te jednak mogą się zdążyć). 9) Wymagania spore (może u jednak nie). Wiedźmin 3 na średnich/minimalnych, Bf 1 na minimum mile widziany.. 10) Malejąco: -Nauka i multimedia (Prezentacje, filmy, muzyka, internet). -Gry (wymagania podane patrz pkt.9 ) -HTML -Gimp i inne podobne. 11) Wymagania specjalne: -podświetlana klawiatura i matowa matryca (Mocno preferowane). - wejście HDMI (mniej preferowane). - USB 3.0 mile widziane (zależy na szybkości odczytu. 12) Brak konkretnych preferencji lecz kolor czarny mile widziany. 13) Podaję linki do proponowanych mi wcześniej modeli: https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i7-6700hq-8gb-1000-gtx950m-czarny.html (na chwilę obecną mój faworyt) https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-lenovo-ideapad-700-15isk-80ru00tvpb-,id-822416 Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i propozycję. Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Cytuj Zależy mi również na napędzie DVD. Jeśli laptop ma nagrywarkę DVD zwykle ma gorsze chłodzenie i mniejszą baterie przez ogrom miejsca jakie zajmuje ten napęd. Laptop bez napędu / brak nagrywarki (DVD ROM) a instalacja gier i systemu Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostaniesz już poniżej 80zł. Cytuj tytuły w postaci np. Wiedźmina 3 preferowane https://www.notebookcheck.net/The-Witcher-3-Notebook-Benchmarks.143187.0.html Jak widzisz 950M jest za słaba jak na "kilka dobrych lat" minimum GTX 1050 (Legion/Omen) lub 970M Cytuj Zakup planuję dokonać w przeciągu najbliższych 6 miesięcy. Napisz na tydzień dwa przed zakupem, już we wrześniu pojawią się nowe modele laptopów w tym premiery modeli z procesorami AMD Ryzen a za pół roku wyjdą kolejne. Cytuj
(RED) Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Jeśli chcesz pograć w Cyberpunk 2077 jak wyjdzie to dołóż do mocniejszej grafiki. GTX 950M jest nieco za słaba nawet do Wieśka tak żeby pograć na sensownych detalach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi