piotrruss Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Witam posiadam laptop lenovo g510, mam go już 4 lata i stwierdziłem, że pora go odświeżyć. W dodatku nadchodzą czasy dużo większej eksploatacji. Specyfikacja urządzenia to: Procesor intel core i5 4200m 2,5ghz, cores 2, threads 4 Ram 6gb ddr3 HYUNDAI ELECTRONICS, jeden slot 2gb, drugi 4gb Grafika intel hd graphics 4600 oraz Radeon HD 8500m 2gb Płyta główna lenovo 20238? (nie jestem pewien czy dobrze sprawdzam) Dysk 1tb 5400obr/min firma samsung SATA II Wkraczam w etap studiów informatycznych i laptop będę wykorzystywał do programowania, grafiki, czyli dość mocno wymagających programów. Zastanawiam się nad wymianą pamięci RAM, czy jest sens ją zwiększać, słyszałem, że gdy sloty mają po tyle samo to lepiej działają, więc wymieniając "dwójkę", na "czwórkę" odczuje różnicę? I dużo bardziej myślę nad dyskiem, nie potrzebny mi jest 1 tb pamięci, 512gb w zupełności mi wystarczy, chciałem kupić dysk SSD, czy jest to mądry zakup i czy znajde w przystępnej cenie takowy, a jak nie to czy mogę sobie sprawić jakiś lepszy HDD? Jeśli już wymienie dysk to jak będzie z windowsem, zgaduje że przycisk recovery nie zadziała jak należy, wiec jest jakaś szansa zachować ten windows co mam, czy zostane zmuszony kupić? P.S. nie działa mi wejście JACK na słuchawki ponieważ kiedyś usiadlem na podłaczonych słuchawkach i go wygięło, jest to naprawialne bez wymiany płyty głównej? Jeszcze chciałbym dopytać o czyszczenie laptopa, są jakieś poradniki jak to zrobić bardzo dokładnie i czym? Bo dmuchanie sprężonym powietrzem na wiwat mi nie wiele pomoże tak myślę Czekam na odpowiedzi i dziękuję z góry Pozdrawiam. Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Cytuj lenovo g510 Naklejka znamionowa na spodzie laptopa np. 59-441353 to jest model, G510 to seria Cytuj Ram 6gb ddr3 HYUNDAI ELECTRONICS, jeden slot 2gb, drugi 4gb Single Channel ogranicza wydajność więc warto znaleźć kość pasującą na OLX Cytuj dużo bardziej myślę nad dyskiem Zdecydowanie warto zainwestować w SSD jak chcesz zachować HDD to kupuje się HDD Caddy (kieszeń). Dyski SSD ok 500GB nie są tanie Crucial 275GB 2,5'' SATA SSD MX300 Crucial 525GB 2,5'' SATA SSD MX300 Cytuj Jeśli już wymienie dysk to jak będzie z windowsem, zgaduje że przycisk recovery nie zadziała jak należy, wiec jest jakaś szansa zachować ten windows co mam, czy zostane zmuszony kupić? Klucz masz w biosie a system pobierasz ze strony Microsoftu na pendriva nawet. https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Cytuj kiedyś usiadlem na podłaczonych słuchawkach i go wygięło Dobry serwis wyluzuje gniazdo i wlutuje nowe, są też karty dźwiękowe na USB np. Audiotrak Maya U5 Cytuj Bo dmuchanie sprężonym powietrzem na wiwat mi nie wiele pomoże tak myślę Jak wyczyścić laptopa - sprężone powietrze czy jest cos lepszego? Przedmuchaj całość warto też wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze i grafice oraz termopady jeśli takowe zastosował producent. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi